Gozo aranya

Szerző: Vasváry Kinga
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
vasvary.kinga@gmail.com
A Máltához tartozó Gozo szigetének legfőbb kincse a só, amit évszázadok óta hagyományos módszerekkel szárítanak ki a tengervízből. Ezt mutatja be az írás.

A Málta környéki sóbányászat

Elhelyezkedés

A képek készítésének helye

Földrajzi leírás

Málta főszigetéről hajóval juthatunk át a mindössze 5 km távolságra lévő kisebb szigetre, Gozora. Főképp abráziós falakkal szakad a sziget a Földközi-tengerbe. A sziget azon oldalán, ahol a sziklák nem alkotnak meredek, magas partot, az emberek sakktábla alakzatú sekély medencéket alakítottak ki. Ezek a sólepárlók, amelyeket ma már igen sok turista keres fel az év minden szakában. 

A Xwejni-öböl látképe, háttérben a sólepárlóknak helyet adó sziklafelszín (letöltés)

Mégis a legérdekesebb látványt tavasztól ősz közepéig nyújtják, amikor is a sóbetakarításnak lehetünk szemtanúi. Helyiek seprűkkel kaparják fel a sót, közben kiszedik belőle a rákpáncélokat, köveket és egyéb szennyeződéseket. Majd lapátokkal gúlába halmozzák, amíg az utolsó vízcseppek is elhagyják a sótornyot, majd a közeli, emberek által erre a célra kialakított barlangokban raktározzák el a sót a felhasználásig.

A begyűjtött sót a sziklafalba vájt raktárakban tárolják (letöltés). 

A só a legtisztább szülőktől született: a Napból és a tengerből (Pythagoras). Hogyan is „készül” a só? Két dolog kell hozzá: a napsütés és a szél. Az emberek kisebb-nagyobb, többnyire négyzet alakú medencéket faragtak be a vízszintesen fekvő parti sziklákba. Így a mészkőben sómedencék keletkeztek, amelyekbe csatornákon, vagy közvetlenül a tengerből tengervizet pumpálnak. 

Először a nagyméretű és mélyebb medencéket töltik fel tengervízzel (letöltés).
A medencéket nem csak téglalap formában vájták a felszínbe (letöltés).

Először a nagyobb és mélyebb medencéket töltik fel, hogy a víz felmelegedjen, és elkezdődjön a párolgás. Aztán a kissé betöményedet vizet a sekélyebb és kisebb medencékbe szivattyúzzák át. Ha megfelelő az időjárás, egy hét múlva szép fehér kristályok vonják be a medencék aljzatát. Ekkor kezdődhet a „betakarítás”. Ha nincs eső és nem felhős az idő, akkor egy nyáron akár tizenötször is lehet sót begyűjteni ezzel a módszerrel. 

Már a föníciaiak is kialakítottak sómedencéket az értékes só párolgással történő kinyerésére. A rómaiak folytatták ezt a tevékenységet, és azóta is folyamatos a sónyerés, még akkor is az volt, amikor kalózkodás vagy egyéb harcok dúltak a szigeten, amelyek más kézműves tevékenységeket az ország belsejébe űztek. Volt olyan időszak, amikor a helyi só hatalmas értékkel rendelkezett, valutaként használták. Az angol megszállás alatt a helyi termelők engedményeket kaptak a sólepárlás folytatásához. 

A sót régen és ma is az ételek ízesítésére és tartósítására használják. A gozoi só jól oldódik, és nagyon sokféle elemet (pl. jódot, magnéziumot) tartalmaz. Sokkal egészségesebbnek mondják, mint a kezelt asztali sókat. A helyi olajbogyó-, kapribogyótermelők vagy a juhsajtkészítők is előszeretettel vásárolják közvetlenül a termelőktől. Sokat eladnak a zöldségeseknek, szupermarketeknek is. A só Gozonak a mai napig legfontosabb árucikke.

Vásárlás előtt meg is kóstolhatják a sót a vevők (letöltés).

A turisták előszeretettel keresik fel a sziklák tetejéről is gyönyörű látványt nyújtó medencés partvidéket, amely közel 3 km hosszan húzódik a tengerparton. A kb. 3000 sziklamélyedés egy része pár családhoz tartozik, akik kitartóan űzik ezt a nehéz mesterséget. Sajnos sok medence közülük a hullámzás martaléka lesz. A családok viszont ügyelnek az állagukra, és szívesen beavatják az érdeklődőket a fenntarthatóan művelhető sónyerésbe. Van olyan család, amelynek már az 5. generációja termeli a sót. Támogatjuk őket, ha egy zacskó sót veszünk tőlük.

Gondosan karbantartott lepárló-medencék (letöltés)
Felhagyott sólepárló medencék (letöltés)
Sólepárló medencék műholdfelvételen (Google Earth)

Feladat

A sókőzetek keletkezése

A szövegben lévő szópárok közül azt a szót kell aláhúzni, amelyek igazak a sókőzetek képződésére. 

A sókőzetek tengeri / szárazföldi környezetben keletkeznek. Elzárt / nyitott tengeröblökben, vagy belső lefolyású / lefolyásos és sósvizű / édesvizű tavakban, elsősorban hideg / meleg, illetve száraz / nedves éghajlaton a víz elpárolgásával egyre töményebb / hígabb sóoldat keletkezik. Mivel a sóféléknek eltérő az oldhatósága, ezért meghatározott sorrendben válnak ki a víz alján. Először a gipsz / kősó válik ki. Legvégül a kősó / kálisó jelenik meg.

A feladat leírása (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Források:

A fotókat dr. Mari László készítette.

Új írásaink

Taníts érdekesen érdekeset!

A keréktől a füstig

Ha valaki buddhista vallású területen utazik, elképzelhetetlen, hogy ne találkozzon a vallás fontosabb jelképeivel. Ezek egy részét mutatja be az írás főként Tibet területéről vett példákon.

Taníts érdekesen érdekeset!

A nagyúr

Az írás az afrikai Namib-sivatag különleges felépítésű szárazságtűrő növényét, az évszázmilliók óta csaknem változatlan velvícsiát mutatja be szép fotókkal eredeti környezetében.

Taníts érdekesen érdekeset!

Argánolaj

Az írás az argonfa csonthéjas termésének feldolgozását mutatja be képekben, hogy olajat sajtoljanak belőle, vagy a pörkölt magokat fogyasztják.