Magyar Földrajzi Napok Sopronban

Szerző: Ütőné Visi Judit
Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal
judit.uto.visi@gmail.com
A Magyar Földrajzi Társaság programkínálatában kiemelt helyet foglalnak el az évente megrendezésre kerülő vándorgyűlések. Az 70. Vándorgyűlésnek Sopron adott otthont.

Magyar Földrajzi Társaság gazdag programkínálatában is kiemelt helyet foglal el az évente egy alkalommal megrendezésre kerülő Vándorgyűlés. Az idei, sorrendben 70. Vándorgyűlésnek Sopron adott otthont, a helyszín a Széchenyi István Gimnázium volt. 2016 után – idén második alkalommal – a Magyar Földrajzi Társaság rendezvényére a Magyar Földrajzi Napok keretében augusztus 25–27. között került sor. A Vándorgyűlés tudományos ülésszakának előadásait, amelyek témái a határmentiség köré szerveződtek, augusztus 26-án délelőtt hallgathatták meg az érdeklődők. Az előadásokban a határmenti térség tájváltozásairól, környezeti problémáiról és turisztikai jelentőségéről hangzottak el elemzések. Ezt követően zajlott le a Társaság 141. tisztújító Közgyűlése. A tagság meghallgatta a Magyar Földrajzi Társaság 2016. évi tevékenységéről szóló beszámolót, majd a tisztújító szavazásra és a kitüntetések táadására került sor.

A rendezvénynek helyet adó Széchenyi István Gimnázium felújított épülete (Forrás)

A Vándorgyűlést a hagyományoknak megfelelően tanulmányút zárta. A buszos kirándulás részvevői érintették a Károly-magaslatot, megnézték az ausztriai Ruszt városát, hajókiránduláson vettek részt a Fertő tavon, felkeresték a Fertő–Hanság Nemzeti Park több nevezetességét, a Fertőrákosi Kőfejtőt és Barlangszínházat és a fertőbozi Gloriette-kilátót.

Beszélgetés a földrajztanítás helyzetéről (fotó: Mari László)

A Magyar Földrajzi Napok keretében a Magyar Földrajzi Társaság megújult Geopolitikai Szakosztályának szervezésében geopolitikai konferenciára került sor. A konferencia aktualitását a világgazdaság és a világpolitika rendszerének napjainkban is zajló alapvető átalakulása, a kelet-közép-európai térség geopolitikai helyzetének átértékelődése adta. A plenáris előadások is elősorban Közép- és Kelet-Európa a 21. századi geopolitika helyzetének alakulásával foglalkoztak. Emellett elemzést halhattak a résztvevők a közép-ázsiai térség geopolitikai helyzetéről, világpolitikai súlyáról illetve Magyarország afrikai szerepvállalásáról. A Vándorgyűlés lehetőséget adott arra is, hogy folytatódjon az idén tavasszal megkezdődött szakmai vita a földrajzoktatás tartalmi-módszertani megújításának szükségességéről, amelynek aktualitását az új Nemzeti alaptanterv kidolgozása jelenti.

Kirándulás a gólyák és a vörös borok városaként ismert Ruszton. (fotó: Mari László)
Kirándulás a gólyák és a vörös borok városaként ismert Ruszton (fotó: Mari László)

A Magyar Földrajz Társaság új tisztikarának és választmányi tagjainak illetve a kitüntetésben részesültek névsora a szervezet honlapján olvasható.

Források:

Kiemelt kép: A Társaság tisztújító közgyűlésén (fotó: Karancsi Zoltán)

Legfrissebb írások

Rovatok

Kiemelt írások

Földrajz érettségi 2017 összefoglaló

Ebben az évben május 19-én zajlottak le a földrajz írásbeli érettségi vizsgák. Bár kétszintű vizsgát már 2005-óta tehetnek a diákok, az idei azért különleges, mert

HuCER 2017 Konferencia

A Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesülete (Hungarian Educational Research Assitoation, HERA) hagyományosan május végén tartja éves konferenciáját a HuCER-t (Hungarian Conference on Educational Research).