Aranylemezek

Szerző: Vasvári Kinga
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
vasvary.kinga@gmail.com
Mandalayban ellátogatunk egy olyan helyre, ahol még a hagyományos módon készítik a kis aranylemezeket, amelyeket a buddhista hívők a Buddha-szobrokra „ragasztanak” az imádkozás során. Megnézzük hogyan készülnek az aranylemezek.

Aranylemez-készítés – Mandalay, Mianmar 

Elhelyezkedése

Mandalay fekvése Mianmarban (Google Maps)

Földrajzi leírás

A Mianmari Mandalayban van egy olyan hely, ahol még ősi módon készítik azokat a kis aranylemezeket, amelyeket a buddhista hívők a Buddha-szobrokra „ragasztanak” az imádkozás során. A lemezeket 24 karátos aranyból készítik, és nagyon sok munka, verejték kell az előállításukhoz. Először a „vastag” aranylemezeket bambuszpapírba teszik, majd több ilyen egységet egymásra téve szarvasbőrbe helyezve 30 percen át fakalapáccsal ütik. Ezután az elvékonyodott lemezeket hat darabra vágják, majd kezdődik a folyamat elölről újabb 30 percen keresztül. Majd igen fárasztó, derekat sem kímélő munkával öt órán keresztül tovább ütik, míg egy leheletfinom aranylemezt kapnak.

A Buddha-szobrot apró aranylemezek burkolják (fotó: Mari L.) (letöltés)
A több órányi kalapálás után kiveszik a bambuszpapír és aranylemez köteget a szarvasbőrborításból. (fotó: Mari László) (letöltés)

Nagyon ötletesen oldották meg az idő mérését. Egy vízzel teli tálba fél kókuszdióhéjat tesznek az alján apró lyukkal, amely csak lassan engedi be a vizet a héjba. Ha megtelik, akkor lesüllyed, ekkor kiemelik, kiöntik belőle a vizet és újra kezdik. Legalább nyolcvanszor ismétlik meg ezt a folyamatot, mire a végleges aranylemez elkészül. A nők folytatják a munkát, akik vágják és illesztik a nagyon vékonyra kalapált lapokat, kis négyzeteket készítenek, amiket bambuszpapírba csomagolnak. 32 gramm aranyból akár 750 kis arany levél is készülhet ezzel az igen ősi technikával. 

A vízzel telt edényben a kókuszdióból készített vízóra mutatja, hogy meddig kell még kalapálni a szarvasbőrbe csavart aranylemezeket. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)
Az aranylemezeket ollóval hat darabra vágják. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)
Az utolsó munkafolyamatban szorgos női kezek négyzet alakú lapokra illesztik az aranylemezeket. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

A csomagoláshoz készült bambuszpapírt is speciális módon készítik. A bambuszszárat letisztítják, majd vékony szálakra vágják, és beleteszik lime-os vízbe három évre! Amikor kiveszik, akkor összetörik, így egy pépet kapnak, amiből négyzetet formáznak. Ezt sárgarézlemezen még 30 percig ütik egy fabottal, így kapják a teljesen sima felszínű, strapabíró bambuszpapírt. 

Csomagolás után eladásra készek a hajszálnál is vékonyabb lemezek. (fotó: Mari László) (letöltés)
Az aranylemezeket a hívők megveszik és a szentélyek Buddha szobraira tapasztják. (fotó: Mari László) (letöltés) (letöltés)

Feladat

Válaszoljátok meg az arannyal kapcsolatos kérdéseket!

 1. Mit nevezünk fehér aranynak?
  • a. a porcelánt
  • b. a rizst
 2. Mi a fekete arany?
  • a. a termőföld
  • b. a kőolaj
 3. Mi igaz az aranyra az alábbiak közül?
  • a. ehető, pezsgőbe is rakják
  • b. gyógyításra csak külsőleg használható
 4. Milyen hosszú szalagot tudnak csinálni 200 gramm aranyból, ha a szélessége 2 cm?
  • a. 90 cm-t
  • b. 45 cm-t
 5. Mekkora tömegű arannyal lehetne lefedni egy focipályát, ha vékonyra préselnék?
  • a. 31 gramm
  • b. 131 gramm
 6. Milyen természeti képződményt nevezünk Aranyháznak Magyarországon?
  • a. egy gejzírkúpot
  • b. egy tanúhegyet
 7. Hol találták a legnagyobb (90 kg) aranyrögöt a Földünkön?
  • a. a Dél-afrikai Köztársaságban
  • b. Ausztráliában
 8. Melyik országnak nincs aranytartaléka?
  • a. Németországnak
  • b. Kanadának
 9. Mit termesztettek a Burma, Laosz, Thaiföld közös határán lévő Aranyháromszögnek nevezett területen egykor, ami nagyon jövedelmező volt a kereskedőknek?
  • a. mákot
  • b. gyapotot
 10. Mennyire „arany” az olimpiai aranyérem?
  • a. csupán 6 gramm aranyat tartalmaz, a többi része ezüst
  • b. legalább 45% aranyat tartalmaz, a többi része ezüst

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Források:

Kiemelt kép: Az Inle-tó egyik szigetén álló Phaung Daw Oo templom szent Buddha szobraira már annyi aranylemezt tapasztottak, hogy a szobrok alakja sem ismerhető fel. (fotó: Mari László) (letöltés)

Kiemelt írások

Taníts érdekesen érdekeset!

A legmagasabb vulkán

Az Andokban, a Puna de Atacama fennsíkjából emelkedik ki bolygónk legmagasabb tűzhányója, az Ojos del Salado Földünk legkülönlegesebb helyeinek egyike. Az írás képeken keresztül enged bepillantást a szépségeibe.

Taníts érdekesen érdekeset!

Sárkányvérfa

A Kanári-szigetek jelképévé vált sárkányvérfa a felsértett szárából kifolyó, száradás után vörös színű gyantájáról kaphatta a nevét. Az őslakosok, a guancsék a gyantát vérzés csillapításra, betegségek, csonttörés gyógyítására használták.

Taníts érdekesen érdekeset!

Zsiráfnyakú nők

A karen nők rézből készült karikákat viselnek a nyakuk, térdük alatt és a karjukon. Lehet, hogy a szokásnak a nők tigristámadástól való védelme volt a célja, vagy egy eredetmonda szerint egy sárkányhoz akartak hasonlítani, vagy a gyerekek és a nők elrablása ellen védekezhettek így egykor.

Kedves Olvasóink!

Újra elérhető a honlap! 

Jó olvasgatást kívánunk!