Halpiac

Szerző: Vasváry Kinga
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
vasvary.kinga@gmail.com
A ceyloni halpiacra hajnalban érdemes kimenni, mivel a helyi halászhajók éjjel futnak ki a kikötőkből, és hajnalban térnek vissza a zsákmánnyal. A frissen fogott állatokra hatalmas tömeg vár, és gyorsan köttetnek az üzletek a kereskedők és a halászok között, de a tartósítás is azonnal megkezdődik.

Séta a ceyloni halpiacokon – Srí Lanka

Elhelyezkedés

A képek készítésének helye Srí Lankán (Google Maps)

Földrajzi leírás 

Utazások során kihagyhatatlan program a piacok felkeresése. Van zöldség-gyümölcs-, ruha-, élelmiszer-, állat- és fűszerpiac, no meg halpiac. A többi piaccal ellentétben a halpiacra nagyon korán reggel érdemes kimenni, mivel a helyi halászhajók éjjel futnak ki a kikötőkből, és hajnalban térnek vissza a zsákmánnyal. A frissen fogott állatokra hatalmas tömeg vár, és gyorsan köttetnek az üzletek a kereskedők és a halászok között.

Csaknem hajnalban nyit a halpiac, amikor visszatértek a hajók a friss fogással. (letöltés)
Kora reggel meg is kezdődik a zsákmány előkészítése az eladásra. (letöltés)

Az adásvétel lebonyolítása után a halászok nekikezdenek a hálók javításához és a hajók takarításához.

A halászok rendbe teszik a hálóikat a következő halászathoz. (letöltés)

Srí Lankán eredetileg egy speciális hajóval, az oruwával halásztak. A hajót tölgyfa törzséből faragták, oldalt támasztékkal látták el, és két bambuszárbócra erősítették a négyzet alapú vitorlát. Ma már nagyobb hajókkal szelik az Indiai-óceán hullámait. 

A halpiacon az eladás mellett a halak részleges feldolgozását is megfigyelhetjük, ügyesen szedik ki az ehető részeket, vágják fel szeletekre a halhúst, szinte konyhakészre készítik el a termékeiket a halárusok. A halak másik részét tartósítják, hiszen a tűző napon hamar elveszíti frissességét az áru. Ilyen eljárás a jég közé rakás, vagy a sózás. A halat sóba forgatják, majd utána egy zacskóba téve elássák a homokban. Néhány nap elteltével a kiásott halak akár fogyaszthatók is.

A tartósítás egyik hagyományos módja a sózás. (letöltés)

A másik gyakori tartósítási módszer a szárítás, nagy kókuszrostokból készült ponyvákra teszik a kifogott példányokat, és a nap elvégzi a munkáját. A szárított halak nagyon kelendőek a helyi emberek körében, sokszor vízben főzik meg azokat jó sok fűszerrel, de chipsként is eszegetik. 

A tengerparton kókuszrostokból font szőnyegeken száradnak a napon a halak.(letöltés)
A szárításhoz gondosan kiteregetik a halakat. (letöltés)
A szárításhoz minden felületet, még a partra vontatott csónakokat is kihasználják. (letöltés)
A kiszárított halakat kosarakba borítják. (letöltés)
A halakat forgatják is a szőnyegen, hogy minden oldaluk jól kiszáradjon. (letöltés)

A halpiacokon a kereskedők hangosan kínálják portékáikat, licitálnak is az étterem tulajdonosok a friss árura. A vevők aprólékosan nézegetik, méregetik a kínálatot, és alkudnak az árra. A tengerparti települések lakói nagyon sok szállal kapcsolódnak a halpiachoz, vagy mert halászok, kereskedők, akik eladják a tenger gyümölcseit, vagy mert vevők, akiknek a mindennapi táplálkozásuk része, fontos fehérje- és D-vitaminforrás a hal, a polip, a rák. Szinte az óceánok egész kínálatát megcsodálhatjuk a pultokon. Sokat exportálnak is közülük.

A tenger széles választékot kínál az emberek étlapjára. (letöltés)

A halpiacokat rengeteg kiskócsag is látogatja. Persze – mondhatnánk –, mert halra „éhesek”. Azonban nem halat szeretnének elcsenni a piacon, hanem legyeket és egyéb rovarokat fogdosnak a szépen kirakott halakról, nem bántva azokat. Így az emberek nem kergetik el őket, cserébe a kiskócsagok sem fogyasztanak a halakból. Így mindenki jól jár!

A kiskócsag a halak dézsmálása nélkül is jól lakhat a legyek levadászásával. (letöltés)

Sajnos a helyi halászok mindennapi zsákmánya veszélyben van manapság: hiszen a nagyobb cégek hatalmas hajókkal, az egész halállományt veszélyeztető technikákkal, például a vonóháló használatával fogják ki a halakat, a hatalmas mellékfogás miatt pedig sok olyan állat (pl. tintahal, rák) is elpusztul, amely a helyi emberek ételeit alkotja. A helyi halászok között is nagy a konkurencia, egyre több és több halászbárka fut ki a kikötőkből, hogy minél több halat fogjanak a megélhetésükhöz. A fenntartható halászat megszervezése azonban még várat magára!

Motorizált vásárlás (letöltés)

Feladat

Gyűjtsd ki a szövegrácsból az egyes lebomlási időhöz tartozó tengerbe kerülő szennyeződéseket!

Lebomlási idők

  1. 4-6 hét:
  2. 6 hónap:
  3. 1-5 év
  4. 10-20 év
  5. 50 év
  6. 450 év
  7. 1 millió év

A feladat leírása (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Források:

A fotókat dr. Mari László készítette.

Kiemelt írások

Taníts érdekesen érdekeset!

Tonlé Sap

A kambodzsai Tonlé Sap Délkelet-Ázsia legnagyobb tava, ami összeköttetésben áll a a Mekonggal. Az itt élő emberek a vízen, a vízzel együtt élik mindennapjaikat.

Taníts érdekesen érdekeset!

Sóbányászat

Az etiópiai Danakil-mélyföldön van a Föld jelenleg ismert legsósabb vizű tava, aminek medencéje a Vörös-tengertől gátolódott el egy vulkánkitörés következtében. A bepárlódó só bányászata és elszállítása keserves munka.

Taníts érdekesen érdekeset!

Magtároló

Egy olyan épületet nézünk meg, amelyet a berberek emeltek élelmiszereik raktározására, hiszen ezen a Szahara peremén lévő, már alig termékeny területen élet-halál kérdése volt a termények biztos tárolása.