Kaleidoszkóp

A „Kaleidoszkóp” rovat olyan ismeretterjesztő cikkeket, útleírásokat, földrajzi-földtudományi érdekességeket közöl, amelyek kapcsolódnak az általános iskolai és a középiskolai kerettanterv tartalmi és módszertani elemeihez. A szerkesztőség elve szerint a rovat írásai a földrajztanárok munkájához kívánnak közvetlen vagy közvetett segítséget nyújtani. A cikkeknek lehet motiváló és problémafelvető szerepük, de felhasználhatók a tanárok által elkészített feladatokban az anyanyelvi, a természettudományos, a digitális, a hatékony és önálló tanulás kulcskompetenciák fejlesztéséhez.

Kaleidoszkóp

A Vatnajökull Nemzeti Park – gleccserek és vulkánok birodalma

A Vatnajökull Nemzeti Park működése méretéből és gyors átalakulásából adódóan sajátos, és az idelátogatóktól is nagy alkalmazkodást igényel. Az időjárás és a természet viszontagságait leküzdve azonban szemléletformáló és örökre szóló élménnyekkel térhetnek haza, ami jól megvilágítja a robbanásszerűen növekvő izlandi turizmus okát. 

Kaleidoszkóp

Üzbegisztán az oázisvárosokon túl

Az írás a tengerektől elzárt közép-ázsiai ország változatos tájait mutatja be, amit az övekbe rendeződött növényzet is jól mutat. Láthatjuk, hogyan vált sivataggá az egykori Aral-tó medencéje.

Kaleidoszkóp

Tűzföld: a világ vége (?)

„A világ vége”, „a Föld legtávolabbi vidéke”, „az Antarktisz kapuja”… Az írás ízelítőt ad a Tűzföld a gleccserek által felszabdalt Andok természetföldrajzi értékeiből, érdekességeiből.

Kaleidoszkóp

Ázsiai birodalmak vitatott határán: Arunachal Pradesh

Arunachal Pradesh az India és Kína közötti geopolitikai feszültségek egyik forrása. A szövetségi állam zárt terület, megközelítése monszunerdői, az indiai katonai jelenlét és a hegyi törzsek védelme miatt is nehézkes. Az írás a földrajzi és geopolitikai tér felvázolása mellett a természetföldrajzi és kulturális különlegességekre is ráirányítja a figyelmet.

Kaleidoszkóp

Afrika nyugati peremén – Szenegál

Az írás bepillantást enged a nyugat-afrikai Szenegál változatos természeti adottságaiba a tengerpartoktól a szavannán át a sivatagig.

Kaleidoszkóp

Ladakh, a Himalája mögötti titokzatos ország

Az elmúlt pár évben túravezetőként gyalogtúrákra és csúcsmászásokra vállalkozó túrázókat is sokszor vittem az indiai Himalájába Ladakhba, vagy akár Nepálba és Bhutánba. Minden alkalommal ott lebegett előttem és a velem utazó társaság előtt Kőrösi Csoma Sándor példája. Az írásban azt mutatom be, hogy mi varázsolja el a látogatót, amikor Ladakhba látogat. 

Kaleidoszkóp

Ha egy igazi vadonba vágysz, irány Alaszka!

Bár Alaszka legnagyobb része rejtve maradt előttünk, mégis néhány hét elegendő ahhoz, hogy olyan benyomásokat szerezzünk különleges táji értékeiről, sajátos élővilágáról, az itt élő emberekről, amelyektől örökre a „Végső határvidék” rabjaivá váltunk. 

Kaleidoszkóp

Eltűnt egy tó Olaszországból

Hogy juthatunk el Itália harmadik legnagyobb tavától a lecsapoláson át a világűrrel folytatott kommunikációig miközben ki sem tesszük a lábunkat a Fucino-medencéből? Ezt mutatja be az érdekes írás.

Kaleidoszkóp

Város a városban – kalandozások Oxford utcáin

Oxford a világ egyik legismertebb és legnagyobb presztízsű iskolavárosa, kutatási együttműködései, autógyára és idegenforgalma okán a brit gazdasági élet egyik motorja is. Az első college-ok létrejötte óta a város körbenőtte a Temzét, és egy óriási, egyetemistáktól és turistáktól nyüzsgő kozmopolita kampusszá vált.

Kedves Olvasóink!

Újra elérhető a honlap! 

Jó olvasgatást kívánunk!