Szári-divat

Szerző: Vasváry Kinga
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
vasvary.kinga@gmail.com
A hindu nők hagyományos viselete a szári a hétköznapokon és az ünnepeken, a munkában és a magánéletben egyaránt. Tulajdonképpen nem más, mint rafináltan magukra tekert textília.

Hagyományőrző viselet – India

Elhelyezkedés

A fotók készítésének helyszínei (Google Maps)

Földrajzi leírás

Bárhol a világon, így Indiában sincs másképp, hogy az öltözet és annak kellékei megmutatják, hogy az emberek mely népcsoporthoz tartoznak, szegények vagy gazdagok, milyen a vallásuk, milyen a viszonyuk a divathoz vagy éppen a hagyományokhoz.

A férfiak hagyományos viselete máig megőrződött, mivel az egész évben uralkodó magas hőmérséklet és páratartalom miatt praktikus a laza, bő, fehér nadrág és a tunikaszerű ing. Persze a modern kor ruhadarabjai, pl. a baseballsapka, a farmernadrág, az európai öltönynadrág és ing a hagyományos férfi öltözetbe is beférkőztek.

A férfiak hordanak hagyományos és európai jellegű viseletet is, de a meleg miatt előnyben részesítik a fehér színt. (fotó: Mari László) (letöltés)

A hindu nők sokkal konzervatívabbak, sokkal jobban ragaszkodnak a hagyományos viselethez. A hindu nők jellegzetes ruhadarabja a szári. A szári anyaga és a kiegészítő ékszerek jelzik viselőjük anyagi helyzetét, korát, de még az országon belüli lakhelyét is. Van kifejezetten drága anyagból, például selyemből készült szári, amit féltve őriznek odahaza. Azonban az országban járva nem ritkán részesei lehetünk olyan jelenetnek is, amikor egy ruhabolt ablakából „dobálják ki” a szárinak való anyagokat a hatalmas tömegben várakozó nők közé, akik olcsósága miatt hamar elkapkodták. 

A hindu nők nem tudnak a száriba csak úgy „beugrani”, mint mi a farmerunkba, ha leszaladunk a boltba. A bonyolultan megkötött szári felvételének évszázadok alatt kialakult menetrendje van. Alá alulra alsószoknya, felülre kis top (choli) kerül. Egy szári anyaga kb. 6 méter hosszú. Ezt a hosszú anyagot rafináltan tekerik körbe a test körül úgy, hogy a jobb vállat szabadon hagyják. Az anyag „vége” sálként vagy fejkendőként szolgálhat. Állítólag százféleképpen lehet feltekerni a szárit. Elég sokat láttat a testből, mivel az alávett top szabadon hagyja a hasat.

Indiában azokon a helyeken, ahol erőteljesebb az iszlám hatás, a szári mellett egy zártabb viselet a jellemző, amely egy hosszú bő nadrágból (salwar) és egy tunikaszerű felsőből (kameez) áll, persze ilyenkor is szigorúan összeillő színösszeállításban. Ehhez megfelelő színű sálat viselnek, amely sokszor egyszínű, csak a szélét díszíti minta. A sál fontos darab a templomokban a fej eltakarására, de jól jön az erős napsütés ellen is. A feketét, a fehéret és a kéknek bizonyos árnyalatait kerülik, mert ezek a gyász színei. 

A szári nagyon előnyös viselet figyelembe véve az éghajlatot, de azért is, mert a hindu nők teste az idősebb kor felé haladva gyarapodik, így a szári alkalmazkodik a netán testesebb idomokhoz is. Minden korosztálynak, „súlycsoportnak” igen nőies megjelenést biztosít. 

A szári speciális tradicionális viselését sokan azzal magyarázzák, hogy a nők eleinte nem ismerték a varrást, ezért alakult ki ez a rafinált tekerési mód. Egy többezer éves legenda szerint maga Krisna isten ajándékozta az első szárit egy nagyon szép nőnek, Draupadinak, aki csak úgy őrizhette meg ártatlanságát a férfiak előtt, hogy Krisna egy végtelenített szárit varázsolt rá, amiből a „hódolók” nem tudták kiszabadítani.

A szárikat helyi kisboltok árusítják. (fotó: Mari László) (letöltés)
A boltokban a vásárló kényelmesen ülve válogathat a szárikból. (fotó: Mari László) (letöltés)

A szárit ma is szívesen hordják a hindu nők India szerte, de a Nepálban élők is. Minden foglalkozási körben lehet viselni, legyen az marhatrágyagyűjtés, földművesmunka, vagy éppen tanítás az iskolában. Egyedül a nagy monszunesőzések alatt nem annyira praktikus viselet, hamar elázik a földig érő ruhadarab. Ennek ellenére bármelyik szárit viselő hindu nő olyan, mintha egy divatszalonból lépett volna ki.

A nők mindig ápoltan jelennek meg az utcán a szemetes környezet ellenére. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)
A tehén bőrét is feldolgozzák lábbelinek. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)
A hindu nőknek jó ízlésük van, akár szárit, akár tunikát hordanak. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Feladat

A. Egy hat betűs indiai folyó nevét kapod meg, ha az alábbi mondat bizonyos szavainak végén lévő betű(ke)t összeolvasod.

A zebuk húzta iga miatt igen sok embernek még lesz munkája.

B. A betűkből kapott folyóra vonatkozó állításokról döntsd el, hogy igazak vagy hamisak!

  1. A folyó egy gleccserből ered.
  2. A folyó tölcsértorkolattal ömlik a Bengáli-öbölbe.
  3. A folyó alföldi szakaszán a Föld egyik legritkábban lakott területén folyik keresztül.
  4. Sokan zarándokolnak el a folyóhoz, hogy megtisztulást nyerjenek „bűneiktől”.
  5. A folyót nem fenyegeti a vízhozam csökkenése.
  6. A Dekkán felől érkező mellékfolyói júliusban és augusztusban hoznak nagy mennyiségű vizet.
  7. Torkolatának nagy része a világörökségek közé tartozik, mivel egyedülálló flórája és faunája van.
  8. A folyó a nevét egy istennőről kapta.

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Források:

Kiemelt írások

Taníts érdekesen érdekeset!

Tonlé Sap

A kambodzsai Tonlé Sap Délkelet-Ázsia legnagyobb tava, ami összeköttetésben áll a a Mekonggal. Az itt élő emberek a vízen, a vízzel együtt élik mindennapjaikat.

Taníts érdekesen érdekeset!

Sóbányászat

Az etiópiai Danakil-mélyföldön van a Föld jelenleg ismert legsósabb vizű tava, aminek medencéje a Vörös-tengertől gátolódott el egy vulkánkitörés következtében. A bepárlódó só bányászata és elszállítása keserves munka.

Taníts érdekesen érdekeset!

Magtároló

Egy olyan épületet nézünk meg, amelyet a berberek emeltek élelmiszereik raktározására, hiszen ezen a Szahara peremén lévő, már alig termékeny területen élet-halál kérdése volt a termények biztos tárolása.