Nem csak nyáron élmény – A Tisza-tavi Ökocentrum

Szerző: Ütőné Visi Judit
Oktatási Hivatal
judit.uto.visi@gmail.com
A Tisza-tavi Ökocentrum épületébe belépve az első kérdés, hogy hova menjünk, hiszen 3D-s mozival, az egyes szintek különböző időszaki és állandó kiállításaival, játszószobával, kilátóterasszal várják az érdeklődőket.

Bár már sokszor jártam Poroszlón és a Tisza-tónál, de a Tisza-tavi Ökocentrumba csak 2022 decemberében sikerült eljutnom. Szürke, szeles decemberi szombat volt, nem igazán kirándulásra csábító, de nem bántuk meg, hogy ezt a programot választottuk! Már maga a 2600 m2 alapterületű, 2012 áprilisában átadott, több emeletes – sokak szerint felszálló madárra emlékeztető – főépület is érdekes látvány. 

Az ökocentrum főépülete

Az épületbe belépve az első kérdés, hogy hova is menjünk, hiszen az Ökocentrumban 3D-s mozival, az egyes szintek különböző időszaki és állandó kiállításaival, játszószobával, kilátóterasszal várják az érdeklődőket. Bár a fő attrakció a több szintes pincében található akvárium, mégis azt javaslom, hogy a moziteremben kezdjük a látogatást. A 12 perces Négy évszak a Tisza-tónál című film látványos drónfelvételekkel és víz alatti képekkel a Tisza-tó természeti értékeit, szépségeit tárja elénk és felkelti az érdeklődést a környék alaposabb megismerése iránt. Igazán kár, hogy gyorsan véget ér a vetítés, szívesen néznénk tovább is a látványos felvételeket. (A mozi 50 fős, a vetítések a nyitvatartási idő alatt félóránként követik egymást). 

A vetítés után következhet az akvárium. A főépület alatt található kétszintes, közel 1 millió liter űrtartalmú, több részből álló akváriumrendszer Európa legnagyobb édesvízi halfajokat bemutató élő kiállítása. Az akváriumok igyekeznek visszaadni a természetes élőhelyek hangulatát. A legnagyobb több mint 500 ezer literes össztérfogatú óriásakvárium alatt át is sétálhatunk, és közben élvezhetjük, ahogy a termetes vizák, a különböző tokfélék vagy éppen egy kecsege úszik át felettünk. A halak életéről, ökológiai igényeiről tájékoztató táblákon olvashatunk, de megismerhetjük a halászat különböző típusait is. Ha szerencsénk van, az akváriumtérben is megpillanthatjuk a vidrákat, akiknek szabad kijárásuk van a főépület melletti tóba. 

Vizák az óriásakváriumban

Ezek után érdemes megnézni a főépület többi kiállítását és látnivalóját is. A földszinti kiállítás sajátosan megvilágított terráriumai a hazai hüllő- és kétéltűfajokat mutatják be. A speciális fényviszonyok és az állatok rejtőzködő életmódja miatt sokszor nem is olyan egyszerű megpillantani a lakókat. 

A nagy földszinti kiállítótér látványossága a Tisza-tó műholdfelvétel alapján készült térképe, amelyen interaktív módon beazonosíthatjuk a környék településeit is. A kiállítótér vitrinjei a Tisza-tó és környékének élővilágát mutatják be, járófelületének üvegből készült részei pedig felülről engednek bepillantást az óriásakvárium halainak életébe. A kiállítótér körül található folyosószakaszon sétálva a falakon elhelyezett tablók bemutatják a híres tiszai árvizek történetét, de megismerkedhetünk a kiskörei vízlépcső építésének történetével, az erőmű működésével is. 

A földszinti kiállítótér

Az első emelet termei sokféle látnivalót kínálnak. Itt kapott helyet a rovarokat bemutató dioráma kiállítás, és itt találhatók a miniakváriumok, amelyek érdekes aprótestű halfajokat (pl. bíborsügér, lápi póc) mutatnak be. A terem közepén lévő asztalon kaptak helyet a 3D-s dianézők. Érdemes leülni az asztalhoz és megnézni a nagyfelbontású különleges képeket. A terem egyik falán játékra csábító óriáspuzzle-t alakítottak ki. Ha jól válaszolunk a Tisza-tó természeti értékeire vonatkozó kérdésekre, segítséget kapunk a megfelelő hiányzó darabok kiválasztásához. 

Óriáspuzzle a falon

Makrovilág Földinfo kiállításrész igazi földrajzos csemege. A színes, látványos tablókon többek között a vulkanizmusról, a különböző felszínformáló folyamatokról olvashatunk. Az előtérben offline számítógépes játékokat is kipróbálhatunk. A centrum kabalafigurája Viza Vili hívja gondolkodtató játékra a vendégeket. Bizonyos időszakokban lehetőség van arra is, hogy rendhagyó biológiaórán, illetve ismeretterjesztő előadáson vegyünk részt.  Nézzünk be az első emeleten lévő konferenciaterembe is! Itt kapott helyet az Ártéri erdő című állandó (dioráma) kiállítás, emellett különböző időszaki kiállításokat is találunk itt (pl. a helyi művészek alkotásaiból).

Ha egy kis energiatermelésre lenne kedvünk pattanjunk fel a tetőteraszra vezető lépcsőházhoz kapcsolódó “Pedálo-Zoo” szobában található kerékpárra és megtudhatjuk, hogy a kerékpározással mennyi villamosenergiát tudunk előállítani.  

Mindenképpen menjünk fel a főépület tornyában (7. emelet) kialakított kilátóteraszra! Gyönyörű panoráma nyílik a Tisza-tóra, Poroszló településre. Tiszta időben a Bükk és a Márta hegyei is láthatók.

Erdők, nádasok, háttérben a Tisza-tó – kilátás a teraszról

A főépület kiállításai után sétáljunk egyet az épület körüli több mint 7 hektáros parkban, ami állatkert, játszótér és skanzen is egyben. A park nyugati szárnyában kaptak helyet a különféle szabadtéri játékok (sövénylabirintus, mezítlábas ösvény, rönkjátszótér stb.). Itt alakították ki a kormoránoknak, récéknek, teknősöknek otthont adó dísz tavat. Az állatkertben pedig a hazai erdők patásaival találkozunk. Érdekes kitérő a 19. századi tájház és a régi halászati eszközöket bemutató miniskanzen. 

Halászeszközöket bemutató miniskanzen

A park keleti részében kaptak helyet a ragadozó madár fajokat bemutató röpdék. A séta során olyan érdekes, állatfajokkal ismerkedhetünk meg, mint a hazánkban is feltűnt nyestkutya, vagy a korábban kihaltnak tartott, de újra előforduló aranysakál. A háziállatok közül a juhféléket (cikta, cigája, racka és gyimesi racka) bemutató ólak különösen érdekesek. A szabad kifutókban a parlagi szamár, a tincses kecske mellé gyakran gólyák, gémek is beköltöznek.

Tavasztól őszig az Ökocentrum kikötőjéből indulnak a különböző vízi túrák. Akár egy osztálykirándulás izgalmas része is lehet a 45-50 perces, szakmai vezetéssel kísért hajóút vagy vízi túra. Ha alsó ágazatosokkal (12 évnél fiatalbakkal) megyünk, különösen rosszabb időjárás esetén nyújt jó programlehetőséget az Elvarázsolt Vízi Világ játszószoba

Az ökocentrum meglátogatása jól beilleszthető a földrajztanításába. A téma akár a tavak földrajzához, akár a védett természeti és kulturális értékeink bemutatásához, az idegenforgalomhoz, vagy az Alföld földrajzának a feldolgozásához is kapcsolható. A sok és különféle látnivaló miatt érdemes előre felkészíteni az osztályt a kirándulásra. Sokat segít a letölthető térkép is a program megtervezésében. Érdemes két napra tervezni a látogatást, abba biztosan belefér egy hajókirándulás, egy játékos tudáspróba, akadályverseny az épület körüli parkban vagy kisebb kerékpártúra a tó körül.

Ha nem az áprilistól októberig tartató fő idényben készülünk ide, jó ha tudjuk, hogy az Ökocentrumot a téli időszakban karbantartási munkák miatt hosszabb időre bezárják. Ebben az évben március 11-én nyitja meg újra a kapuit. Jó tudni azt is, ha csoporttal, osztállyal érkezünk, hogy 20 fő felett csoportos kedvezményt vehetünk igénybe, de ehhez az interneten előre be kell jelentkezni.

Források:

A fotók a szerző saját felvételei.

Legfrissebb írások

Rovatok

Kiemelt írások

Földrajz érettségi 2017 összefoglaló

Ebben az évben május 19-én zajlottak le a földrajz írásbeli érettségi vizsgák. Bár kétszintű vizsgát már 2005-óta tehetnek a diákok, az idei azért különleges, mert

HuCER 2017 Konferencia

A Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesülete (Hungarian Educational Research Assitoation, HERA) hagyományosan május végén tartja éves konferenciáját a HuCER-t (Hungarian Conference on Educational Research).