A Meteorológiai Szolgálat jelenti – augusztus időjárása

Szerző: Buránszkiné Sallai Márta
Országos Meteorológiai Szolgálat
sallai.m@met.hu
Az írás az utolsó nyári hónap jellegzetes időjárását mutatja be, és hozzákapcsolja a népi regulákat.

Az augusztusi időjárás jellemzői

Augusztus még nyári hónapnak számít, de a nappalok rövidülése egyre szembetűnőbb a hónap folyamán. A hónap eleji 15 órás nappal hosszúság a hónap végére 13,5 órára csökken. A napi átlaghőmérsékletek 17–21 °C között ingadoznak. A nappalok hosszának rövidülésével a hőmérsékletek időbeli változásánál határozott csökkenést tapasztalhatunk, mintegy 3-4 °C-kal csökkennek mind a maximum, mind pedig a minimum hőmérsékleti értékek. A napi maximum hőmérsékletek a hónap elején általában 28 °C körül fordulnak elő, míg a hónap közepétől egyre ritkábban számíthatunk 25 fok feletti értékekre. A minimum hőmérsékletek általában 12–15 °C között alakulnak. 

Az augusztusi időjárás persze rendkívül szélsőséges is lehet. Gyakran emelkedik a hőmérséklet 30 °C fölé a hónap során. 1992. augusztusában 26 nap mértek 30 °C -ot meghaladó hőmérsékletet (átlagosan 6 ilyen hőségnap fordul elő), és a hónap többi napján is igen magas, 29-30 °C körüli értékek fordultak elő. Az eddig mért legmagasabb augusztusi hőmérsékletet 2000. augusztus 21-én Békéscsabán regisztrálták, amikor 41,7 °C-ig emelkedett a hőmérő higanyszála. Ezzel ellentétben 1987. augusztusában 13 nap süllyedt 10 °C alá a hőmérséklet a hajnali órákban, átlagosan 5 ilyen nap szokott lenni. A leghűvösebb a hajnal 1980. augusztus 25-én, Nagykanizsán volt, amikor is csak 1,5 °C-ot mutatott a hőmérő, ezt csupán 0,2 °C-kal múlta felül a 2012. augusztus 28-án, Zabaron regisztrált hőmérsékleti minimum.

Augusztus átlagos középhőmérséklete az 1981–2010-es 30 éves átlagok alapján (forrás: OMSZ)
Augusztus átlagos csapadékmennyisége az 1981–2010-es 30 éves átlagok alapján (forrás: OMSZ)

Az augusztusi havi csapadékösszeg sokéves átlagban meghaladja a 60 mm-t, azonban szélsőséges a területi és az időbeli eloszlása is. A Dunántúl sokszor csapadékban gazdag, míg az Alföld jelentős része aszályos. A legcsapadékosabb augusztus 1970-ben volt, amikor a sokévi átlagnak több, mint kétszerese hullott le, míg 1962. augusztusában az átlagnak mindössze 27%-át mérték országosan. 

Belepisil-e Lőrinc a dinnyébe?

Ahogy az előző hónaphoz, így augusztushoz sem kapcsolódnak széles körben ismert időjárási regulák. A leginkább elterjedt az augusztus 10-i Lőrinc naphoz kapcsolódó szabály. E szerint, ha ezen a napon szép az idő, akkor hosszú, nyugalmas őszre, vénasszonyok nyarára lehet számítani. Sokan tartják azt is, hogy Lőrinc „belepisil” a dinnyébe, azaz a dinnye ettől a naptól kezdve már elveszti élvezeti értékét. Ennek ellenére bártan fogyasszuk tovább kedvenc nyári gyümölcsünket, egyrészt azért, mert a szabály valójában a szeptember 5-i Lőrinc naphoz kötődött, másrészt pedig napjainkban már rengeteg fajta görögdinnye kapható, amelyek közül sok az őszi hónapokban is ugyanolyan jó ízű.

“Csillaghullás” – Rosenberg Róbert felvétele, Perseidák, 2011, Adony (forrás)

A téma megjelenése az oktatásban

Augusztus a nyári vakáció utolsó hónapja, amikor nincs lehetőség az időjárási ismeretek tanórai feldolgozására. A nyári táborokban azonban továbbra is sok érdekes programot lehet szervezni a természeti jelenségek megfigyelésére. A korábban ismertetett ötleteken túl érdemes az augusztusi estéken, éjszakákon a csillagos égbolt felé is tekinteni. A köztudatban augusztust a hullócsillagok hónapjának is nevezik. A legismertebb meteorraj, a Perseidák hullócsillagai július 17. és augusztus 24. között láthatók az éjszakai égbolton, de a legtöbbet augusztus 11–13-án, 1-2 nappal Lőrinc nap után láthatjuk. Ezért ezeket a hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. A Perseidák valójában a Swift-Tuttle üstökösből származó porszemcsék, amelyek bolygónk felső légkörébe ütközve hozzák létre a látványos meteorjelenséget.

Források:

Irodalom

  • Holicska Szilvia (szerk., 2006): Emberpróbáló időjárás. Orvosmeteorológiáról mindenkinek. – Athenaeum 2000 Kiadó, Budapest. 256 p.
  • Augusztus hónap várható időjárása. – Agroinform, 2014 https://www.agroinform.hu/idojaras_hirek/augusztus-honap-varhato-idojarasa-15845?gclid=Cj0KCQjwub-HBhCyARIsAPctr7zdoGE7JVVNQD-GFNdr5bMxC8_BN4H5E7yE0IM6h7dANKeuu4tQ2v0aAlGIEALw_wcB
  • Éghajlati visszatekintő. Elmúlt hónapok időjárása. 2020. augusztus –Országos Meteorológiai Szolgálat. https://www.met.hu/eghajlat/magyarorszag_eghajlata/eghajlati_visszatekinto/elmult_honapok_idojarasa
  • Magyarország éghajlata. – Országos Meteorológiai Szolgálat.  https://www.met.hu/eghajlat/magyarorszag_eghajlata

Kiemelt kép: Jellegzetes augusztusi hajnal a Csobánc és a Gulács felett (fotó: Ütőné Visi Judit)

Legfrissebb írások

Rovatok

Kiemelt írások

Kitekintő

Irány Tapolca!

Tanulmányi kirándulások érdekes úti célja lehet a Balaton-felvidék hangulatos kisvárosa, Tapolca, ahol a tavasbarlang mellett az iskolamúzeum is érdekes látnivalókat kínál.

Kitekintő

A felsőoktatási intézmények a közoktatás és az ismeretterjesztés szolgálatában

A hazai egyetemeken – így a Szegedi Tudományegyetemen is – a közoktatásban közvetlenül hasznosuló gyűjtemények, kiállítások tekinthetők meg és hozzájuk kapcsolódó programok vehetők igénybe. Ezek hozzájárulhatnak az ismeretanyag tapasztalati úton történő elmélyítéséhez és a mindennapokban alkalmazható tudás megszerzéséhez, a földrajzi tévképzetek csökkentéséhez.

Kedves Olvasóink!

Újra elérhető a honlap! 

Jó olvasgatást kívánunk!