Bételdió-rágás

Szerző: Vasváry Kinga
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
vasvary.kinga@gmail.com
Délkelet-Ázsiában hagyományos csemege az arékapálma magjából készült fűszeres rágcsálnivaló. A bételdió rágása közösségi program is, különösen az idősebb korosztályban.

Közösségi program Délkelet-Ázsiában

Elhelyezkedés

A cikk fotóinak készítési helyei (Google Maps)

Földrajzi leírás

Ha Délkelet-Ázsiában az utcán megfeketedett fogú, a földre vöröset köpő embert látunk, akkor nagy valószínűséggel bételdiót rágó helybélivel találkoztunk. A bételdió fokozza a nyáltermelést, és vörösre színezi a nyálat.

Bételdió az arékapálma (bételpálma) termése. Az utcán kis asztalokról, vagy piacokon, de kis boltokban is árusítják. Igen nagy az árusok forgalma, sokan élnek ezzel az élvezeti cikkel. 

A rantepaoi piacon (Sulawesi, Indonézia) könnyen hozzájuthatunk a bételdióhoz. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)
A bételdió minőségéről a félbevágott termések segítségével bizonyosodhatunk meg. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Az árusok bételborslevélbe csavarják a bételdió magját, de tesznek bele kis meszet is, ami segít kioldani a mag alkaloidját. Ízlés szerint adhatnak hozzá még fűszereket, mint például kardamont, fahéjat, gyömbért, dohányt, szerecsendiót. 

A bételdió mellett a hozzá való fűszereket és a zacskókba kiporciózott mészport is beszerezhetjük. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Rágcsálása során az emberek felfrissülnek, csökken az éhségérzetük, és egyéb, nem igazolt hatást is tulajdonítanak neki a helybéliek, mint például a légzésre és a szívműködésre gyakorolt jótékony és bódító hatása. A bételrágásnak nemcsak esztétikai következményei vannak, hanem ínysorvadáshoz, így a fogak elvesztéséhez és garatrákhoz is vezethet. 

A bételes mosoly (fotó: Mari László)D (letöltés)
A piacon vásárló vérvörös szája és barnuló fogai árulkodnak bételrágó szenvedélyéről. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)
A bétel rágása sok esetben társas tevékenység. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Feladat

Kapcsold össze az italokat az alapanyagukkal, a jellemző országokkal és az éghajlattal! Töltsd ki a táblázatot!

Alapanyagok: kék agavé, rizs, cukornád, szőlő, kajszibarack, árpa, burgonya vagy gabona

Jellemző ország: Franciaország, Mexikó, Kuba, Magyarország, Írország, Lengyelország, Japán

Éghajlat: mérsékelt övezeti sivatagi éghajlat, száraz kontinentális éghajlat, óceáni éghajlat, nedves kontinentális éghajlat, mediterrán éghajlat, mérsékelt övezeti monszunéghajlat, szavannaéghajlat 

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Források:

Kiemelt írások

Taníts érdekesen érdekeset!

Tonlé Sap

A kambodzsai Tonlé Sap Délkelet-Ázsia legnagyobb tava, ami összeköttetésben áll a a Mekonggal. Az itt élő emberek a vízen, a vízzel együtt élik mindennapjaikat.

Taníts érdekesen érdekeset!

Sóbányászat

Az etiópiai Danakil-mélyföldön van a Föld jelenleg ismert legsósabb vizű tava, aminek medencéje a Vörös-tengertől gátolódott el egy vulkánkitörés következtében. A bepárlódó só bányászata és elszállítása keserves munka.

Taníts érdekesen érdekeset!

Magtároló

Egy olyan épületet nézünk meg, amelyet a berberek emeltek élelmiszereik raktározására, hiszen ezen a Szahara peremén lévő, már alig termékeny területen élet-halál kérdése volt a termények biztos tárolása.