Kávéceremónia

Szerző: Vasváry Kinga
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
vasvary.kinga@gmail.com
A Föld egyik legkedveltebb itala alapanyagának az Etióp-magasföld az őshazája, ahol a mai napig szertartás kíséretében fogyasztják.

A kávéivás szertartása – Etiópia 

Elhelyezkedés

A fényképek készítésének helyszínei (Google Maps)

Földrajzi leírás

A kávé a Föld egyik legkedveltebb itala. Talán sokan nem is sejtik, hogy a kávé őshazája az Etióp-magasföld területe. A cserjeként nevelt kávéfa nem szereti a túl sok napfényt, de ásványi anyagokban gazdag talajon terem csak megfelelően. Az Etióp-magasföld ezért ideális termőhely, hiszen a vulkáni kőzeten, a bazalton kiváló talaj képződik számára. 

A kávécserje érőfélben lévő termései (fotó: Mari László) (letöltés)

A legenda szerint az Etióp-magasföldön élt Kaldi nevű pásztor észrevette, hogy amikor legeltette kecskéit azok egy cserje bogyóit rágcsálták, és utána egészen virgoncak lettek, alig aludtak az este. A pásztor megirigyelte az állatai jókedvét, megkóstolta a kávészemeket, és magán is tapasztalta élénkítő hatását. Elmondta a tapasztalatát egy szerzetesnek, aki aztán társaival fogyasztotta az igen hosszadalmas, több órás kopt keresztény vallási ceremóniák előtt. És ez történt a Kr. u. 800-as években, ha igaz…

A kávéivásnak Etiópiában egy igazi szertartása alakult ki. Ez egy olyan hagyomány, amit nem (csak) a turisták kedvéért csinálnak, hanem a legszegényebb településen is találunk kávézót, amely ugyanolyan rituálékkal főzi a kávét a vendégeinek, mint a legdrágább hely Addis Ababában, a fővárosban. Sőt, az otthonokban is kávéceremóniával tisztelik meg a vendégeket, vagy egy iskolai hivatalos adományozás miatti látogatás során is ezzel fogadták iskolánk tanárait és diákjait.

Hogyan is történik a ceremónia?

A szertartást egy sámliszerűségen ülő hölgy vezeti, aki egy előtte lévő kisasztalra helyezi a jellegzetes alakú kis kávéscsészéket. Az asztalka környezetét beszórják frissen levágott fűvel, akárcsak a lakó kunyhók padlóját is, vagy a tanári padlóját iskolai küldöttségünk fogadásánál. Egy kis edényben tömjént gyújtanak meg, amely illatával pillanatok alatt belengi a teret, és amit csak a friss kávéillat fog felülmúlni. (Sokszor használtak tömjént a levegő egészségesebbé tételére is pl. a templomokban is).

Első lépésként megmossák a kávészemeket. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

A jól megmosott kávészemeket egy serpenyőbe vagy egy fém lapra teszik, és megpörkölik faszénen.

A kávészemeket egy fémlapon pörkölik, a másik edényben már látszanak a megpörkölt kávészemek. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Majd az edényt a hölgy körbeviszi, megszagoltatják a vendégekkel, ez amolyan minőség ellenőrzés, vagy éppen a jó minőséggel való „dicsekvés” lehetett régen, ma a turistáknak akarnak „étvágyat” kelteni a kávéiváshoz. A pörkölés az egyik legfontosabb része a kávékészítésnek, hiszen ezt lehet elrontani például a kávészemek túlpörkölésével… Sokszor éri kritika az etióp kávét, amely nem a rossz minősége miatt van, hanem az elkészítés módja miatt.

Kávépörkölés egy étteremben (fotó: Mari László) (letöltés)

De térjünk vissza a szertartáshoz! A megpörkölt szemeket egy mozsárban hagyományosan, kézi erővel mozsártörővel megtörik, összezúzzák, miközben egy kancsóban vizet forralnak. Majd beleteszik a kávét a forróvízbe, és azzal forralják tovább. Majd a kikészített csészékbe öntik a kávét. 

A helyiek legtöbbször üresen vagy sóval isszák, a cukorral ízesítés csak a turisták látogatása után kezdett elterjedni. A nem túl erős kávét a helyiek reggel és délben isszák, 3-3 csészével. 

A kávét gyakran fűszernövényekkel ízesítik. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés

Etiópiában a szegényebb vidékeken a kávébab héjából is főznek egy igen híg italt, de a Ramadan idején, a böjt időszakában is héjból készült kávét isznak az iszlám vallásúak pl. Jemenben.

A fű sohasem hiányozhat a ceremóniáról, még ha műanyagból is készül. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Ugyan a kávé termesztés őshazája Etiópia, de a pörköléssel történő kávéivás valószínűleg Jemenből származik. Innen került a kávé Mekkába, ahol sorra nyíltak a kávéházak a zarándokok számára és örömére. Ők hamar elvitték a kávé hírét szerte a világba…

Egy vidéki kis kávézóban kávécermóniával várják a vendégeket. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés
Hagyományos amhara kunyhóban a vendéglátók kávéval fogadják a vendégeket. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)
A turisták kávézhatnak a lalibelai repülőtéren is, és megvásárolhatják a jó minőségű kávét az otthoniak részére. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Feladat

A kávéról még sok érdekes információt megtudhatsz, ha megoldod a feladatot.

  1. Kr. sz. 1000 körül egy híres tudós és orvos, Rhazes kávét főzetett a betegeinek Bagdadban.
    Milyen betegséget szeretett volna gyógyítani vele?
    a. gyomorbántalmakat
    b. tüdőbajt
    c. vesebántalmakat
  2. A jemeni Aden kikötő vallási főbírája, a mufti Abesszíniában (ma Etiópia) tett látogatása
    során megismerkedett a kávéivással és annak ceremóniájával. Magán is tapasztalta az ital
    jótékony élénkítő hatását. hatalmas mennyiségű kávébabbal tért haza, amit szétosztott a
    szerzetesek között. Mire használták a kávébabot a dervisek?
    a. gyógyításra
    b. kávéivással helyettesítették a vízivást, mert a víz sokszor volt fertőzött
    c. a hosszú szertartásokon ne aludjanak el a szerzetesek
  3. Hogyan nevezték Jemen híres kikötőjét, amin keresztül jelentős kávéimportot bonyolítottak
    le, és amely nevet a kávéra is használják?
    a. Kaffa
    b. Mokha
    c. Bunn
  4. Hány országban termesztik a kávét a századunkban?
    a. kb. 40
    b. kb. 80
    c. kb. 120
  5. Hogyan nevezték a törökök idejében a magyarok a kávét, amely egy közmondásban is
    szerepel?
    a. a sátán itala
    b. fekete leves
    c. fekete víz
  6. Hol termesztik legészakabbra a kávét a Földünkön?
    a. Nepál területén
    b. Mexikó területén
    c. Kolumbia területén
  7. Miért különleges a luwak kávé Indonéziában?
    a. mert a Föld legidősebb ültetvényéről szedik
    b. mert a kávészemeket alkoholban áztatják
    c. mert pálmasodró cibetmacskák ürülékéből szedik ki a kávészemeket a pörkölés előtt
  8. A Galápagos-szigeteken is folyik kávétermesztés családi vállalkozásban. Miért mondjuk, hogy
    ott organikus kávét termesztenek?
    a. mert csak kézi erővel gyűjtik a kávébogyót
    b. mert nem használnak növényvédőszereket
    c. mert semmivel nem ízesítik a kávét, csak az eredeti aromája érvényesül
  9. Melyek a legnagyobb kávétermesztő országok?
    a. Guatemala és India
    b. Kína és Mexikó
    c. Brazília és Indonézia
  10. Hol nyílt meg az első kávéház Európában 1624-ben?
    a. Bécsben
    b. Londonban
    c. Velencében

A feladat leírása (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Források:

Új írásaink

Taníts érdekesen érdekeset!

A keréktől a füstig

Ha valaki buddhista vallású területen utazik, elképzelhetetlen, hogy ne találkozzon a vallás fontosabb jelképeivel. Ezek egy részét mutatja be az írás főként Tibet területéről vett példákon.

Taníts érdekesen érdekeset!

A nagyúr

Az írás az afrikai Namib-sivatag különleges felépítésű szárazságtűrő növényét, az évszázmilliók óta csaknem változatlan velvícsiát mutatja be szép fotókkal eredeti környezetében.

Taníts érdekesen érdekeset!

Argánolaj

Az írás az argonfa csonthéjas termésének feldolgozását mutatja be képekben, hogy olajat sajtoljanak belőle, vagy a pörkölt magokat fogyasztják.