Pálmacukorkészítés

Szerző: Vasváry Kinga
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
vasvary.kinga@gmail.com
A kambodzsai Preah Dak faluban a pálmacukor hagyományos készítési módjával ismerkedhetünk. Az alapanyagot a Délkelet-Ázsiában elterjedt Palmira-pálma virágzatának nedvéből nyerik, amit főzés után barna cukorrá szilárdítanak.

A Palmira-pálma nedve – Kambodzsa

Elhelyezkedés

A képek készítésének helye (Google Maps)

Földrajzi leírás

Kambodzsa legismertebb, az UNESCO Világörökségi listán is szereplő nevezetessége Angkor ősi városa. A 20. században mintegy 200 km2-nyi területét tisztították meg az őserdőtől, ami évszázadokon keresztül elrejtette a várost. Az egykori khmer birodalom fővárosából impozáns templomromok maradtak fenn. A romok között kisebb falvak bújnak meg, amelyekben bepillanthatunk az itt élő emberek mindennapi életébe. 

Preah Dak faluban a pálmacukor hagyományos készítési módjával lehet megismerkedni. A pálmacukor alapanyagát az egész Délkelet-Ázsiában elterjedt Palmira-pálmából (Borassus flabellifer) nyerik. 

Palmira-pálmák Preah Dak faluban (letöltés)

A pálmanedv gyűjtése és feldolgozása december elejétől május végéig tart. Bambuszlétrán felmásznak a pálma tetejére, ahol bemetszik a növény virágzatait és a bambuszból vagy műanyagból készült, „bampong” nevű edénybe gyűjtik a pálma nedvét. 

A bampongok felhelyezése (letöltés)
Függő bampongok a pálmán (letöltés)

A nedv aromás minősége függ a virágzat szintjén elhelyezett bampongok számától és a nedv folyásától. Egy pálmának legfeljebb 1 nőivarú vagy 4 hímivarú virágzatához helyeznek egy edényt. Minden egyes edényt a felhelyezést követő 15 órán belül eltávolítanak a pálmáról, a betakarított nedv feldolgozása pedig a nedv begyűjtését követő 2 órán belül megkezdik. Általában egyszer reggel és egyszer este másznak fel a pálmákra begyűjteni a pálmanedvet. 

Szemléltető anyagként kiakasztott bampong hímivarú virágzattal (letöltés)

A lecsapolt pálmalét frissen fogyasztják, vagy pálmacukrot készítenek belőle. A pálmacukor készítése a szabadban kialakított tűzhelyeken, nagy fémedényekben történik. Egy-egy üstbe kb. 30 liter pálmalét tesznek, és legalább három órán át főzik magas hőmérsékleten, állandóan kevergetve. 

Órákon keresztül fő a pálmalé. (letöltés)

Ezután leveszik a hatalmas edényt a tűzhelyről, és körülbelül 10 percig folyamatosan kevergetik, amíg a cukor félszilárd és világosbarna színű nem lesz. 

Amikor a cukor már majdnem szilárd, pálmalevélből készült egyedi kerek formákba öntik a viszkózus folyadékot, és megvárják, amíg korong alakúra szilárdul. Végül a kész terméket szépen becsomagolják pálmalevelekbe. 

Pálmalevélből készült öntőformák (letöltés)
A kihűlt és megszilárdult pálmacukor-korongokat kiszedik a henger alakú formákból. (letöltés)
A pálmacukor-korongokat pálmalevélbe vagy műanyagdobozokba csomagolva árusítják. (letöltés)

Kambodzsában a pálmacukor minden háztartás konyhájának fontos összetevője. A pálmacukrot lágy ízének, kellemes illatának és egészségre gyakorolt jótékony hatásának köszönhetően gyakran használják a mindennapi főzés során, valamint kávéfőzéshez. Ízre és színre nagyon hasonlít a barna cukorra. Olvadáspontja azonban sokkal magasabb, így kifejezetten alkalmas cukrászati célokra. A pálma nedvéből készítenek pálma juice-t, pálmabort és pálmapálinkát is. A gyümölcsét is fogyasztják.

Feladat

Válaszd el az esőerdőirtás okait a következményeitől!

  1. Talajerózió következik be.
  2. Rövidtávú gazdasági haszon.
  3. Növekszik az élelmiszerszükséglet.
  4. Az amazóniai indiánok vadászati területének csökkenése.
  5. Megváltozik a csapadék a körzetben.
  6. Szarvasmarha-farmok létesülnek.
  7. Csökken az őshonos állatok diverzitása.
  8. Elveszhetnek a gyógyszeralapanyagok.
  9. Növekszik egy ország trópusi faexportja.
  10. Időjárási szélsőségek kialakulása.
  11. Új utak, települések kialakítása.
  12. Kaucsuk- és kakaóültetvények kialakítása.

A feladat leírása (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Források:

A fotókat Dr. Mari László készítette.

Kiemelt írások

Taníts érdekesen érdekeset!

Tonlé Sap

A kambodzsai Tonlé Sap Délkelet-Ázsia legnagyobb tava, ami összeköttetésben áll a a Mekonggal. Az itt élő emberek a vízen, a vízzel együtt élik mindennapjaikat.

Taníts érdekesen érdekeset!

Sóbányászat

Az etiópiai Danakil-mélyföldön van a Föld jelenleg ismert legsósabb vizű tava, aminek medencéje a Vörös-tengertől gátolódott el egy vulkánkitörés következtében. A bepárlódó só bányászata és elszállítása keserves munka.

Taníts érdekesen érdekeset!

Magtároló

Egy olyan épületet nézünk meg, amelyet a berberek emeltek élelmiszereik raktározására, hiszen ezen a Szahara peremén lévő, már alig termékeny területen élet-halál kérdése volt a termények biztos tárolása.