Pálmacukorkészítés

Szerző: Vasváry Kinga
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
vasvary.kinga@gmail.com
A kambodzsai Preah Dak faluban a pálmacukor hagyományos készítési módjával ismerkedhetünk. Az alapanyagot a Délkelet-Ázsiában elterjedt Palmira-pálma virágzatának nedvéből nyerik, amit főzés után barna cukorrá szilárdítanak.

A Palmira-pálma nedve – Kambodzsa

Elhelyezkedés

A képek készítésének helye (Google Maps)

Földrajzi leírás

Kambodzsa legismertebb, az UNESCO Világörökségi listán is szereplő nevezetessége Angkor ősi városa. A 20. században mintegy 200 km2-nyi területét tisztították meg az őserdőtől, ami évszázadokon keresztül elrejtette a várost. Az egykori khmer birodalom fővárosából impozáns templomromok maradtak fenn. A romok között kisebb falvak bújnak meg, amelyekben bepillanthatunk az itt élő emberek mindennapi életébe. 

Preah Dak faluban a pálmacukor hagyományos készítési módjával lehet megismerkedni. A pálmacukor alapanyagát az egész Délkelet-Ázsiában elterjedt Palmira-pálmából (Borassus flabellifer) nyerik. 

Palmira-pálmák Preah Dak faluban (letöltés)

A pálmanedv gyűjtése és feldolgozása december elejétől május végéig tart. Bambuszlétrán felmásznak a pálma tetejére, ahol bemetszik a növény virágzatait és a bambuszból vagy műanyagból készült, „bampong” nevű edénybe gyűjtik a pálma nedvét. 

A bampongok felhelyezése (letöltés)
Függő bampongok a pálmán (letöltés)

A nedv aromás minősége függ a virágzat szintjén elhelyezett bampongok számától és a nedv folyásától. Egy pálmának legfeljebb 1 nőivarú vagy 4 hímivarú virágzatához helyeznek egy edényt. Minden egyes edényt a felhelyezést követő 15 órán belül eltávolítanak a pálmáról, a betakarított nedv feldolgozása pedig a nedv begyűjtését követő 2 órán belül megkezdik. Általában egyszer reggel és egyszer este másznak fel a pálmákra begyűjteni a pálmanedvet. 

Szemléltető anyagként kiakasztott bampong hímivarú virágzattal (letöltés)

A lecsapolt pálmalét frissen fogyasztják, vagy pálmacukrot készítenek belőle. A pálmacukor készítése a szabadban kialakított tűzhelyeken, nagy fémedényekben történik. Egy-egy üstbe kb. 30 liter pálmalét tesznek, és legalább három órán át főzik magas hőmérsékleten, állandóan kevergetve. 

Órákon keresztül fő a pálmalé. (letöltés)

Ezután leveszik a hatalmas edényt a tűzhelyről, és körülbelül 10 percig folyamatosan kevergetik, amíg a cukor félszilárd és világosbarna színű nem lesz. 

Amikor a cukor már majdnem szilárd, pálmalevélből készült egyedi kerek formákba öntik a viszkózus folyadékot, és megvárják, amíg korong alakúra szilárdul. Végül a kész terméket szépen becsomagolják pálmalevelekbe. 

Pálmalevélből készült öntőformák (letöltés)
A kihűlt és megszilárdult pálmacukor-korongokat kiszedik a henger alakú formákból. (letöltés)
A pálmacukor-korongokat pálmalevélbe vagy műanyagdobozokba csomagolva árusítják. (letöltés)

Kambodzsában a pálmacukor minden háztartás konyhájának fontos összetevője. A pálmacukrot lágy ízének, kellemes illatának és egészségre gyakorolt jótékony hatásának köszönhetően gyakran használják a mindennapi főzés során, valamint kávéfőzéshez. Ízre és színre nagyon hasonlít a barna cukorra. Olvadáspontja azonban sokkal magasabb, így kifejezetten alkalmas cukrászati célokra. A pálma nedvéből készítenek pálma juice-t, pálmabort és pálmapálinkát is. A gyümölcsét is fogyasztják.

Feladat

Válaszd el az esőerdőirtás okait a következményeitől!

  1. Talajerózió következik be.
  2. Rövidtávú gazdasági haszon.
  3. Növekszik az élelmiszerszükséglet.
  4. Az amazóniai indiánok vadászati területének csökkenése.
  5. Megváltozik a csapadék a körzetben.
  6. Szarvasmarha-farmok létesülnek.
  7. Csökken az őshonos állatok diverzitása.
  8. Elveszhetnek a gyógyszeralapanyagok.
  9. Növekszik egy ország trópusi faexportja.
  10. Időjárási szélsőségek kialakulása.
  11. Új utak, települések kialakítása.
  12. Kaucsuk- és kakaóültetvények kialakítása.

A feladat leírása (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Források:

A fotókat Dr. Mari László készítette.

Új írásaink

Taníts érdekesen érdekeset!

A keréktől a füstig

Ha valaki buddhista vallású területen utazik, elképzelhetetlen, hogy ne találkozzon a vallás fontosabb jelképeivel. Ezek egy részét mutatja be az írás főként Tibet területéről vett példákon.

Taníts érdekesen érdekeset!

A nagyúr

Az írás az afrikai Namib-sivatag különleges felépítésű szárazságtűrő növényét, az évszázmilliók óta csaknem változatlan velvícsiát mutatja be szép fotókkal eredeti környezetében.

Taníts érdekesen érdekeset!

Argánolaj

Az írás az argonfa csonthéjas termésének feldolgozását mutatja be képekben, hogy olajat sajtoljanak belőle, vagy a pörkölt magokat fogyasztják.