Kávéceremónia

Szerző: Vasváry Kinga
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
vasvary.kinga@gmail.com
A Föld egyik legkedveltebb itala alapanyagának az Etióp-magasföld az őshazája, ahol a mai napig szertartás kíséretében fogyasztják.

A kávéivás szertartása – Etiópia 

Elhelyezkedés

A fényképek készítésének helyszínei (Google Maps)

Földrajzi leírás

A kávé a Föld egyik legkedveltebb itala. Talán sokan nem is sejtik, hogy a kávé őshazája az Etióp-magasföld területe. A cserjeként nevelt kávéfa nem szereti a túl sok napfényt, de ásványi anyagokban gazdag talajon terem csak megfelelően. Az Etióp-magasföld ezért ideális termőhely, hiszen a vulkáni kőzeten, a bazalton kiváló talaj képződik számára. 

A kávécserje érőfélben lévő termései (fotó: Mari László) (letöltés)

A legenda szerint az Etióp-magasföldön élt Kaldi nevű pásztor észrevette, hogy amikor legeltette kecskéit azok egy cserje bogyóit rágcsálták, és utána egészen virgoncak lettek, alig aludtak az este. A pásztor megirigyelte az állatai jókedvét, megkóstolta a kávészemeket, és magán is tapasztalta élénkítő hatását. Elmondta a tapasztalatát egy szerzetesnek, aki aztán társaival fogyasztotta az igen hosszadalmas, több órás kopt keresztény vallási ceremóniák előtt. És ez történt a Kr. u. 800-as években, ha igaz…

A kávéivásnak Etiópiában egy igazi szertartása alakult ki. Ez egy olyan hagyomány, amit nem (csak) a turisták kedvéért csinálnak, hanem a legszegényebb településen is találunk kávézót, amely ugyanolyan rituálékkal főzi a kávét a vendégeinek, mint a legdrágább hely Addis Ababában, a fővárosban. Sőt, az otthonokban is kávéceremóniával tisztelik meg a vendégeket, vagy egy iskolai hivatalos adományozás miatti látogatás során is ezzel fogadták iskolánk tanárait és diákjait.

Hogyan is történik a ceremónia?

A szertartást egy sámliszerűségen ülő hölgy vezeti, aki egy előtte lévő kisasztalra helyezi a jellegzetes alakú kis kávéscsészéket. Az asztalka környezetét beszórják frissen levágott fűvel, akárcsak a lakó kunyhók padlóját is, vagy a tanári padlóját iskolai küldöttségünk fogadásánál. Egy kis edényben tömjént gyújtanak meg, amely illatával pillanatok alatt belengi a teret, és amit csak a friss kávéillat fog felülmúlni. (Sokszor használtak tömjént a levegő egészségesebbé tételére is pl. a templomokban is).

Első lépésként megmossák a kávészemeket. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

A jól megmosott kávészemeket egy serpenyőbe vagy egy fém lapra teszik, és megpörkölik faszénen.

A kávészemeket egy fémlapon pörkölik, a másik edényben már látszanak a megpörkölt kávészemek. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Majd az edényt a hölgy körbeviszi, megszagoltatják a vendégekkel, ez amolyan minőség ellenőrzés, vagy éppen a jó minőséggel való „dicsekvés” lehetett régen, ma a turistáknak akarnak „étvágyat” kelteni a kávéiváshoz. A pörkölés az egyik legfontosabb része a kávékészítésnek, hiszen ezt lehet elrontani például a kávészemek túlpörkölésével… Sokszor éri kritika az etióp kávét, amely nem a rossz minősége miatt van, hanem az elkészítés módja miatt.

Kávépörkölés egy étteremben (fotó: Mari László) (letöltés)

De térjünk vissza a szertartáshoz! A megpörkölt szemeket egy mozsárban hagyományosan, kézi erővel mozsártörővel megtörik, összezúzzák, miközben egy kancsóban vizet forralnak. Majd beleteszik a kávét a forróvízbe, és azzal forralják tovább. Majd a kikészített csészékbe öntik a kávét. 

A helyiek legtöbbször üresen vagy sóval isszák, a cukorral ízesítés csak a turisták látogatása után kezdett elterjedni. A nem túl erős kávét a helyiek reggel és délben isszák, 3-3 csészével. 

A kávét gyakran fűszernövényekkel ízesítik. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés

Etiópiában a szegényebb vidékeken a kávébab héjából is főznek egy igen híg italt, de a Ramadan idején, a böjt időszakában is héjból készült kávét isznak az iszlám vallásúak pl. Jemenben.

A fű sohasem hiányozhat a ceremóniáról, még ha műanyagból is készül. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Ugyan a kávé termesztés őshazája Etiópia, de a pörköléssel történő kávéivás valószínűleg Jemenből származik. Innen került a kávé Mekkába, ahol sorra nyíltak a kávéházak a zarándokok számára és örömére. Ők hamar elvitték a kávé hírét szerte a világba…

Egy vidéki kis kávézóban kávécermóniával várják a vendégeket. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés
Hagyományos amhara kunyhóban a vendéglátók kávéval fogadják a vendégeket. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)
A turisták kávézhatnak a lalibelai repülőtéren is, és megvásárolhatják a jó minőségű kávét az otthoniak részére. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Feladat

A kávéról még sok érdekes információt megtudhatsz, ha megoldod a feladatot.

  1. Kr. sz. 1000 körül egy híres tudós és orvos, Rhazes kávét főzetett a betegeinek Bagdadban.
    Milyen betegséget szeretett volna gyógyítani vele?
    a. gyomorbántalmakat
    b. tüdőbajt
    c. vesebántalmakat
  2. A jemeni Aden kikötő vallási főbírája, a mufti Abesszíniában (ma Etiópia) tett látogatása
    során megismerkedett a kávéivással és annak ceremóniájával. Magán is tapasztalta az ital
    jótékony élénkítő hatását. hatalmas mennyiségű kávébabbal tért haza, amit szétosztott a
    szerzetesek között. Mire használták a kávébabot a dervisek?
    a. gyógyításra
    b. kávéivással helyettesítették a vízivást, mert a víz sokszor volt fertőzött
    c. a hosszú szertartásokon ne aludjanak el a szerzetesek
  3. Hogyan nevezték Jemen híres kikötőjét, amin keresztül jelentős kávéimportot bonyolítottak
    le, és amely nevet a kávéra is használják?
    a. Kaffa
    b. Mokha
    c. Bunn
  4. Hány országban termesztik a kávét a századunkban?
    a. kb. 40
    b. kb. 80
    c. kb. 120
  5. Hogyan nevezték a törökök idejében a magyarok a kávét, amely egy közmondásban is
    szerepel?
    a. a sátán itala
    b. fekete leves
    c. fekete víz
  6. Hol termesztik legészakabbra a kávét a Földünkön?
    a. Nepál területén
    b. Mexikó területén
    c. Kolumbia területén
  7. Miért különleges a luwak kávé Indonéziában?
    a. mert a Föld legidősebb ültetvényéről szedik
    b. mert a kávészemeket alkoholban áztatják
    c. mert pálmasodró cibetmacskák ürülékéből szedik ki a kávészemeket a pörkölés előtt
  8. A Galápagos-szigeteken is folyik kávétermesztés családi vállalkozásban. Miért mondjuk, hogy
    ott organikus kávét termesztenek?
    a. mert csak kézi erővel gyűjtik a kávébogyót
    b. mert nem használnak növényvédőszereket
    c. mert semmivel nem ízesítik a kávét, csak az eredeti aromája érvényesül
  9. Melyek a legnagyobb kávétermesztő országok?
    a. Guatemala és India
    b. Kína és Mexikó
    c. Brazília és Indonézia
  10. Hol nyílt meg az első kávéház Európában 1624-ben?
    a. Bécsben
    b. Londonban
    c. Velencében

A feladat leírása (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Források:

Kiemelt írások

Taníts érdekesen érdekeset!

Bűnbánójég

Különös hóformák, a penitenteszek – Chile Elhelyezkedés Földrajzi leírás Az Andokban egészen 4000 m magasságig kell túráznunk, hogy találkozhassunk a szubtrópusi-trópusi területeken emelkedő magashegységekben kialakuló

Taníts érdekesen érdekeset!

Sókotrás

Etiópia déli részén El Sod maar-vulkán krátertavában a helyi törzs tagjai tradicionális módon bányásszák – inkább kotorják a tófenékről – a sót már évtizedek óta. A vízben kézzel végzett munka igencsak kikezdi az egészségüket.

Taníts érdekesen érdekeset!

A legmagasabb vulkán

Az Andokban, a Puna de Atacama fennsíkjából emelkedik ki bolygónk legmagasabb tűzhányója, az Ojos del Salado Földünk legkülönlegesebb helyeinek egyike. Az írás képeken keresztül enged bepillantást a szépségeibe.