50. Meteorológiai Tudományos Napok

Szerző: Makádi Mariann
főszerkesztő
szerkesztoseg.geometodika@gmail.com
A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében a Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Meteorológiai Tudományos Bizottsága megrendezi az 50. Meteorológiai Tudományos Napokat, amelynek témája a meteorológia a társadalom szolgálatában.

Meteorológia a társadalom szolgálatában: a kutatástól az alkalmazásig

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében a Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Meteorológiai Tudományos Bizottsága megrendezi az 50. Meteorológiai Tudományos Napokat.

Ebben az évben ünnepelhetjük tehát a MTN 50. születésnapját. Az MTN rendezvényeinek sorozata egyúttal a hazai légkörtudományi, sőt az előadóülések szakmai horizontját tekintve a környezettudományi intézményhálózat fejlődésének, mindenkori kutatási és fejlesztési célkitűzéseinek is történeti tükre.

Az 50. Meteorológiai Tudományos Napok központi témája a meteorológia a társadalom szolgálatában. A légkörben lejátszódó folyamatok jelentős hatással vannak a társadalomra, a mindennapi életünkre éppen ugyan úgy, mint a gazdaság különböző területeire. A meteorológiai kutatások hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban megértsük az időjárási rendszereket, és ezáltal egyre pontosabb előrejelzések készülhessenek mind rövidtávon, mind pedig hosszabb távon. A kutatás és az alkalmazás terén elért fejlődések révén a meteorológia számos területen támogatja a társadalmat, hozzájárulva a lakosság életkörülményeinek javításához, az energia biztonsághoz, de akár a szélsőséges időjárási események által generált katasztrófák negatív hatásainak csökkentéséhez. A folyamatos fejlődés és az új technológiák alkalmazása tovább növeli a meteorológiai szolgáltatások hatékonyságát és pontosságát, ami hozzájárul a társadalmi jóléthez és biztonsághoz. A tervezett előadások bemutatják az éghajlatváltozás, az időjárás előrejelzés, a légkörfizika, a levegőkémia és az agrometeorológia területén elért olyan kutatási eredményeket, amelyek hatékonyan hozzájárulnak a közjó szolgálatához.

Időpont: 2024. november 14-15.

Helyszín: HungaroMet Nonprofit Zrt. díszterem (Budapest II., Kitaibel Pál utca 1. földszint)

Az előadásokról készült felvétel utólag az MTA YouTube-csatornáján tekinthető lesz megtekinthető.

Részletes program: link

Források:

Kiemelt kép forrása

Legfrissebb írások

Rovatok

Kiemelt írások

Földrajz érettségi 2017 összefoglaló

Ebben az évben május 19-én zajlottak le a földrajz írásbeli érettségi vizsgák. Bár kétszintű vizsgát már 2005-óta tehetnek a diákok, az idei azért különleges, mert

Hírek, események

Világcsúcs a Kapitányon

A kaliforniai Yosemite Nemzeti Park leghíresebb szikláját, az El Capitan-t (A Kapitányt) mászta meg biztosítás nélkül Alex Honnold. A vakmerő 31 éves sziklamászó a legnehezebb