Indzsera

Szerző: Vasváry Kinga
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
vasvary.kinga@gmail.com
Etiópiában népétel az indzsera, aminek az alapja – mint a tányér – egy kerek, lapos tészta, erre teszik rá az apróra vágott húsokat, a köretnek szánt zöldségeket és a különféle fűszereket, és kézzel fogyasztják el.

Kenyér, evőeszköz, tányér – Etiópia

Elhelyezkedés

Az indzserával kapcsolatos fotók készítésének helyszínei Etiópiában (Google Maps)

Földrajzi leírás

Sok országnak van olyan jellegzetes pékáruja, amelyről az ország akár azonosítható is. A franciáknál a bagettet, a németeknél a rozskenyeret említhetnénk példaként. Etiópiában azonban hiába keressük – például az otthonról hozott téliszalámihoz – a nálunk megszokott kenyérfélét, csak kevés boltban kapható hasonló, az is csak a turisták kedvéért. A helyiek egy indzserának nevezett, inkább szivacsos lepényfélére emlékeztető „kenyeret” fogyasztanak szinte minden ételhez napszaktól függetlenül. Ez egy kör alakú, lapos tészta, amire ráteszik az apróra vágott húsokat, a köretnek szánt zöldségeket és a különféle fűszereket, valamint a szőnyegszerűen feltekert többi indzserát.

Az indzsera tésztája szivacsos állagú, íze enyhén savanyú, kicsit idegen a magyar ízlésvilágtól. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)
Indzserán az etióp ételkülölegességek (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)
Hagyományos tálalás a vendéglőben (Addis Ababa) (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Az indzsera alapvető élelmiszernek számít, a városokban a családok éppúgy sütik nap mint nap, mint falun. A szegény családok étlapjáról sem hiányzik, csak a „rávalók” szűkösebbek, főleg csicseriborsóból vagy babból készült shiro nevű püréből állhat. Az éhes pocakok valószínűleg a tésztafélével laknak jól.

A tésztát vaslapon sütik az utcai árusnál (Turmi). (fotó: Mari László) (letöltés)
A palacsintaszerű tésztát vaslapon sütik (Ari). (fotó: Mari László) (letöltés)
Sütik az indzserát a falusi udvarban (Ari). (fotó: Mari László) (letöltés)

Azonban mielőtt negatív kritikával illetnénk ezt a lepényfélét nagyarányú fogyasztása miatt, tudnunk kell, hogy a teff nevű gabonaféléből készül, amelynek igen magas a kalcium-, vas-, cink- és B-vitamintartalma, nincs benne sikér, gluténmentes, tehát nagyon egészséges. A teff a legkisebb gabonaszem a világon, egy szem búza tömege 150 teffszemmel egyenértékű. A teff szó jelentése is az, hogy apró. 

A teff magjai nagyon aprók, mákszemnyi méretűek. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

A teff az Etióp-fennsíkon őshonos, termesztése az Etióp-magasföldnek a Vojna-dega szintjében általános, tehát kb. 1500–2500 méter között, ahol a csapadék már igen jelentős (800–1100 mm/év). Apró mérete miatt kézzel vetik és aratják. Egyes helyeken (mint például a Simien-hegységben) sokszor fenyegeti az érő teffet a dzseláda páviánok torkoskodása, a gyerekek kövekkel, botokkal védik szinte egész nap a termést. A másik probléma a vízhiány. Ha nem esik elég eső, akkor kevés gabonát tudnak aratni, és ez hozzájárulhat a nagy éhínségek kialakulásához is. A sáskajárás sem kíméli a termést, amely vissza-visszatérően pusztítja az etiópok mindennapi kenyérnek valóját.

A mai napig kézzel aratják a teffet Etiópia-szerte (AA Bahir Dahr). (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Az aratás után a teffet megőrlik, a lisztet vízzel, élesztővel összekeverve erjesztik, majd egy fémlapon megsütik. Így kapják a szivacsos szerkezetű, kissé savanykás ízű, lapos tésztát, amely tányár, evőeszköz, és finom, tápláló ételként szolgál közel 100 millió embernek. 

Az étkezés alapos kézmosással kezdődik. A vendéglőkben a pincérek hozzák a szappant, és vizet öntögetnek a kezünkre. Erre nagy szükség van, hiszen a saját kezünk lesz az evőeszközünk.

Étkezés előtt a kezünket, mivel „evőeszközként” használjuk, jó alaposan meg kell mosnunk. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

A feltekert indzserából lecsippentünk egy kisebb darabot, óvatosan összefogjuk vele a húst és a zöldségeket, majd a fűszerbe mártva meg kell próbálni a szánkba egyensúlyozni. A fűszereknek, főleg a chilipaprikának igen fontos szerepe van, hiszen sok húsfélét (mint például a birkahúst) nyersen fogyasztják, csak felaprítva teszik az indzserára mint tányérra. Az erős fűszerek „feladata” a belek fertőtlenítése.

Közös tálból történik a falatozás az éttermekben is, éppúgy, mint otthoni környezetben. (fotó: Mari László) (letöltés)
Ebédszünet egy kis irodában (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Azt sem szabad elfelejteni, hogy mindezt szigorúan csak jobb kézzel, hiszen mint az araboknál vagy akár Ázsiában sok helyen, a bal kéz tisztátlannak számít…

Feladat

Találjátok ki, melyik növényre vagy állatra igazak az alábbi megállapítások! Válasszátok ki a felsorolt lehetőségek közül! Egy növény nem illik sehová.

Lehetséges állatok és növények

bab, alka, tengerimalac, durián, manióka, mormota, pulyka, vaszabi, curry, yerba mate cserje

Megállapítások

  1. Ez a nagy gumójú növény ugyan Dél-Amerikából származik, de Afrika szerte is lereszelik, megszárítják, lisztet őrölnek, majd kenyérfélét sütnek belőle. A növény cianidot is tartalmaz, amit kivonva az indiánok nyilakhoz, dárdákhoz használtak. 
  2. Egy fűszernövény, aminek a levelét használják ízesítésre főként Ázsiában, de ma már a világ sok táján. Indiában őshonos, a vegetáriánus konyha alapfűszere. Eredeti jelentése mártás, de ma már húsok sütéséhez is használják.
  3. Amerikában őshonos növény, amelyet a kosárfonó indiánok melegvízben főztek úgy, hogy a tűzön felforrósított követ dobták egy sűrűn szőtt, vízzel töltött kosárba a növény magjai közé. Ezzel a főzéstechnikával a magok nem főttek meg jól, kemények maradtak. 
  4. A káposztafélék családjába tartozó növénynek a gyökerét használják fűszerként. Íze rendkívül erős, amely a növénynek védelmet jelent az állatok dézsmálása ellen. A levegőn hamar elveszíti csípősségét, ezért frissen kell fogyasztani. Halas ételeket is mártogatnak bele a japán konyhában.
  5. A sztyeppén élő „ehető” állatok egyike, amelyre a mongolok vadásznak. Türelemmel várják, hogy az óvatos állatok az üregükből kibújjanak. Az állat húsát megsütik száraz trágyán rakott tűzön. Előfordul, hogy az állat bundájában főzik meg a húsdarabokat felforrósított kövek segítségével.
  6. Ez a növény kiváló ízű, de a szaga elviselhetetlenül büdös (kén-vegyülettől záptojás szagú), amikor meghámozzuk. Ezért közlekedési eszközökön, szállodákban, középületekben is megtiltották a fogyasztását. A növénynek viszont nagyon hasznos az átható illat, mivel ezzel vonzza a denevéreket, amelyek a megporzását végzik. A termése hatalmas, átmérője elérheti a 25 cm-t is. 
  7. Egyre kedveltebb a turisták körében ez az állat, amelyet már az inkák is szívesen fogyasztottak. Az Andokban kevés a táplálékforrás, ezért megbecsülték az emberek a nagy fehérjetartalmú húst. Az ecuadoriak még fagylaltnak elkészítve is fogyasztják.
  8.  A jezsuita misszionáriusok megfigyelték, hogy a guarani népcsoport tagjai nem szenvedtek skorbuttól, pedig szinte csak húst ettek. Ők a leforrázott leveleket itták teaként. Ma már sokan tökedényből szívják ki a teát egy bombillának nevezett szívószállal. 
  9. Az egyedüli állat, amit az indiánok háziasítani tudtak az amerikai kontinensen. A telepesek első vadászzsákmánya is ez volt. A hálaadási vacsorán két állatnak elnöki kegyelmet adnak. 
  10. Az inuitok fókabőrbe csomagolják ezeknek az állatoknak a tetemét, akár több hónapra. Amikor oxigéntől elzárva megerjednek, akkor kibontják, és azonnal fogyasztható finom csemegék.

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Források:

Új írásaink

Taníts érdekesen érdekeset!

A keréktől a füstig

Ha valaki buddhista vallású területen utazik, elképzelhetetlen, hogy ne találkozzon a vallás fontosabb jelképeivel. Ezek egy részét mutatja be az írás főként Tibet területéről vett példákon.

Taníts érdekesen érdekeset!

A nagyúr

Az írás az afrikai Namib-sivatag különleges felépítésű szárazságtűrő növényét, az évszázmilliók óta csaknem változatlan velvícsiát mutatja be szép fotókkal eredeti környezetében.

Taníts érdekesen érdekeset!

Argánolaj

Az írás az argonfa csonthéjas termésének feldolgozását mutatja be képekben, hogy olajat sajtoljanak belőle, vagy a pörkölt magokat fogyasztják.