Halottégetés

Szerző: Vasváry Kinga
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
vasvary.kinga@gmail.com
A nepáli Bagmati partján sorakoznak azok a kőpadok, ahol a halottak testének elégetése során a lelkük kiszabadul, hogy utána újra testet tudjon ölteni a hinduk hite szerint. A léleknek a halál után 12 óra elteltével kell felszállnia az ég felé.

Élet és halál Pashupatinathban – Nepál

Szerkesztői megjegyzés: az írásban nyugalmat megzavaró felvételek is lehetnek.

Elhelyezkedés

Pashupatinath fekvése (Google Maps)

Földrajzi leírás

Nepálban, a Bagmati folyó partján vannak azok a ghátok (lépcsők és kőpadok), ahol a halottak testének elégetése során a lelkük kiszabadul, hogy utána újra testet tudjon ölteni a hinduk hite szerint. A léleknek a halál után 12 óra elteltével kell felszállnia az ég felé.

Belépünk a Pashupatinath szentély területére (letöltés)

Pashupatinath egy nagy komplexum: hindu főtemplom, szentélyek és egy hospice-ház, ahová meghalni hozzák az embereket, hogy minél közelebb legyenek a szent folyóhoz. A Pashupatinath szentély nevét Siva egy másik nevéről kapta: pashu = minden élőlény, pati = mester, tehát „minden élőlény ura”. Közel 2000 éves lehet ez a különleges szentély-körzet.

A magasabb kasztbeliek, a gazdagabbak kísérik végső búcsúra a halottaikat, ezt nem engedheti meg magának minden család. A temetéshez ugyanis legalább 40-50 kg fára van szükség, ez pedig nagyon sokba kerül.

Gyülekeznek a rokonok a szertartásra, háttérben a hinduk fő temploma (letöltés)
A folyó bal partján Siva lingamokat rejtő szentélyek sorakoznak. (letöltés)

A főszentélybe csak a hinduk léphetnek be. (letöltés) (letöltés)

A halottat eredetileg csak a férfi hozzátartozók kísérik, de ma már nőket is láthatunk a búcsúztatáson. Sokan kopaszra nyírják a fejüket és fehér ruhát öltenek a gyász során. Ma már a nőknek nem kell követni a férjüket a halálba, a szatit törvényesen is büntetik.

A gyászolók leborotváltatják a hajukat (letöltés)
A hinduknál a fehér a gyász színe. (letöltés)
A Bagmati jobb partján történnek a halottégetések. (letöltés)

A ghátok a folyó partján vannak. Ezeken viszik a fehér vagy vöröses színű gyolcsba csavart halottakat a szent folyóhoz, hogy rituálisan megmossák a lábukat.

A szertartás része a halott lábának rituális mosdatása. (letöltés)
Sok pénzbe kerül a halottégetéshez szükséges sok fa. (letöltés)

Majd körbeviszik a testet a máglya körül, aztán átadják a tűznek, amit a legidősebb fiú vagy férfi hozzátartozó gyújt meg.

A legkisebb fiú meggyújtja a máglyát (letöltés)
A máglya tüzét hosszasan táplálják (letöltés)
A hinduk hite szerint az ember lelke nem hal meg, hanem cselekedetei alapján magasabb vagy alacsonyabb rendű létformában születik újjá. (letöltés)

A test elégését követően a hamut, a csontokat beletolják a Bagmati folyóba, ami a legfőbb szent folyóba, a Gangeszbe torkollik.

A rituálé végén a hamvakat a folyó vizébe szórják. Alacsony vízállásnál homokzsákokkal terelik a Bagmati vizét a hamvasztóhelyek elé. (letöltés)

Amikor a temetést végző hivatalos ember beleborítja a maradványokat a folyóba, kisebb-nagyobb fiúk ugranak bele, és elkezdődik a „kincsvadászat”. A kincs pedig nem más, mint az el nem égett fadarabok, amelyeket a gyerekek visszaadnak az eladóknak egy kis pénzért. Páran mágnessel „pecáznak” a folyóban, hátha horogra akad egy ékszer vagy egy fémdísz. A száraz évszakban alig csörgedezik víz a folyóban, ilyenkor a kevés vizet homokzsákokkal terelik a ghátok elé, hogy a hamvasztás maradványait a vízbe tudják szórni.

„Kincsvadászat” a lépcsőkről (letöltés)
„Kincsvadászat” a vízben (letöltés)
A gyerekek pár rúpia reményében a hamvasztásból megmaradt fadarabokat gyűjtik össze a ghát előtt a folyó vizéből. (letöltés)

Feladat

Párosítsd az állításokat az alábbi hindu istenekkel! A képek segítenek a feladat megoldásában!

  1. Nevének jelentése kegyes, üdvözítő, állandó mellékneve pusztító.
  2. Elefántfejű, embertestű istenség.
  3. Ő az anyagi teremtés fenntartója és védelmezője.
  4. Hajfonataiból „ered” a Gangesz folyó.
  5. Jelképe a lingam, ami előtt imádkoznak a gyerekáldásra váró nők.
  6. Legfontosabb megtestesülései az avatárák, mint Rama és Krisna, akik az isten halandó lényben való megtestesülései a Földön a világ megmentésére.
  7. Az értelem, tudományok, művészetek istene, az akadályok elhárítója.
  8. Ganésa apja, akinek köszönheti Ganésa „állati” fejét.
  9. A hindu, a buddhista és a dzsain hívők is elfogadják.
  10. Szállítóeszköze a Garuda, madár-ember lény.
  11. Szokás ábrázolni több karral, egyik kezében dobot, a másik kezében szigonyt tartva, nyakában kígyókkal, három szemmel.
  12. Szállító járműve egy egérszerű lény, amely mindent át tud rágni, tehát annak a jelképe, hogy minden akadályt el lehet hárítani.

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Források:

Kiemelt írások

Taníts érdekesen érdekeset!

Tonlé Sap

A kambodzsai Tonlé Sap Délkelet-Ázsia legnagyobb tava, ami összeköttetésben áll a a Mekonggal. Az itt élő emberek a vízen, a vízzel együtt élik mindennapjaikat.

Taníts érdekesen érdekeset!

Sóbányászat

Az etiópiai Danakil-mélyföldön van a Föld jelenleg ismert legsósabb vizű tava, aminek medencéje a Vörös-tengertől gátolódott el egy vulkánkitörés következtében. A bepárlódó só bányászata és elszállítása keserves munka.

Taníts érdekesen érdekeset!

Magtároló

Egy olyan épületet nézünk meg, amelyet a berberek emeltek élelmiszereik raktározására, hiszen ezen a Szahara peremén lévő, már alig termékeny területen élet-halál kérdése volt a termények biztos tárolása.