A világ legfiatalabb szigete

Szerző: Guba András
Gödöllői Török Ignác Gimnázium
andraas.guba@gmail.com
2015 februárjában új sziget emelkedett ki a Tonga-szigetek közelében a Csendes-óceán habjaiból egy vulkánkitörés nyomán.

2015 februárjában új sziget emelkedett ki a Csendes-óceán habjaiból egy vulkánkitörés nyomán. A Tonga-szigetek közelében levő majdnem két kilométer hosszú sziget fejlődését az utóbbi években NASA-tudósok vizsgálták. Feltételezéseik szerint a szigetet az óceán hullámai néhány év alatt mosták volna el, de mostani vizsgálatok alapján a sziget mégis létezik.

A sziget 2014. decemberi tenger alatti vulkánkitörés nyomán keletkezett a körülbelül 9 km magas hamufelhő és a visszahullott vulkáni tufa anyagából. Tulajdonképpen két korábbi kisebb szigetet összekötő földhíd. A tudósok nem hivatalosan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai néven nevezték el az új szárazföldet.

A Hunga-Tonga-Hunga Ha’apai (forrás)

A geológusok szerint az Izland melletti Surtsey kialakulásához hasonlóan keletkezett. A kutatókat elsősorban a terület morfológiája érdekelte. Kíváncsiak voltak, hogy a tengeri erózió hogy változtatja meg az évek során a sziget alakját és méretét. Két forgatókönyvet dolgoztak ki a sziget jövőjét illetően: egy rövidebbet és egy hosszabbat. A rövid alapján 6 év alatt az abrázió széthordhatja a szigetet, a másik feltételezés alapján a sziget hosszabb ideig állna ellen az óceán hullámainak, és csak 30 év után pusztulna el. Ez gyengébb eróziót feltételez, mint a másik elképzelés. Két oka is volt az előrejelzések különbségének. Az egyik szerint nem tudták pontosan kiszámítani a tufakúp eredeti térfogatát, másrészt az erózió mértéke változott. Először gyorsabb volt, majd az utóbbi hat hónapban lelassult.

A sziget alakja eredetileg ovális volt pusztuló partfalakkal. Később a kráter délkeleti pereme leomlott, és benyomult a keletkezett öbölbe a tengervíz. Ezután nem sokkal az öblöt egy hordalékpad (rekesztőturzás) lezárta.

A tudósok szerint más oka is lehet a sziget vártnál hosszabb létezésének. A Surtsey-nél nagyobb törmelékszórás több anyagot is rakott le, amit az óceán eróziója kevésbé tud elhordani. Másrészt a meleg tengervíz kémiailag reagált a puha hamuval, így keményebb tufakőzet jött létre. Az eredeti két masszív sziget a kráter mellett is segítheti a földhíd megmaradását. A NASA tudósai az erózió vizsgálatával a Marson talált hasonló felszínformák modellezésére használják az eredményeket.

Források:

A hír forrása: https://www.nasa.gov/centers-and-facilities/goddard/nasa-shows-new-tongan-island-made-of-tuff-stuff-likely-to-persist-years/

Kiemelt kép forrása: https://geometodika.hu/wp-admin/post.php?post=4311&action=edit

 

Kiemelt írások

Hírek, események

Félelmetes óriás fogak 

A Magyarhoni Földtani Társulat minden évben megszavaztatja az Év Ősmaradványát, amely címet 2020-ban egy őscápa faj, az Otodus megalodon nyerte el. Egy olyan faj, amelyet nem is ismerünk, csak fogmaradványai és mai hasonló fajok alapján következtetünk jellemzőire.

Hírek, események

Földrajz, én ezért szeretlek!

A Magyar Földrajzi Társaság által meghirdetett pályázat eredményei A Magyar Földrajzi Társaság Oktatásmódszertani Szakosztálya (korábban Didaktikai Osztály) idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Ehhez kapcsolódóan Földrajz, én ezért szeretlek!

Hírek, események

Földrajzi vándorkiállítás

A Magyar Földrajzi Társaság országjáró földrajzi poszterkiállítást szervez, amelynek célja az ismeretterjesztés, a földrajz és a honismeret népszerűsítése és az érdeklődők bevonása a társaság megújuló tevékenységébe.

Kedves Olvasóink!

Újra elérhető a honlap! 

Jó olvasgatást kívánunk!