Hol szüretelhetünk olajbogyót?
A mediterrán térségek emblematikus fája az olajfa (Olea europaea) hosszú, lándzsa alakú levelével, elágazó, göcsörtös törzsével és apró csonthéjas termésével.
![](https://geometodika.hu/wp-content/uploads/2024/05/01_abra-masolat-1024x758.jpg)
Bölcsője valahol Kis-Ázsia területén lehetett. A vad olajfa a mediterrán erdők jellegzetes örökzöld növényeként élte életét, mígnem az emberek felfedezték, elkezdték nemesíteni és elterjeszteni. Idővel elterjedt a termékeny félhold területére, Palesztinába, Izraelbe, Alsó-Egyiptomba, az Égei-tenger szigeteire, a Balkán-félsziget partvidékére, valamint a Pireneusi- és Appennini-félszigetre. A Római Birodalom jelentős szerepet játszott abban, hogy az olajfa megjelent a mai Marokkó, Algéria, Tunézia és Líbia területén. Amerika felfedezése után az olajbogyó-termesztés elterjedt a mai Peru, Argentína, Chile és Uruguay területén, északon Mexikó és az Amerikai Egyesült Államok tengerparti régióiban, ahol ideális környezetet talált Kalifornia déli részén.
![](https://geometodika.hu/wp-content/uploads/2024/05/02_abra-1-1024x522.jpg)
1. – az olajfa elterjedése, 2. – elsődleges központ, 3. – másodlagos központ, 4. – harmadlagos központ (Vividmaps alapján)
Az utóbbi időben az olajbogyó-termesztést más, olyan országokban is bevezették, ahol az olívaolaj termelésének vagy fogyasztásának nincsenek hagyományai. Ennek eredményeként manapság egyre szélesebb körben megtalálható Dél-Afrikában, Ausztrália partjai mentén, valamint Új-Zélandon és Kínában (Cimato, A. – Attilio, C. 2011). Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai szerint ma megközelítőleg 867 millió olajfa él a bolygónkon, jelentős részük a mediterrán országokban található. A tíz legnagyobb termelő mediterrán államból kerül ki a világon termelt olajbogyó 95 százaléka. Ezek az országok jelentős olívaolaj-termelők is.
![](https://geometodika.hu/wp-content/uploads/2024/05/Vasvary_1.png)
![](https://geometodika.hu/wp-content/uploads/2024/05/Vasvary_2.png)
Famatuzsálem, áruld el korodat!
Közismert, hogy az olajfák hosszú kort megélnek. Sokan keresnek bizonyítékot arra, hogy milyen idősek lehetnek. Ano Vouves krétai falucska arról híres, hogy él ott egy 4,6 m törzsátmérőjű olajfa, aminek a korát minimum 2000 évre becsülik, de pontos kora nem ismert. A radiokarbon kormeghatározás nem vezetett eredményre, és mivel a fa belseje a hosszú évszázadok alatt kiodvasodott, az évgyűrűs kormeghatározás sem pontos (Olive tree of Vouves). A Kis-Ázsia partjai közelében fekvő Nysiros szigetén 60 000 éves fosszilizálódott olajfaleveleket találtak. Úgy gondolják, hogy körülbelül 5000 éve termesztik az olajfát a mediterrán vidékeken. Már Jézus idejében is voltak nagy olajfaligetek, legismertebb példa a Getszemáni-kert az Olajfák-hegyén (Jeruzsálem, Izrael), ahol Krisztus elárulása történt. A kert neve héberül gath shemen, ami olajprést jelent, ez utalhat arra, hogy az olajbogyót már felhasználták akkoriban (Fráter E. 2020). Bár a kert fái csak pár száz évesek, egy későbbi ültetésnek vagy megújításnak köszönhetően ma is sétálhatunk benne.
![](https://geometodika.hu/wp-content/uploads/2024/05/a005_abra-msolat.jpg)
![](https://geometodika.hu/wp-content/uploads/2024/05/a004_abra-msolat-1024x683.jpg)
Az olajfa titka
Vajon mi lehetett az olajfa titka, amiért olyan nagy „karriert” futott be az ókortól, és ma sem csökken a népszerűsége?
Először is az emberek hamar rájöttek arra, hogy az olajfa öntözés nélkül is szépen hoz termést, bár elég távol kell ültetni egymástól a fákat, hogy gyökereikkel megfelelő mennyiségű vízhez jussanak a nyári, jórészt csapadékmentes időszakban. Emellett a fa megáll a vékony talajon is, így a mészkőhegységek kopár lejtőin, ahol mást nem is lehetne termeszteni. Egyedül a fagyot nem szereti, ezért nem tudták meghonosítani a Kárpát-medencében a rómaiak, ahogy viszont a szőlőt igen. Cipruson a Troodos-hegység lejtőin kapaszkodnak fel az olajfaligetek, ahol a fagy szab határt az olajfa tengerszint feletti elterjedésének is. A szigeten megfigyelhető, hogy az olajfaültetvények 700 m tengerszint feletti magasságig jellemzők, de egészen 1000 m magasságig találkozhatunk a példányaikkal, amelyek árnyékában a nagy melegben kecskék és juhok hűsölnek.
![](https://geometodika.hu/wp-content/uploads/2024/05/06_abra-masolat-edited.jpg)
![](https://geometodika.hu/wp-content/uploads/2024/05/07_abra-masolat-edited.jpg)
Másodsorban népszerűsége a termés és a levél hihetetlen sokféle felhasználási lehetőségének köszönhető. Hogyan jöhettek rá az emberek arra, hogy a fa termése olajat tartalmaz és arra, hogyan nyerhető ki folyékony aranya? Úgy tűnik, hogy a véletlen műve lehetett, valaki biztosan rálépett a termésre, és rájöttek, hogy olaj van benne. Ezért először lábbal taposták, ahogyan a szőlőt is, legalábbis Homérosz leírása szerint. Fapapucsot is használtak, hogy megvédjék a talpukat a kemény magoktól.
![](https://geometodika.hu/wp-content/uploads/2024/05/a08_a_abra-masolat-1024x682.jpg)
![](https://geometodika.hu/wp-content/uploads/2024/05/a08_b_abra-masolat.jpg)
Később kőlapok közé tették a magokat, majd pedig kőmalmokat használtak az összezúzáshoz, amelyet inkább állati, mint emberi erővel működtettek. A ciprusi Limassol környéki Oleastro Olive Parkban az olajbogyót zúzó, állati erővel hajtott malom mellett a vízzel hajtott malmok működése is tanulmányozható. A malmokban összetört olívabogyókat addig gyúrták, amig egy masszát kaptak. Ezután a préselés következett, amit 22 °C-nál nem magasabb hőmérsékleten kellett végezni, mivel csak így lehetett biztosítani, hogy a paszta megtartsa az aromáját, az ízét és a benne lévő tápanyagokat. Az így kapott olajat nevezzük extraszűz olajnak, amelynek savtartalma 1% alatt van. Ezt ma főként étkezési célokra használják. Gazdag E- és B-vitaminban, antioxidánsokban, telítetlen zsírsavakban, így véd az érrendszert érintő betegségekkel szemben, csökkenti a vér koleszterinszintjét.
![](https://geometodika.hu/wp-content/uploads/2024/05/a09_a_abra-masolat.jpg)
![](https://geometodika.hu/wp-content/uploads/2024/05/a09_b_abra-masolat-768x1024.jpg)
A termést azonban le is kell szüretelni. A bogyókat egyszerűen lerázzák a fáról, vagy bottal verik le, de ma már gépeket is használnak a nagyobb olajfaültetvényeken. Sok helyen éjszaka szüretelnek, hogy a bogyók megőrizzék jellegzetes aromájukat. Régen Cipruson a kereskedők éjjel indultak szamár vontatta szekérrel a malomba a kosarakba, ládákba pakolt terméssel, aztán következett a sorban állás, ezért ételt, italt, sőt még takarót is vittek magukkal. A termést ivóvízzel megmosták, majd lemérték. Minden termelő olívabogyóját külön-külön dolgozták fel, nem keveredtek az egyes gazdák termései. Aztán eladták a kereskedőknek, akik faluról falura vándoroltak az olívaolajat tartalmazó amforákkal telepakolt kordéval.
![](https://geometodika.hu/wp-content/uploads/2024/05/10_abra-masolat-edited.jpg)
Az olajfa nagyon sok embernek adott megélhetést. Az ókori birodalmakban az olajfaültetvényeket a természetes jólét megtestesítőjének tartották, ezért a lázadókat, vétkezőket azzal büntették, hogy felégették az ültetvényüket. Az Athén körüli olajfaültetvények barbár támadás miatt felégetett fái – Hérodotosz elmondása szerint – már másnap új ágat hoztak. Ugyanis az olajfáknak van egy különleges tulajdonságuk, hogy újrasarjadnak, így sohasem pusztulnak el, ennek következtében mindig az emberek szolgálatára tudnak állni.
A sokoldalú olajfa
A kipréselt olívaolaj jól tárolható. Az ókorban elsősorban halkonzerválásra és kenyerek tésztájában használták. A Kréta szigetéről előkerült bizonyíték alapján úgy tudjuk, hogy 6500 éve főznek vele. Az étkezésen kívül többféleképpen hasznosították. A régi időkben a mécsesekbe töltött olaj hozott világosságot a házakba. Az olajfa levelét, magját, héját tüzelőnek használták és használják ma is a víz melegítéséhez (mandulahéjat is tettek hozzá). 4000 éve a réz kőzetből való kiolvasztásához is fontos tüzelőanyag volt, ahogy az a ciprusi Pyrgosnál történő feltárásokból kiderült.
Az olívaolajnak fontos szerep jutott a gyógyászatban is. A ciprusi nagymamák természetes gyógymódjából ma sem hiányzik. Például egy darab vattát olívaolajba áztatnak, és a fülgyulladásokat gyógyítják vele. Az ókorban is a gyógyfüveket olívaolajba keverték, áztatták, majd sebeket, csípéseket, égési sérüléseket, gyulladásokat kezeltek vele. Az olajfa törzsének kérge a malária gyógyítására használt kinint tudta helyettesíteni. Az egykori görög olimpikonok testét is olajjal kenték be, aminek egyik feladata a sérült, fájó izmok, ízületek gyógyítása lehetett. Kozmetikai alapanyagnak is jó, szappanok, arckrémek, tusfürdők adaléka mind a mai napig. Az olajfákat szívesen ültették kolostorok környékére is, mert a szerzetesek étkezéshez és gyógyszerek készítéséhez használták fel a termését, a levelét és a kérgét.
![](https://geometodika.hu/wp-content/uploads/2024/05/11_abra-masolat-edited.jpg)
Ma Cipruson a biofarmokon nem használnak kemikáliát, helyette 6 hónapig készítenek komposztot az olíva leveleiből, a bogyó héjából és magjából a szabadon tartott állatok trágyájával keverve. A kész komposztot az öntözőrendszereken keresztül juttatják a földekre. A permetezéshez is organikus anyagot használnak: vizet, olajfaágakat, mikroorganizmusokat tesznek hordóba, és két hónap múlva lehet permetezni.
Az olívaolajat használták halottak balzsamozására és szent kenetek készítéséhez is. A magas rangú egyházi és világi személyeket olajjal kenték fel nagy ünnepségek keretében a pozícióba lépésük előtt (Čeman, R. 2001). Az a hit, hogy a szent olajág és az olaj is véd a gonosz erőktől, ártó szellemektől, igencsak elősegítette a növény termesztését és az olaj exportját. Olajágat tettek az ajtó fölé a gyermek születésekor, a vallási kegyhelyeken olajmécsesek villództak. A görög ortodox templomokban virágvasárnap olajágakat hoznak a családok, és otthagyják 40 napig, hogy áldott legyen. Majd hazaviszik, és esküvő vagy egyéb jeles esemény napján reggelente egy kis kehelyben olajfalevelet égetnek faszénnel, hogy megáldják ezzel az otthonukat, a családot. Cipruson újév estéjén keresztet formázó olajfaleveleket dobnak a tűzbe, miközben kívánnak valamit, és ha a levél pattan, akkor teljesül a kívánság.
Az olajfa ága összefonódott a béke, a boldogság szimbólumával. Nem véletlen, hiszen az olajfa első bibliai említése Noé nevével és történetével kapcsolódott össze. A galamb olajággal való visszatérése a bárkára nemcsak az özönvíz végét jelentette, hanem a megbékélést az emberek és Isten között. Az ókori görögök pedig olajfaágakkal koszorúzták meg a sportversenyek győzteseit. Az olajfa áldottá akkor vált, amikor Jézus alatta pihent. A legenda úgy tartja, hogy aki elalszik az olajfa alatt, az nagyon kipihenten, frissen fog felébredni, nem úgy, mint aki a szentjánoskenyérfa alatt alszik el…
TANÍTÁSHOZ AJÁNLJUK
Kérdések
- Milyen környezeti igényei vannak az olajfának?
- Mely kontinenseken sikerült meghonosítani az olajfát?
- Hogyan terjedt el az olajfa a Földközi-tenger vidékén?
- Miért nem tudták a rómaiak meghonosítani az olajfát a mai Magyarország területén?
- Mely országok a legjelentősebb olívabogyó- és olívaolaj-termelők a legnagyobb termelő, Spanyolország mellett?
- Mit készítenek az olajfa terméséből? Melyik iparág dolgozza fel?
- Melyek az olajbogyó és az olívaolaj táplálkozási értékei? Hogyan használják fel a konyhában? Nézz utána!