Kókuszdió

Szerző: Vasváry Kinga
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
vasvary.kinga@gmail.com
A kókuszpálma a trópusi tengerpartok növénye, amely termésének szüretelése ügyességet kíván a magasban. Erre Thaiföldön makákókat tanítanak be. A termés feldolgozása már emberi kézi erővel történik.

Kókuszdiószüret makákókkal – Thaiföld 

Elhelyezkedés

A kókuszpálmáról közölt képek helyszínei Thaiföldön (Google Maps)

Földrajzi leírás

A vad kókuszpálma természetes élőhelye a trópusi és szubtrópusi területek homokos, sós talajú tengerparti sávja. A tengerpartoktól távolabbi területeken az ember terjesztette el. Optimális növekedéséhez bőséges napfényre és rendszeresen sok csapadékra (1500–2500 mm/év) van szüksége. A kókuszdió magas páratartalom (legalább 70–80%) mellett fejlődik jól és hoz termést, ezért ritkán fordul elő alacsony páratartalmú területeken.

A kókuszpálma termésének, a kókuszdiónak a magja könnyen „utazik” a tenger hullámain. Az ellenálló kókuszdiót a tengeráramlások akár 4000 km-re is elszállíthatják az anyanövénytől, így gyorsan elterjedt az északi és a déli szélesség 25o közötti partokon. A homokos tengerparton kicsírázik és hamarosan pálmaligetek alakulnak ki. A helyiek hamar ültetvényeket létesítenek, nem gondolván, hogy ezzel igencsak veszélyeztetik lakóhelyük ökológiai egyensúlyát.

A kókuszdióból új pálma nő. (letöltés)

Egy indonéz mondás szerint annyi mindenre hasznosítható a kókuszpálma, amennyi nap van az évben. A kókusz a thai konyha alapanyaga. Érdekes, hogy ez nem volt mindig így. A kókusztej a 16. században portugál felfedezők hatására került be a thai konyhába, mivel a portugáloknak annyira hiányzottak a tejtermékek, hogy megkérték a helyi szakácsokat, keressenek valami hasonlót.

Halmokban áll a kókuszdió a feldolgozó „kisüzemek” előtt. (letöltés)

A kókusztejet és kókuszvajat többnyire mindenki otthon készíti el. Először kikaparják a kókuszdió belét, vizet locsolnak rá, kézzel alaposan összenyomkodják, majd lecsepegtetik, így kapják a kókuszvajat. A masszához újra vizet adva és lecsepegtetve nyerik a kókusztejet, nagyon sok ételük alapját. 

A kókuszdió erős, durva rostokból álló burkát egy lándzsahegyszerű szerszám segítségével fejtik le. (letöltés)
A burok lefejtése után eltávolítják a kókuszdió belső kemény burkát. (letöltés)
A kókuszdió további felhasználásra előkészített „húsa” (letöltés)

A kókuszdiót azonban le is kell szedni a fáról. Van, hogy emberek másznak fel érte nem kis nyaktörő ügyességgel. A találékony thai emberek majmokat, emsemakákókat is felküldenek a kókuszpálmára, hogy azok ügyes mozdulatokkal lecsavarják a termést.

A majmokat fiatal korukban elkezdik megtanítani a kókuszdió forgatására. (letöltés)
Halmokban áll a kókuszdió a majomkiképző telepen (letöltés)

A majmokat arra is megtanítják, hogy csak az érett diót szedjék le. Egy nap akár 1000 kókuszt is leszednek 8 órai „műszakjuk” alatt. Persze ahhoz, hogy egy majomból jó szüretelő legyen, képzésen is részt kell vennie. Először megtanítják neki, hogyan kell letekerni a gyümölcsöt egy alacsony rúdon, milyen vezényszavak vannak a gazdától, majd jöhet a munka a magasban teljes szimbiózisban az utasításokat adó gazdával.

Kezdődik a munka, irány a magasba! (letöltés)

Az állatokat sokszor a vadonból illegálisan gyűjtik be a munkához, és a harapás elkerülése végett szemfogaiktól is megszabadítják őket. „Szabadidejükben” is foglalkoztatják őket, a turistákat szórakoztatják: bicikliznek, mutatványokat mutatnak be, majd bezárva várják a következő napi kemény munkát, akár az egykori rabszolgák…

Feladat

Döntsd el, hogy melyik állítás igaz és melyik hamis!

  1. A kókuszpálma magja sokáig megőrzi csírázóképességét.
  2. A mag tengeren úszva az anyanövénytől akár több ezer km-re is kicsírázhat.
  3. 100 kg kókuszdióból 150 kg fonásra alkalmas rostot lehet előállítani.
  4. Régen a tornatermi szőnyegeket kókuszrostból készítették, mert rendkívül rugalmasak voltak.
  5. A termésből nyerik a korpát, amely a kókuszdió szárított húsa.
  6. A kókuszban található áttetsző folyadék nem alkalmas ivásra.
  7. Egy kókuszpálma több generáción keresztül szolgálhatja az embereket.
  8. Egy érett kókuszdió súlya elérheti a 2 kg-ot is, ezért vigyázva sétáljunk alatta.
  9. Elsőként Kőrösi Csoma Sándor számolt be Európában a növényről.
  10. Vásárláskor érdemes megrázni, ha lötyögést hallunk benne, akkor van benne folyadék, érett a gyümölcs, és így nyugodtan megvehetjük.

A feladat leírása (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Források:

A fotókat dr. Mari László készítette.

Új írásaink

Taníts érdekesen érdekeset!

A keréktől a füstig

Ha valaki buddhista vallású területen utazik, elképzelhetetlen, hogy ne találkozzon a vallás fontosabb jelképeivel. Ezek egy részét mutatja be az írás főként Tibet területéről vett példákon.

Taníts érdekesen érdekeset!

A nagyúr

Az írás az afrikai Namib-sivatag különleges felépítésű szárazságtűrő növényét, az évszázmilliók óta csaknem változatlan velvícsiát mutatja be szép fotókkal eredeti környezetében.

Taníts érdekesen érdekeset!

Argánolaj

Az írás az argonfa csonthéjas termésének feldolgozását mutatja be képekben, hogy olajat sajtoljanak belőle, vagy a pörkölt magokat fogyasztják.