A Palmira-pálma nedve – Kambodzsa
Elhelyezkedés

Földrajzi leírás
Kambodzsa legismertebb, az UNESCO Világörökségi listán is szereplő nevezetessége Angkor ősi városa. A 20. században mintegy 200 km2-nyi területét tisztították meg az őserdőtől, ami évszázadokon keresztül elrejtette a várost. Az egykori khmer birodalom fővárosából impozáns templomromok maradtak fenn. A romok között kisebb falvak bújnak meg, amelyekben bepillanthatunk az itt élő emberek mindennapi életébe.
Preah Dak faluban a pálmacukor hagyományos készítési módjával lehet megismerkedni. A pálmacukor alapanyagát az egész Délkelet-Ázsiában elterjedt Palmira-pálmából (Borassus flabellifer) nyerik.

A pálmanedv gyűjtése és feldolgozása december elejétől május végéig tart. Bambuszlétrán felmásznak a pálma tetejére, ahol bemetszik a növény virágzatait és a bambuszból vagy műanyagból készült, „bampong” nevű edénybe gyűjtik a pálma nedvét.




A nedv aromás minősége függ a virágzat szintjén elhelyezett bampongok számától és a nedv folyásától. Egy pálmának legfeljebb 1 nőivarú vagy 4 hímivarú virágzatához helyeznek egy edényt. Minden egyes edényt a felhelyezést követő 15 órán belül eltávolítanak a pálmáról, a betakarított nedv feldolgozása pedig a nedv begyűjtését követő 2 órán belül megkezdik. Általában egyszer reggel és egyszer este másznak fel a pálmákra begyűjteni a pálmanedvet.

A lecsapolt pálmalét frissen fogyasztják, vagy pálmacukrot készítenek belőle. A pálmacukor készítése a szabadban kialakított tűzhelyeken, nagy fémedényekben történik. Egy-egy üstbe kb. 30 liter pálmalét tesznek, és legalább három órán át főzik magas hőmérsékleten, állandóan kevergetve.



Ezután leveszik a hatalmas edényt a tűzhelyről, és körülbelül 10 percig folyamatosan kevergetik, amíg a cukor félszilárd és világosbarna színű nem lesz.


Amikor a cukor már majdnem szilárd, pálmalevélből készült egyedi kerek formákba öntik a viszkózus folyadékot, és megvárják, amíg korong alakúra szilárdul. Végül a kész terméket szépen becsomagolják pálmalevelekbe.



Kambodzsában a pálmacukor minden háztartás konyhájának fontos összetevője. A pálmacukrot lágy ízének, kellemes illatának és egészségre gyakorolt jótékony hatásának köszönhetően gyakran használják a mindennapi főzés során, valamint kávéfőzéshez. Ízre és színre nagyon hasonlít a barna cukorra. Olvadáspontja azonban sokkal magasabb, így kifejezetten alkalmas cukrászati célokra. A pálma nedvéből készítenek pálma juice-t, pálmabort és pálmapálinkát is. A gyümölcsét is fogyasztják.
Feladat
Válaszd el az esőerdőirtás okait a következményeitől!
- Talajerózió következik be.
- Rövidtávú gazdasági haszon.
- Növekszik az élelmiszerszükséglet.
- Az amazóniai indiánok vadászati területének csökkenése.
- Megváltozik a csapadék a körzetben.
- Szarvasmarha-farmok létesülnek.
- Csökken az őshonos állatok diverzitása.
- Elveszhetnek a gyógyszeralapanyagok.
- Növekszik egy ország trópusi faexportja.
- Időjárási szélsőségek kialakulása.
- Új utak, települések kialakítása.
- Kaucsuk- és kakaóültetvények kialakítása.
A feladat leírása (letöltés)
A feladat megoldása (link)