Kimcshi 

Szerző: Vasváry Kinga
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
vasvary.kinga@gmail.com
A zöldségfélékből erjesztett savanykás kimcshi a koreai konyha egyik legismertebb fogása. Mind az étteremben, mind a háztartásokban találkozhatunk vele a mindennapokban. A főétel mellé teszik ki kistányérokon.

A koreai konyha legismertebb fogása – Dél-Korea

Elhelyezkedés

A képek készítésének helye (Google Maps)

Földrajzi leírás

A koreai emberek egyre növekedő élettartamának egyik oka lehet az egészséges táplálkozásuk is. Sokféle alapanyagból készülhetnek az ételeik. A húsok repertoárja változatos, szívesen esznek marhahúst, sertéshúst, csirkét, halat, de rákfélékből, polipokból, selyemhernyó lárvájából is kerülhet finomság az asztalra. A zöldségfélék közül a fekete bab, a paprika, a hagyma, az algák és a káposztafélék járulnak hozzá az egészséges táplálkozáshoz. A főtt rizs egy kis tálkába téve soha nem hiányozhat az asztalról még a legszerényebb étkezésnél sem. A rizs még egy kisebb csirkébe töltve is előfordul egy húsleveshez hasonlító levesben.

kimcshi a koreai konyha egyik legismertebb fogása, azt is mondhatjuk, egyik nemzeti eledele. Mind az étteremben, mind a háztartásokban találkozhatunk vele a mindennapokban. A főétel mellé teszik ki kistányérokon. Nagyon sokféle létezik attól függően, hogy milyen zöldség dominál benne, ami lehet akár kínai kel, retek, uborka, metélőhagyma. 

A kimcshi alapanyagai (letöltés)

A kimcshi tulajdonképpen egy erjesztett, savanykás étel, aminek a kínai kel az alapja. A kelt sóval szórják be a csíkokra vágás után, így a levelek elveszítik az eredeti nedvességtartalmuk nagy százalékát. Ehhez a legjobb a nagy szemű tengeri só. A leveleket két óra múlva lemossák, és egyenként bekenik egy speciális páccal. A pác eleme lehet az alma, a körte, a metélőhagyma, a vöröshagyma, a gyömbér, a fokhagyma, a chili és a halszósz, amihez lisztes-cukros vizet adnak, és az egészet összeturmixolják. Majd gondosan bekenik a szósszal a kel leveleit, és összehajtogatva beleteszik egy tárolóedénybe. Az erjedés miatt a kimcshit hosszú ideig lehet étkezési célokra használni. 

Régen a kimcshit ősszel készítették el a koreai asszonyok. Nagy kerámiaedényekbe tették, amelyeket télre beástak a földbe, majd szalmából kis sátrat is emeltek föléjük, nehogy megfagyjanak és szétrepedjenek az edények a fagyos időben. A kimcshi tehát fontos szerepet töltött be a téli időszakban, amikor nem teremtek zöldségek, a vitamint, a tápanyagokat a kimcshiben lévő összetevők szolgáltatták. 

A kimcshi tárolására használt cserépedények (letöltés)
Régen a téli fagyok elől a kimcshitároló edényeket a földbe ásták, és szalmából készített sátrat emeltek fölé. (letöltés)

A kimcshi a külföldiek számára egy kicsit megosztó, van, aki rajong érte, van, aki inkább elkerüli a fogyasztását. Sok turista nemcsak szeretné megkóstolni, hanem kimcshi-készítő tanfolyamon is részt vesz. Az utazási irodák is szívesen viszik utasaikat kimcshi-készítő műhelyekbe, ahol – ha nem is a teljes munkafolyamatba, de – egyes részletébe kötényt és kesztyűt húzva kapcsolódhatnak be. 

A kimcshi-készítés minden mozzanatát megmutatják a tanfolyamokon. (letöltés)
Szorgos kezek próbálják követni az oktatók útmutatását. (letöltés)

A kimcshi egyes összetevői a kereskedelmi utakon kerültek Koreába, mint például a kínai kel. Nagyon sokféle elkészítési módja alakult ki, és elmondható, „ahány ház, annyi kimcshi”, de abban alapvetően mindenki egyetért, hogy nincsen étkezés, amelyből hiányozhat a kimcshi.

Dél-Koreában a terített asztalról sohasem hiányzik a kimcshi. (letöltés)

Feladat

Koreában is babonásak az emberek. Válaszd ki a babonákkal kapcsolatos feladatokban a helyes megoldásokat!

  1. Milyen színű tollal ne írjuk le neveket, mert ilyen színnel csak a holtak nevét írják?
    • a. kék
    • b. piros
    • c. sárga
  2. Milyen ételt kell kerülni a vizsgák előtt, mert „csúszósak”, és elbukhatunk a vizsgán?
    • a. algát, tésztát
    • b. húsokat
    • c. rizst
  3. Melyik számot nem használják, mert kiejtése, írása is a halál szóhoz hasonló? (A liftgomboknál is kihagyják, de akár az autók rendszámtáblájából is.)
    • a. 8
    • b. 3
    • c. 4
  4. Mit ne tegyünk éjszaka, mert azzal kísérteteket idézhetünk meg?
    • a. ne énekeljünk
    • b. ne horkoljunk
    • c. ne fütyüljünk
  5. Miről álmodjunk éjszaka, mert az szerencsét és gazdagságot hoz?
    • a. malacról
    • b. kakasról
    • c. halról
  6. Mivel ne etessék a feleségek a férjüket, mert ha így tesznek, akkor hűtlenek lesznek?
    • a. csirkeszárnnyal
    • b. csirkecombbal
    • c. csirkefejjel
  7. Miért ne rázzuk a lábunkat Koreában?
    • a. mert nem illik, nagy tiszteletlenség
    • b. mert egészségtelennek tartják
    • c. mert kirázzuk a szerencsénket
  8. Mit nem adnak a koreai férfiak szívük választottjának, mert akkor elhagyják őket?
    • a. kalapot
    • b. zsebkendőt
    • c. cipőt

A feladat leírása (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Források:

A fotókat dr. Mari László készítette.

Új írásaink

Taníts érdekesen érdekeset!

A keréktől a füstig

Ha valaki buddhista vallású területen utazik, elképzelhetetlen, hogy ne találkozzon a vallás fontosabb jelképeivel. Ezek egy részét mutatja be az írás főként Tibet területéről vett példákon.

Taníts érdekesen érdekeset!

A nagyúr

Az írás az afrikai Namib-sivatag különleges felépítésű szárazságtűrő növényét, az évszázmilliók óta csaknem változatlan velvícsiát mutatja be szép fotókkal eredeti környezetében.

Taníts érdekesen érdekeset!

Argánolaj

Az írás az argonfa csonthéjas termésének feldolgozását mutatja be képekben, hogy olajat sajtoljanak belőle, vagy a pörkölt magokat fogyasztják.