A Világ Legnagyobb Tanórája 2024

Szerző: Ütőné Visi Judit
judit.uto.visi@gmail.com
A Világ Legnagyobb Tanórája 2024. évi programsorozatát a rendszergondolkodás jegyében rendezik meg, és azon az élelmiszertermelést-fogyasztás, az egészséges táplálkozás témáját dolgozzák fel.

Az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára „Project Everyone” kampányát, amellyel az akkor újonnan megfogalmazott 17 globális Fenntartható Fejlődési Célt szerette volna megismertetni a gyerekekkel. Ezt szolgálja azóta is az évente megrendezésre kerülő A Világ Legnagyobb Tanórája program. A kezdeményezéshez világszerte több mint 160 ország – köztük Magyarország is – csatlakozott.

A Világ Legnagyobb Tanórája program magyar honlapja (képernyőfelvétel)

Ebben az évben hazánkban már tizedik alkalommal kerül megrendezésre a programsorozat, amelyre 2024. szeptember 30–október 4. között kerül sor. A hét kiemelt témája most kivételesen nem az egyik Fenntartható Fejlődési Cél, hanem egy olyan szemlélet, illetve képesség, amely alapvető fontosságú a fenntarthatóság, a környezet védelme szempontjából: a rendszergondolkodás. A program hazai szervezői úgy döntöttek, hogy a rendszergondolkodást az élelmiszertermelés és -fogyasztás, az egészséges táplálkozás témáját középpontba állítva dolgozzák fel. 

A nyitórendezvényre 2024. szeptember 30-án, hétfőn 10:30–11:40 óra között kerül sor Szegeden a fenntartható élelmiszerelőállítás és élelmiszerfogyasztás iránt elkötelezett szakemberek közreműködésével. A rendezvényt az online közvetítésnek köszönhetően a távoli iskolák pedagógusai és diákjai is nyomon követhetik, sőt a honlapon később is megtekinthetik.

A Világ Legnagyobb Tanórája program célja, hogy az iskolákban a meghirdetett időszakban – a tavasz Fenntarthatósági Témahéthez hasonlóan – kiemelt szerepet kapjon a fenntarthatóság. A diákok a tanórákon, illetve tanórán kívüli vagy iskolán kívüli programok keretében foglalkozzanak a kiemelt témákkal. Ehhez nyújtanak segítséget a Világ Legnagyobb Tanórája honlapján elérhető szakmai anyagok (óratervek, oktatócsomagok).  

Oktatócsomagok a honlapon (képernyőfelvétel)

A programsorozat szakmai támogatója az EIT Food  Foodeducators programja, amely magyar és idegen nyelvű óravázlatokat kínál az alábbi témakörökben: Élelmiszer és egészség, Élelmiszer és fenntarthatóság, Élelmiszertudomány és élelmiszerrendszerek, Agrár-élelmiszeripari szakmák és karrierek. 

A Fenntarthatósági Témahéthez hasonlóan ehhez a programhoz is kapcsolódik egy hathetes használt elem-, telefon és sütőolaj gyűjtési verseny, a GyűjtsVelem Okosan verseny, ami szeptember 30-tól november 5-ig tart.

A tanulók számára alsó és felső tagozatos, illetve középiskolás korcsoportban egyéni pályázatokat is hirdetnek. A pályázatok célja, hogy a tanulók feltérképezzék az otthonukban vagy a szűkebb-tágabb környezetükben meglévő akár pozitív, akár negatív élelmiszervásárlási, ételkészítési és élelmiszer-hasznosítási szokásokat, és a korcsoportnak szóló kiírásnak megfelelően bemutassák azokat.

Tanulói pályázatok leírása a honlapon (képernyőfelvétel)

Világ Legnagyobb Tanórája programsorozat a tavaszi Fenntarthatósági Témahéttel együtt mintegy keretbe foglalja a tanévet, és arra ösztönöz, hogy egész évben foglalkozzunk a fenntarthatósággal, fordítsunk kiemelt figyelmet a bolygónkat veszélyeztető környezeti hatások mérséklésére, a tudatos és felelős döntéshozatalra és a cselekvés fontosságára. Ebben segíthet ez a rendezvény is. 

Érdemes tehát regisztrálni a Világ Legnagyobb Tanórája programba! 

Források:

Legfrissebb írások

Rovatok

Kiemelt írások

Földrajz érettségi 2017 összefoglaló

Ebben az évben május 19-én zajlottak le a földrajz írásbeli érettségi vizsgák. Bár kétszintű vizsgát már 2005-óta tehetnek a diákok, az idei azért különleges, mert

Hírek, események

Világcsúcs a Kapitányon

A kaliforniai Yosemite Nemzeti Park leghíresebb szikláját, az El Capitan-t (A Kapitányt) mászta meg biztosítás nélkül Alex Honnold. A vakmerő 31 éves sziklamászó a legnehezebb