Skorpióleves

Szerző: Vasváry Kinga
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
vasvary.kinga@gmail.com
Kínában a kantoniak furcsa ételek iránti vonzódását a szükség szülte a nagy nélkülözések idején. A különleges ételek fogyasztása azonban gyógyászati szempontból is fontos szerepet tölt be. 

Bizarr ételek a Qingping piacon – Kanton, Kína

Elhelyezkedés

Kanton elhelyezkedése Kínában (Google Maps)

Földrajzi leírás

Kínában a kantoniak furcsa ételek iránti vonzódását a szükség szülte a nagy nélkülözések idején. A különleges ételek fogyasztása gyógyászati szempontból is fontos szerepet tölt be. A gyógyszer- és fűszerpiacot járva igaznak tűnik a mondás, hogy a kínai mindent megeszik, aminek négy lába van, de nem asztal, repül, de nem repülő, és úszik, de nem hajó. 

A Kínai Népköztársaság első utcai szabadpiacát 1979-ben itt nyitották meg. (letöltés)
A Qingping utca mindkét oldalán kis üzlethelyiségek hívogatják a vásárlókat és a nézelődő turistákat. (letöltés)
A piacon három nagyobb egység különül el, a mezőgazdasági termékek, a hagyományos kínai gyógyászati termékek és a vízi termékek piaca. (letöltés)

A több mint egy kilométer hosszú utcai piacon és a hozzá csatlakozó mellékutcákban mintegy 1000 kis boltban, utcai standon árusítják az élő és holt, szárított állatokat, gombákat, növényeket. Napjainkra az élő vadállatok szinte teljesen eltűntek a piacról a különféle járványok (SARS, H1N1 stb.) után meghozott szigorú szabályozások után. Naponta akár 60 000 vásárló is megfordul a piacon.

Mindenféle szárított termék megtalálható a piacon. (letöltés)
A hagyományos kínai gyógyászati termékeket árusító piacrész a legmeghökkentőbb a turisták számára, ahol változatos állati gyógyhatású cikkekkel találkozhatnak, mint pl. a zacskóban árusított szárított juhlábín patástól vagy pata nélkül. (letöltés)

Hitük és ősi tapasztalatuk szerint a szárított tengeri madár jót tesz a toroknak, a szárított békát pedig főként nők fogyasztják, mivel állítólag feltárul a belső szépségük, hercegnővé válnak, legalábbis küllemüket tekintve. A skorpió fogyasztása is elterjedt, hiszen a nagy meleg miatt sokan idegesek, feszültek, de a skorpiót levesben elfogyasztva megnyugszanak az emberek. A teknős az agyműködést serkenti, de a kígyó is jól „lecsúszik” az éttermek vendégeinek torkán. 

Feladat

Az emberiség kb. 30%-a eszik evőpálcikával. A szövegben 5 hamis állítás van elrejtve. Melyek ezek?

Kínában az első evőpálcák 300 éve jelentek meg. A 10. században, a Song dinasztia idején az evőpálcikák nagy része szantálfából készült Az evőpálcika elkészítése bonyolult folyamat. A régészek elefántcsontból készültet is találtak az idős sírokban. A gazdagabb családok aranyból, jádéből is csináltattak maguknak evőeszközt. Fémből készültek főként Dél-Koreában terjedtek el. Az evőpálcika kínai neve kuaizi, aminek eredeti jelentése fogó. Menyegző során a rokonok evőpálcikát ajándékoznak az ifjú párnak, hogy minél előbb gyerekáldásban legyen részük. Szakértők szerint a pálcikával étkezéskor 6 ízületet használunk, amely kedvezően hat az agyi tevékenységünkre is. A pálcikák gyors elterjedését Konfuciusznak tulajdonítják, aki arra biztatta az embereket, hogy ne tartsanak kést az asztalnál, ami harcra, vágóhídra, erőszakra emlékeztetné az étkezőket a nyugodt, boldog légkör helyett. Más források szerint a tüzelőanyag bőségében lévő kínai konyha a főzési idő lerövidítése miatt kis darabokra vágta az ételeket, amiket később gond nélkül lehetett felszedni az evőpálcikával.

A feladat leírása (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Források:

A fotókat dr. Mari László készítette.

Új írásaink

Taníts érdekesen érdekeset!

A keréktől a füstig

Ha valaki buddhista vallású területen utazik, elképzelhetetlen, hogy ne találkozzon a vallás fontosabb jelképeivel. Ezek egy részét mutatja be az írás főként Tibet területéről vett példákon.

Taníts érdekesen érdekeset!

A nagyúr

Az írás az afrikai Namib-sivatag különleges felépítésű szárazságtűrő növényét, az évszázmilliók óta csaknem változatlan velvícsiát mutatja be szép fotókkal eredeti környezetében.

Taníts érdekesen érdekeset!

Argánolaj

Az írás az argonfa csonthéjas termésének feldolgozását mutatja be képekben, hogy olajat sajtoljanak belőle, vagy a pörkölt magokat fogyasztják.