A világ legnagyobb lágyszárú növénye 

Szerző: Vasváry Kinga
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
vasvary.kinga@gmail.com
A banán őshazája Délkelet-Ázsia trópusi vidékei, ahol a kiirtott erdők helyén ültetvényeken termesztik. A fává növő lágyszárú növény részeit sokféle célra használják.

Banán – Délkelet-Ázsia

Elhelyezkedése

A képek készítésének helyei (Google Maps)
Banánültetvény az erdő helyén (letöltés)

Leírás

banán őshazája Délkelet-Ázsia, gyorsan terjedt a termesztése, Nagy Sándor katonái indiai hadjáratukon már fogyasztották. A forró övezet lakói eredetileg a földalatti gumóját fogyasztották, mivel termését a nagy magok miatt nem kedvelték. A banán nem fa, nem igazi fásszárú növény.

Banánnövény egy ültetvényen (letöltés)

A legnagyobb faj az Új-Guineában élő óriásbanán, amelynek szára elérheti a 15 méteres magasságot is. Előfordul törpe nagyságú is Kína területén, amelynek magassága mindössze 60 cm. A levelek igen gyorsan nőnek, 15 cm-t naponta, ezért Namíbiában a banánt a levelek „zöld szökőkútjának” nevezik. Leveleinek széle rongyos, mert az oldalsó levélerek a középső levélérből merőlegesen erednek, így a szél hamar kirojtozza a levéllemezeket. A banáncsemeték kiültetésük után általában egy évvel kezdenek teremni. Akár 60 kg is lehet egy fürt súlya. Sokszor a felégetett erdők helyén ültetik, de olykor a másodlagos erdőkben is találkozunk elvadult példányaival. 

Rojtozott banánlevelek (letöltés)
Hatalmas banánvirágok (letöltés)
Egy tetemes súlyú banánfürt (letöltés)

A felhasználása igen változatos, mivel a burgonyához hasonlóan sok keményítőt tartalmaz, gyakran szárítják, majd lisztté őrlik, és kenyeret is sütnek belőle. A gyümölcsből zselé, lekvár, gyümölcslé készül, de töltik palacsintába, nyersen vagy szárítva chipsként is fogyasztható. Az indiai vegetáriánus jógik a „bölcsek banánjának” nevezik, és előszeretettel eszik. Gyógyászati célokat is szolgál a termése. 

Sokféle felhasználású banán a piacokon (letöltés) (letöltés)

A banánnövény szárát, leveit állatoknak adják táplálékul, de kötelet, kunyhótetőt is lehet készíteni belőle. Ázsiában általánosan elterjedt, hogy a banánlevelek szolgálnak tányérként, és a levélbe igen sok mindent csomagolnak, mint például isteneknek szánt adományokat, ételeket, rágcsálásra szánt bételt, katot.

Kat csomagolása banánlevélbe (letöltés)

Feladat

Ismerd fel a hibás szavakat az állításokban, és helyettesítsd a megfelelő szóval! (az Oktatási Hivatal 10. osztályos tankönyve alapján)

  1. A banánt a termelés helyén éretten szedik le.
  2. Akár 6 hónapba is beletelik, amíg Dél-Amerikából eljut a banán Európába.
  3. A hajó gyomrában a hőmérséklet nem süllyedhet 13 °C alá, mert ez megakadályozza az érését.
  4. Európa nagy kikötőiből vonatok szállítják a banánérlelő raktárakba.
  5. A fogyasztópiactól távol érlelik a banánt, mert az érett banán szállítása kockázatos.
  6. A legnagyobb banántermelő országok: India, Equador, Costa Rica, Brazília, Argentína.
  7. Keresztezés nélkül sikerült mag nélküli fajtákat létrehozni.
  8. A banán őshazája Közép-Amerika, ahonnan nagyon sokat importálnak Európába.
  9. A banánköztársaságokban a banán mellett kakaót, kávét, cukorrépát is termesztenek.
  10. A legtöbb banánt parasztgazdaságokban termesztik.

A feladat leírása (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Források:

A fotókat dr. Mari László készítette.

 

Kiemelt írások

Taníts érdekesen érdekeset!

Tonlé Sap

A kambodzsai Tonlé Sap Délkelet-Ázsia legnagyobb tava, ami összeköttetésben áll a a Mekonggal. Az itt élő emberek a vízen, a vízzel együtt élik mindennapjaikat.

Taníts érdekesen érdekeset!

Sóbányászat

Az etiópiai Danakil-mélyföldön van a Föld jelenleg ismert legsósabb vizű tava, aminek medencéje a Vörös-tengertől gátolódott el egy vulkánkitörés következtében. A bepárlódó só bányászata és elszállítása keserves munka.

Taníts érdekesen érdekeset!

Magtároló

Egy olyan épületet nézünk meg, amelyet a berberek emeltek élelmiszereik raktározására, hiszen ezen a Szahara peremén lévő, már alig termékeny területen élet-halál kérdése volt a termények biztos tárolása.