A Meteorológiai Szolgálat jelenti – áprilisi időjárás

Szerző: Buránszkiné Sallai Márta
Országos Meteorológiai Szolgálat
sallai@met.hu
Az írás bemutatja az április jellegzetes időjárási jellemzőit a 30 éves mérések alapján és az azokhoz kapcsolódó népi bölcsességet.

A hamisítatlan áprilisi időjárás

Áprilisban a mérsékelt övezetben egyre nagyobb területeken már jelentősen felmelegedhet a levegő annak következtében, hogy a nappalok hossza a hónap végére már eléri a 14,5 órát. Ennek ellenére nem számíthatunk lassú, fokozatos melegedésre, sokkal inkább szeszélyes, változékony időjárásra. Ez idő tájt gyakran hallani a meteorológiai jelentésekben, hogy „hamisítatlan, tipikus áprilisi idő várható”. A meteorológusok ezen azt értik, hogy a Kárpát-medence felett erősödő légáramlással gyakran vonulnak át időjárási frontok, amelyek rövid idő alatt nagy változásokat okoznak a légkör állapotában. Ezt a szeszélyes időjárást az okozza, hogy míg a nagyobb besugárzás már jócskán érezteti a hatását a térségünkben, a sarkvidéki területeket még mindig vastag hótakaró borítja. Emiatt egy szűk zónában fokozódik a hőmérséklet-különbség, amely erős nyugat–keleti légáramlást hoz létre, ezen pedig ciklonok és frontok keletkeznek. Ezek egy idő után dél felé mozdulnak el, és pályájuk gyakran keresztezi hazánkat is. A melegfrontokat átmeneti melegedés, a hidegfrontokat lehűlés követi, általában nagyobb csapadék nélkül, főként záporok, itt-ott zivatarok formájában. 

Az említett légköri folyamatok miatt a hónap időjárása – különösen a hőmérséklet szempontjából – rendkívül szélsőségesen is alakulhat. Már a hónap elején is élvezhetünk nyáriasan meleg időt. Például 1989. április 5-én Békéscsabán 28,6 °C-ig emelkedett a hőmérő higanyszála. De 1929-ben ugyanezen a napon telet idéző hőmérsékleteket mértek, Dobogókőn hajnalban -10 °C-ot mutatott a hőmérő. Az utóbbi 100 év legmelegebb áprilisi napja 1926. április 25-én volt, amikor az ország számos pontján 30 °C fölé emelkedett a hőmérséklet, Debrecenben 33,6 °C-ot mértek.

Virágzó gyümölcsfán megtapadó hó 2017. április 20-án (fotó: Simon André, OMSZ)

Az éghajlati adatok alapján április átlaghőmérséklete 11,2 °C. A maximum hőmérsékletek a hónap elején általában 15 °C körül alakulnak, a hónap végén nem ritkák a 20 °C-ot meghaladó értékek sem. A minimum hőmérsékletek 3–8 °C között alakulnak. A hónap során a síkvidéki területeken általában négy fagyos napra lehet számítani, amikor a minimum hőmérséklet 0 °C alatt marad. A felhőzet előfordulási gyakorisága a márciusi értékkel azonosan alakul, azaz 55-60% borultsággal kell számolni. A havi csapadékösszeg azonban a márciusi értékhez képest mintegy másfélszeresére nő, átlagosan 44 mm. A szélsőséges hőmérsékleti viszonyok miatt a lehulló csapadék egyaránt lehet eső, havaseső, hó, illetve jégeső is.

Április átlagos középhőmérséklete az 1981–2010 közötti 30 éves átlagok alapján (forrás: OMSZ)
Április átlagos csapadékmennyisége (lent) az 1981–2010 közötti 30 éves átlagok alapján (forrás: OMSZ)

Szent György havának népi bölcsességei

Áprilishoz, azaz Szent György havához is sok népi bölcsesség, időjárási regula kapcsolódik.  Általános érvényű népi jóslat, hogy a Szent György havi eső kergeti a fagyot, de esős májust jósol. Több nevezetes nap időjárásához is kötődnek népi megfigyelések. Eszerint, ha április 6-án, Vilmos napján esős lesz az idő, akkor nagyon keserves, szűkös esztendő várható. Gyula napján (április 12-én) is érdemes az időjárást figyelni, mert a megfigyelés szerint amilyen az idő ekkor, annak az ellenkezője lesz az elkövetkező negyven napon. Ha Tibor napján (április 14-én) a rétek még nem zöldülnek (mert nem volt elég csapadék), a parasztok nem remélnek jó termést. Ellenkező esetben viszont bőséget várnak, hasonlóan, mint Szent György napján (április 24-én). Ha ekkor bőven terem virág, az bőségre utal, ha nem, az drágaságra. Számos más, az élővilággal kapcsolatos megfigyelést is feljegyeztek. Például, ha sok virág van a kökényen, akkor hideg lesz a tavasz. Április 25-én, Szent Márk napján a fülemüle énekére javallott figyelni. Ha megszólal, dalával csodás tavaszt hirdet, ha pedig hallgat, akkor továbbra is változékony időre van kilátás. Az itt ismertetett regulák beválásával kapcsolatban még nem készült statisztikai elemzés, de kis odafigyeléssel könnyen ellenőrizhető, hogy ebben az évben igaznak bizonyulnak-e.

Április időjárása és az oktatás

A fent leírt időjárási, éghajlati jellemzők hasznos kiegészítői lehetnek a légköri ismeretek tanórai feldolgozásának. Fontos, a tananyagon túlmutató ismeretekhez juthatunk hazánk éghajlati jellegzetességeivel kapcsolatban, ha az említett adatokon felül további, áprilisra jellemző adatokat is keresünk éghajlati atlaszban vagy az interneten, az OMSZ honlapján bárki számára elérhető meteorológiai adattárban és éghajlati ismertetőkben. Vállalkozó kedvű, matematikát szerető tanulók akár kisebb statisztikai vizsgálatokat is végezhetnek az adattárban elérhető adatokból, egy-egy népi regula beválásának vizsgálatához.

Érdemes a földi légkörzés és a szeszélyes áprilisi időjárás ok-okozati kapcsolatain is alaposan elgondolkodni, ennek szemléltetésére folyóiratunkban korábban már közzétettünk egy időjárási esettanulmányt is (Buránszkiné Sallai M. 2020).  A művészeti tantárgyak tanórai anyagát mindig lehet időjárással kapcsolatos témával gazdagítani: tavaszi, áprilisi ihletésű népdalokkal, versekkel, egy-egy szép, tavaszi témájú festménnyel vagy fényképpel.

Tavasz a festővászon. V. Juhász Edit kortárs festőművész Tavasz című festménye

Források:

Irodalom

  • Buránszkiné Sallai Márta (2020): Miért bolondos az április? – GeoMetodika 4. 2. pp. 85–92.
  • Holicska Szilvia (szerk., 2008): Emberpróbáló időjárás. Orvosmeteorológiáról mindenkinek. – Athenaeum 2000 Kiadó, Budapest. 264 p.
  • Országos Meteorológiai Szolgálat: Magyarország éghajlata.  https://www.met.hu/eghajlat/magyarorszag_eghajlata
  • Országos Meteorológiai Szolgálat: Éghajlati visszatekintő. Elmúlt hónapok időjárása 2020. április – https://www.met.hu/eghajlat/magyarorszag_eghajlata/eghajlati_visszatekinto/elmult_honapok_idojarasa

 

Kiemelt kép: Áprilisban a betonon is életre kel a természet (fotó: Makádi M.)

Legfrissebb írások

Rovatok

Kiemelt írások

Kitekintő

Irány Tapolca!

Tanulmányi kirándulások érdekes úti célja lehet a Balaton-felvidék hangulatos kisvárosa, Tapolca, ahol a tavasbarlang mellett az iskolamúzeum is érdekes látnivalókat kínál.

Kitekintő

A felsőoktatási intézmények a közoktatás és az ismeretterjesztés szolgálatában

A hazai egyetemeken – így a Szegedi Tudományegyetemen is – a közoktatásban közvetlenül hasznosuló gyűjtemények, kiállítások tekinthetők meg és hozzájuk kapcsolódó programok vehetők igénybe. Ezek hozzájárulhatnak az ismeretanyag tapasztalati úton történő elmélyítéséhez és a mindennapokban alkalmazható tudás megszerzéséhez, a földrajzi tévképzetek csökkentéséhez.

Kedves Olvasóink!

Újra elérhető a honlap! 

Jó olvasgatást kívánunk!