Oroszlánszikla

Szerző: Vasvári Kinga
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
vasvary.kinga@gmail.com
Srí Lanka egyik emblematikus látnivalója a környező síkságból 180 méterrel kiemelkedő Szigirija gránit szigethegy, amelynek a tetején királyi várat építettek az 5. században.

Sigiriya szigethegye – Srí Lanka 

Elhelyezkedés

Az Oroszlán-szikla fekvése Ceylon szigetén (Google Maps)

Földrajzi leírás

Srí Lanka egyik emblematikus látnivalója a környező síkságból 180 méterrel kiemelkedő szigethegySzigirija. Neve a sinha (oroszlán) és a giriya (torok, száj) összetételből keletkezett. Az elnevezés abból ered, hogy a sziklába egy hatalmas, tátott szájú oroszlánt faragtak az erő és a hatalom jelképeként. Az állatnak mára csak a mancsai maradtak meg, amelyből így is következtethetünk egykori monumentalitására. A szobor lábai között kezdhetjük meg a felkapaszkodást a hegytetőre. 

Szigirija sziklája a szimmetrikus tervezésű királyi kert felől (letöltés)

A szikla mintegy 2 milliárd éves gránitos kőzetanyaga egy magmabenyomulás során alakult ki. Az egykori felszínt alkotó kőzeteket a többszáz millió évig tartó lepusztulás lassan eltüntette. A külső erőknek jobban ellenálló gránit pedig szigethegyként preparálódott ki.  A meredeken kiemelkedő sziklában sokan „láttak” lakóhelyet, imahelyet, menedéket, ahogy az első letelepedők a Kr. e. 3. századtól vagy a buddhista szerzetesek is. A szigethegy tetejére ma kiépített kő- és vaslépcsőkön kapaszkodhatunk fel, hogy megcsodálhassuk a szikla tetején kialakított, Kr. sz. 5. században épült királyi palotát, fürdőmedencéket, az ivóvíz gyűjtésére szolgáló ciszternákat, pavilonokat. 

A sziklára felvezető út kb. felénél állt az oroszlánt formáló kapu, amelyből mára csak az állat lábai maradtak meg. (letöltés)

Kásjapa király (uralkodott Kr. sz. 473–495) 18 éven keresztül élhette itt – nem önfeledten boldog – életét. Ennek pedig az a hatalmas vágya volt az oka, hogy megszerezze apja kincseit és hatalmát. Ezért – a legenda szerint – apját élve befalaztatta egy sziklába. A család bosszújától tartva a hatalmas sziklában látta meg a menedékét, ahová megépíttette erődpalotáját. A vízellátást is zseniálisan oldotta meg egy vízvezetékrendszernek a tetőig való kiépítésével.

Az 5. századi palota maradványai (letöltés) (letöltés)

Gondtalan uralkodásának a féltestvére vetett véget, aki Indiából hatalmas sereggel tért vissza, hogy megtorolja apja meggyilkolását. Kásjapa nem bízott a fellegvár védhetőségében, így a nyílt harcmezőn tervezte az összecsapást. Igazi ütközetre viszont nem került sor, harci elefántja nem akart engedelmeskedni neki, amit a serege baljós jelnek vélt, és magára hagyta a gonosz vezért. Fogságba nem akart esni, ezért kardjával vetett véget az életének. 

Hajdan a fürdőmedenceként is működő ciszternában fürdőztek a király udvarhölgyei. (letöltés)

Nem csoda, hogy a helyszín része az UNESCO világörökségének, hiszen több fantasztikus alkotás is található a sziklafal oldalában. Ilyen a Tükörfalnak nevezett rész, amelyet méz, tojáshéj, mész felhasználásával hoztak létre úgy, hogy tükörsima felületet kaptak. Ebbe karcolták bele az ide zarándokolók a megjegyzéseiket, verseiket egy másik unikális falrészről. Ez egy túlhajló falrész alatt található, ahová gyönyörű színekkel ábrázolt nőalakokat festettek Kásjapa uralkodása idején. Eredetileg akár 500 festett alak is lehetett, mára csak húszat sikerült restaurálni. Hogy kiket ábrázolnak, csak találgatnak, lehetnek istenségek, az uralkodó ágyasai a háreméből, vagy éppen apsarák (a felhők, vizek női szellemei, természetfeletti lények a hindu és buddhista mitológiában).

Az ősi graffitikkal teleírt tükörfal simasága ma is csodálatot vált ki a látogatókból. (letöltés)
A szikla sok barlangot rejt, amelyekben a szerzetesek szertartásaikat tartották. (letöltés
A sziklát gyönyörű kertek, víztározók vették körbe, egykor rengeteg szökőkút működött, bizonyítva Kásjapa mérnöki tehetségét. (letöltés)

Feladat

Utazzunk gondolatban Sri Lankára! Melyik mondatokat vehettük ki egy utazási iroda prospektusából? (igaz-hamis állítások)

 1. Az ország éghajlati sokszínűsége a főszezonon kívül, az év más szakaszaiban is lehetővé teszi az országban az üdülést.
 2. Búvárfelszerelést is tehetünk a bőröndbe a szép korállzátonyok közötti úszáshoz.
 3. Akár két óceán vizében is fürödhetünk.
 4. Lehetőség lesz Sri Lanka legmagasabb pontjára, a 2524 m magas csúcsra is felkapaszkodnunk, hogy gyönyörködhessünk a panorámában.
 5. Egy kávéültetvény meglátogatását is tervezzük, ahol vásárolhatunk is a különféle kávéfajtákból.
 6. Ajánlatos zárt ruhát vinnünk a hindu és a buddhista templomok meglátogatásához. 
 7. Hatalmas teaültetvényeken megfigyelhetjük, hogyan szedik kézzel a nők a tealeveleket, majd a tea készítését is végig követhetjük a teaüzemekben.
 8. Fakultatív programlehetőség a szafari, amelyen szabadon élő elefántokkal is találkozhatunk.
 9. Lehetőség lesz esőerdőtúrára is, de piócariasztót is vigyünk magunkkal.
 10. Figyelni kell a higiéniára, a fogmosáshoz nyugodtan használjunk csapvizet.
 11. A frissen meglékelt királykókusz termésének leve kiváló szomjoltó, és a belsejét is ki lehet kanalazni.
 12. Szerencsére az országban nincsen malária és egyéb, szúnyog terjesztette betegség, ezért nincs szükség este a szállodában szúnyogháló használatára.
 13. Az ayurveda gyógyászatot is ki lehet próbálni a szállodában, többek között gyógyhatású növények segítségével tisztítják meg a testet a káros anyagoktól.
 14. A buddhista vallási kegyhelyekre csak mezítláb léphetünk be, a tűzforróra felhevült kövezeten érdemes zoknit használni.
 15. Szép ajándéknak ajánljuk a piros zafír és rubin vételét, amelyek az ország bányáiból kerül a drágakő boltokba.

A feladat letöltése (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Források:

A fotókat dr. Mari László készítette.

Kiemelt írások

Taníts érdekesen érdekeset!

A legmagasabb vulkán

Az Andokban, a Puna de Atacama fennsíkjából emelkedik ki bolygónk legmagasabb tűzhányója, az Ojos del Salado Földünk legkülönlegesebb helyeinek egyike. Az írás képeken keresztül enged bepillantást a szépségeibe.

Taníts érdekesen érdekeset!

Sárkányvérfa

A Kanári-szigetek jelképévé vált sárkányvérfa a felsértett szárából kifolyó, száradás után vörös színű gyantájáról kaphatta a nevét. Az őslakosok, a guancsék a gyantát vérzés csillapításra, betegségek, csonttörés gyógyítására használták.

Taníts érdekesen érdekeset!

Zsiráfnyakú nők

A karen nők rézből készült karikákat viselnek a nyakuk, térdük alatt és a karjukon. Lehet, hogy a szokásnak a nők tigristámadástól való védelme volt a célja, vagy egy eredetmonda szerint egy sárkányhoz akartak hasonlítani, vagy a gyerekek és a nők elrablása ellen védekezhettek így egykor.

Kedves Olvasóink!

Újra elérhető a honlap! 

Jó olvasgatást kívánunk!