Bizarr ételek a Qingping piacon – Kanton, Kína
Elhelyezkedés
Földrajzi leírás
Kínában a kantoniak furcsa ételek iránti vonzódását a szükség szülte a nagy nélkülözések idején. A különleges ételek fogyasztása gyógyászati szempontból is fontos szerepet tölt be. A gyógyszer- és fűszerpiacot járva igaznak tűnik a mondás, hogy a kínai mindent megeszik, aminek négy lába van, de nem asztal, repül, de nem repülő, és úszik, de nem hajó.
A több mint egy kilométer hosszú utcai piacon és a hozzá csatlakozó mellékutcákban mintegy 1000 kis boltban, utcai standon árusítják az élő és holt, szárított állatokat, gombákat, növényeket. Napjainkra az élő vadállatok szinte teljesen eltűntek a piacról a különféle járványok (SARS, H1N1 stb.) után meghozott szigorú szabályozások után. Naponta akár 60 000 vásárló is megfordul a piacon.
Hitük és ősi tapasztalatuk szerint a szárított tengeri madár jót tesz a toroknak, a szárított békát pedig főként nők fogyasztják, mivel állítólag feltárul a belső szépségük, hercegnővé válnak, legalábbis küllemüket tekintve. A skorpió fogyasztása is elterjedt, hiszen a nagy meleg miatt sokan idegesek, feszültek, de a skorpiót levesben elfogyasztva megnyugszanak az emberek. A teknős az agyműködést serkenti, de a kígyó is jól „lecsúszik” az éttermek vendégeinek torkán.
Feladat
Az emberiség kb. 30%-a eszik evőpálcikával. A szövegben 5 hamis állítás van elrejtve. Melyek ezek?
Kínában az első evőpálcák 300 éve jelentek meg. A 10. században, a Song dinasztia idején az evőpálcikák nagy része szantálfából készült Az evőpálcika elkészítése bonyolult folyamat. A régészek elefántcsontból készültet is találtak az idős sírokban. A gazdagabb családok aranyból, jádéből is csináltattak maguknak evőeszközt. Fémből készültek főként Dél-Koreában terjedtek el. Az evőpálcika kínai neve kuaizi, aminek eredeti jelentése fogó. Menyegző során a rokonok evőpálcikát ajándékoznak az ifjú párnak, hogy minél előbb gyerekáldásban legyen részük. Szakértők szerint a pálcikával étkezéskor 6 ízületet használunk, amely kedvezően hat az agyi tevékenységünkre is. A pálcikák gyors elterjedését Konfuciusznak tulajdonítják, aki arra biztatta az embereket, hogy ne tartsanak kést az asztalnál, ami harcra, vágóhídra, erőszakra emlékeztetné az étkezőket a nyugodt, boldog légkör helyett. Más források szerint a tüzelőanyag bőségében lévő kínai konyha a főzési idő lerövidítése miatt kis darabokra vágta az ételeket, amiket később gond nélkül lehetett felszedni az evőpálcikával.
A feladat leírása (letöltés)
A feladat megoldása (link)