Lávaártó

Szerző: Vasváry Kinga
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
vasvary.kinga@gmail.com
Az írás felvillantja az Etiópia legnagyobb tava környékén élő emberek vízhez kötött életét.

Ahol a Nílus ered, a Tana-tó – Etiópia 

Elhelyezkedése

A Tana-tó fekvése Etiópiában (Google Maps)

Földrajzi leírás

Tana-tó Etiópia legnagyobb tava a maga 3,5 Balaton nagyságú kiterjedésével. 1800 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. A tó mélysége átlagosan 9 méter, de a legmélyebb helyen sem haladja meg a 15 métert. Keletkezését egy hatalmas lávaárnak köszönheti, amely a medencébe ömlő vízfolyások vizét duzzasztotta vissza. 

A part menti nádasok, papirusznádasok rengeteg madárnak biztosítanak fészkelőhelyet. (fotó: Mari László) (letöltés)

A Tana-tó több millió ember életét határozza meg azzal, hogy abból ered a Föld leghosszabb folyójának, a Nílusnak az egyik ága, a Kék-Nílus. A tó körül jelentős számú népesség él, akik mezőgazdasággal foglalkoznak, fokozatosan bővítik a termőterületet az itt lévő erdők rovására. Ezt tetézi még az irdatlan mennyiségű tűzifagyűjtés és az erdők regenerálódását megakadályozó  legeltetés is. A tó sokszor változtatja a kiterjedését, ami a lefolyásviszonyok megváltoztatását okozó fakivágásnak is köszönhető az egyre nagyobb arányú öntözés mellett. A villámárvizek miatt a tó lassan, de biztosan töltődik. Ez beindíthatja az eutrofizációs folyamatot, ami akár a tó teljes pusztulásához is vezethet. A folyamatot bizonyítja, hogy a tóban jelenleg 37 sziget található, de amikor a portugál haderők a tó körül állomásoztak Cristovão da Gama vezetésével a 16. században, kevesebb szigetről tettek említést. A globális felmelegedés hatása alól ez a tó sem lesz kivétel. 

A tó vizét használják ruhamosásra, mosakodásra, fürdésre és autómosásra is. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés) (letöltés) (letöltés)

A tavon a turistákat modern hajók viszik a szigetekre épült kolostorokhoz, de az út során könnyen megfigyelhetjük a tavi emberek ősi mesterségét, a halászatot. A tóban 26 halfaj él, a halászok papiruszból készült csónakokból fogják többek között a nílusi tilápiát (afrikai harcsát). Az egyiptomiak egykori csónakjaira emlékeztető eszközöket (amiket tankwanak neveznek) a halászat után a partra húzzák és a napon kiszárítják. 

A tó partján papiruszsással (más néven papirusznáddal) találkozhatunk, ami nemcsak a papirusznak, hanem a helyi halászok csónakjának is az alapanyaga. (fotó: Mari László) (letöltés)
A papirusznádból készített csónakok alakja és készítési módja az ókor óta nem sokat változott. (fotó: Mari László) (letöltés)

A tó nemcsak a természetföldrajzi tényezők miatt híres, hanem a legenda szerint a tó egyik kis szigetén szigorú titokban őrizték a Frigyládát közel 800 éven keresztül, miután Menelik (Sába királynő és Salamon király fia) elhozta Jeruzsálemből Etiópiába. A 37 szigetből tizenkilencen vannak kolostorok, sok közülük a 14. században épült. Ezekben a templomokban vagy a mellettük lévő ún. kincsesházakban rengeteg értéket őriznek: mumifikálódott uralkodókat, nagyon idős könyveket, egyházi tárgyakat. Amik a turistáknak érdekes, az a kutatóknak szenzációs források.

A tó körül telepedtek le az etióp uralkodók is nagy udvartartásukkal a 13. századtól a 17. századig. Ebben az időben ún. mozgó fővárosok voltak, mert az uralkodók és udvartartásuk az évszakok váltakozását követve vándoroltak, az esős évszakot a Tana-tó partvidékén töltötték különböző táborhelyeken. Az éppen aktuális főváros stratégiai helyzete nem tetszett az egyik uralkodónak, Faszilidesznek, aki a fővárost 1636-ban Gondárba helyezte.

A turisták hajója mellett egy helyi halász pelikánokat etet, hogy pár birrhez (etióp pénz) jusson a turistáktól. (fotó: Mari László) (letöltés)
Bahir Dar kikötőjének mólójánál vízilószobrok jelzik, hogy nem csak halak élnek a tóban. (fotó: Mari László) (letöltés)

Feladat

Nagyon sok folyó ered tavakból, illetve tavakba torkollik. Párosítsd a tavakat a megfelelő folyóval aszerint, hogy beleömlik vagy eredése kapcsolódik a tóhoz! Egy tónak nincs párja. A feladat megoldásához használhatsz atlaszt is!

Folyók: Jordán, Rajna, Néva, Angara, Amu-darja, Fehér-Nílus, Sió, Volga, Zala, Angara, Omo, Rhône

Tavak: Aral-tó, Balaton, Genfi-tó, Holt-tenger, Eyre, Boden-tó, Kaszpi-tenger, Turkana-tó, Bajkál-tó, Ladoga-tó, Viktória-tó, Kineret-tó

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Források:

Kiemelt kép: Tana-tó (forrás)

Kiemelt írások

Taníts érdekesen érdekeset!

A legmagasabb vulkán

Az Andokban, a Puna de Atacama fennsíkjából emelkedik ki bolygónk legmagasabb tűzhányója, az Ojos del Salado Földünk legkülönlegesebb helyeinek egyike. Az írás képeken keresztül enged bepillantást a szépségeibe.

Taníts érdekesen érdekeset!

Sárkányvérfa

A Kanári-szigetek jelképévé vált sárkányvérfa a felsértett szárából kifolyó, száradás után vörös színű gyantájáról kaphatta a nevét. Az őslakosok, a guancsék a gyantát vérzés csillapításra, betegségek, csonttörés gyógyítására használták.

Taníts érdekesen érdekeset!

Zsiráfnyakú nők

A karen nők rézből készült karikákat viselnek a nyakuk, térdük alatt és a karjukon. Lehet, hogy a szokásnak a nők tigristámadástól való védelme volt a célja, vagy egy eredetmonda szerint egy sárkányhoz akartak hasonlítani, vagy a gyerekek és a nők elrablása ellen védekezhettek így egykor.

Kedves Olvasóink!

Újra elérhető a honlap! 

Jó olvasgatást kívánunk!