Kitekintő

A „Kitekintő” rovat célja, hogy felhívja a figyelmet a földrajzoktatást érintő hírekre, eseményekre, szaktudományi és szakmódszertani újdonságokra. Bemutat érdeklődésre számot tartó hazai és külföldi kiadványokat, tanulmányokat, tájékoztatást ad a földrajztanításhoz kapcsolódóan a tanárok, esetenként a tanulók számára is érdekes rendezvényekről, programokról. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy hírt ad a földrajzoktatást érintő tantervi változásokról és az azokból adódó új oktatási és képzési feladatokról.

Kitekintő

Aktivitásra ösztönző programok a  fenntarthatóságra nevelésben

A környezetünkben szaporodó jelek arra figyelmeztetnek, hogy nincs sok időnk, ha élhető helyként szeretnénk megőrizni bolygónkat. Ezért egyre fontosabbá válnak azok az ismeretek és kompetenciák, amelyek segítik a környezet jövője szempontjából is elfogadható döntések meghozatalát, amiben segíthetnek a bemutatott programok, lehetőségek. 

Kitekintő

Hatékony tanár a gyorsan változó környezetben

A tanároknak hatékonyan kell formálniuk, irányítaniuk a tanítási-tanulási folyamatokat együttműködve a tanulókkal, amihez a korábbinál jóval nagyobb hangsúlyt kell kapnia a hatékony tanulási környezetnek, a tanulóközpontú szemléletnek, biztosítani kell a tanulók aktív tanulási tevékenységét.

Kitekintő

Amiről Szigliget és a környékbeli tanúhegyek mesélnek

Szigliget és környéke hazánk egyik legszebb kiránduló- és üdülőhelye. A kedvező földrajzi fekvés, a geológiai és botanikai ritkaságok, a történelmi műemlékek, a népi építészet emlékei, a várromok és a Badacsonyi borvidék finom borai felejthetetlen élményt nyújtanak az idelátogatóknak. Az írás elsősorban a táj földtani fejlődéstörténtét mutatja be.

Kitekintő

Földrajztanárok továbbképzése Győr-Moson-Sopron megyében

Az írással egy példát szeretnénk bemutatni arról, hogy hogyan támogatta a Magyar Földrajzi Társaság Kisalföldi Osztálya a megyei pedagógiai intézettel és a TIT helyi szervezetével együttműködve a földrajztanárok munkáját az utóbbi 50 évben.

Kitekintő

40 éves a földrajztanárképzés szombathelyi műhelye

2024-ben negyven éves lesz a szombathelyi Földrajzi Tanszék. A négy évtized alatt összegyűlt tapasztalat a felsőoktatásban, azon belül a földrajztanárképzésben alkalmat kínál arra, hogy bemutassuk a bejárt utat, a működésünket meghatározó körülmények változását és azt, milyen válaszokat adtunk a tanárképzésben jelentkező kihívásokra.

Kedves Olvasóink!

Újra elérhető a honlap! 

Jó olvasgatást kívánunk!