A kávéivás szertartása – Etiópia
Elhelyezkedés
Földrajzi leírás
A kávé a Föld egyik legkedveltebb itala. Talán sokan nem is sejtik, hogy a kávé őshazája az Etióp-magasföld területe. A cserjeként nevelt kávéfa nem szereti a túl sok napfényt, de ásványi anyagokban gazdag talajon terem csak megfelelően. Az Etióp-magasföld ezért ideális termőhely, hiszen a vulkáni kőzeten, a bazalton kiváló talaj képződik számára.
A legenda szerint az Etióp-magasföldön élt Kaldi nevű pásztor észrevette, hogy amikor legeltette kecskéit azok egy cserje bogyóit rágcsálták, és utána egészen virgoncak lettek, alig aludtak az este. A pásztor megirigyelte az állatai jókedvét, megkóstolta a kávészemeket, és magán is tapasztalta élénkítő hatását. Elmondta a tapasztalatát egy szerzetesnek, aki aztán társaival fogyasztotta az igen hosszadalmas, több órás kopt keresztény vallási ceremóniák előtt. És ez történt a Kr. u. 800-as években, ha igaz…
A kávéivásnak Etiópiában egy igazi szertartása alakult ki. Ez egy olyan hagyomány, amit nem (csak) a turisták kedvéért csinálnak, hanem a legszegényebb településen is találunk kávézót, amely ugyanolyan rituálékkal főzi a kávét a vendégeinek, mint a legdrágább hely Addis Ababában, a fővárosban. Sőt, az otthonokban is kávéceremóniával tisztelik meg a vendégeket, vagy egy iskolai hivatalos adományozás miatti látogatás során is ezzel fogadták iskolánk tanárait és diákjait.
Hogyan is történik a ceremónia?
A szertartást egy sámliszerűségen ülő hölgy vezeti, aki egy előtte lévő kisasztalra helyezi a jellegzetes alakú kis kávéscsészéket. Az asztalka környezetét beszórják frissen levágott fűvel, akárcsak a lakó kunyhók padlóját is, vagy a tanári padlóját iskolai küldöttségünk fogadásánál. Egy kis edényben tömjént gyújtanak meg, amely illatával pillanatok alatt belengi a teret, és amit csak a friss kávéillat fog felülmúlni. (Sokszor használtak tömjént a levegő egészségesebbé tételére is pl. a templomokban is).
A jól megmosott kávészemeket egy serpenyőbe vagy egy fém lapra teszik, és megpörkölik faszénen.
Majd az edényt a hölgy körbeviszi, megszagoltatják a vendégekkel, ez amolyan minőség ellenőrzés, vagy éppen a jó minőséggel való „dicsekvés” lehetett régen, ma a turistáknak akarnak „étvágyat” kelteni a kávéiváshoz. A pörkölés az egyik legfontosabb része a kávékészítésnek, hiszen ezt lehet elrontani például a kávészemek túlpörkölésével… Sokszor éri kritika az etióp kávét, amely nem a rossz minősége miatt van, hanem az elkészítés módja miatt.
De térjünk vissza a szertartáshoz! A megpörkölt szemeket egy mozsárban hagyományosan, kézi erővel mozsártörővel megtörik, összezúzzák, miközben egy kancsóban vizet forralnak. Majd beleteszik a kávét a forróvízbe, és azzal forralják tovább. Majd a kikészített csészékbe öntik a kávét.
A helyiek legtöbbször üresen vagy sóval isszák, a cukorral ízesítés csak a turisták látogatása után kezdett elterjedni. A nem túl erős kávét a helyiek reggel és délben isszák, 3-3 csészével.
Etiópiában a szegényebb vidékeken a kávébab héjából is főznek egy igen híg italt, de a Ramadan idején, a böjt időszakában is héjból készült kávét isznak az iszlám vallásúak pl. Jemenben.
Ugyan a kávé termesztés őshazája Etiópia, de a pörköléssel történő kávéivás valószínűleg Jemenből származik. Innen került a kávé Mekkába, ahol sorra nyíltak a kávéházak a zarándokok számára és örömére. Ők hamar elvitték a kávé hírét szerte a világba…
Feladat
A kávéról még sok érdekes információt megtudhatsz, ha megoldod a feladatot.
- Kr. sz. 1000 körül egy híres tudós és orvos, Rhazes kávét főzetett a betegeinek Bagdadban.
Milyen betegséget szeretett volna gyógyítani vele?
a. gyomorbántalmakat
b. tüdőbajt
c. vesebántalmakat - A jemeni Aden kikötő vallási főbírája, a mufti Abesszíniában (ma Etiópia) tett látogatása
során megismerkedett a kávéivással és annak ceremóniájával. Magán is tapasztalta az ital
jótékony élénkítő hatását. hatalmas mennyiségű kávébabbal tért haza, amit szétosztott a
szerzetesek között. Mire használták a kávébabot a dervisek?
a. gyógyításra
b. kávéivással helyettesítették a vízivást, mert a víz sokszor volt fertőzött
c. a hosszú szertartásokon ne aludjanak el a szerzetesek - Hogyan nevezték Jemen híres kikötőjét, amin keresztül jelentős kávéimportot bonyolítottak
le, és amely nevet a kávéra is használják?
a. Kaffa
b. Mokha
c. Bunn - Hány országban termesztik a kávét a századunkban?
a. kb. 40
b. kb. 80
c. kb. 120 - Hogyan nevezték a törökök idejében a magyarok a kávét, amely egy közmondásban is
szerepel?
a. a sátán itala
b. fekete leves
c. fekete víz - Hol termesztik legészakabbra a kávét a Földünkön?
a. Nepál területén
b. Mexikó területén
c. Kolumbia területén - Miért különleges a luwak kávé Indonéziában?
a. mert a Föld legidősebb ültetvényéről szedik
b. mert a kávészemeket alkoholban áztatják
c. mert pálmasodró cibetmacskák ürülékéből szedik ki a kávészemeket a pörkölés előtt - A Galápagos-szigeteken is folyik kávétermesztés családi vállalkozásban. Miért mondjuk, hogy
ott organikus kávét termesztenek?
a. mert csak kézi erővel gyűjtik a kávébogyót
b. mert nem használnak növényvédőszereket
c. mert semmivel nem ízesítik a kávét, csak az eredeti aromája érvényesül - Melyek a legnagyobb kávétermesztő országok?
a. Guatemala és India
b. Kína és Mexikó
c. Brazília és Indonézia - Hol nyílt meg az első kávéház Európában 1624-ben?
a. Bécsben
b. Londonban
c. Velencében
A feladat leírása (letöltés)
A feladat megoldása (link)