Sóbányászat

Szerző: Vasváry Kinga
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
vasvary.kinga@gmail.com
Az etiópiai Danakil-mélyföldön van a Föld jelenleg ismert legsósabb vizű tava, aminek medencéje a Vörös-tengertől gátolódott el egy vulkánkitörés következtében. A bepárlódó só bányászata és elszállítása keserves munka.

A Danakil-mélyföld sókincse – Etiópia

Elhelyezkedés

A Danakil-mélyföld földrajzi fekvése (Google Maps)

Földrajzi leírás

Danakil-mélyföldre látogatunk el. A mintegy 200 000 km²-nyi terület 120 m-rel fekszik a tenger szintje alatt. Egykor a Vörös-tengerhez tartozott, de közel 3000 évvel ezelőtt a vulkáni működések során elzáródott a tengertől, és a tóvá alakuló süllyedék vize lassan elpárolgott. A bepárlódás hatására vastag kősó- és kálisórétegek halmozódtak fel a területen. A Danakil-mélyföld legalacsonyabban fekvő része a Karum (Assale)-tó, amely szegélyén jelenleg is folyamatos a sókiválás. A tó vizének sótartalma 433 g/kg, pH-ja 1,7, ezzel a Föld jelenleg ismert legsósabb tava.

A Föld legsósabb tavának, a Get’ale-nak a partján állunk (letöltés)
A mélyföld legmélyebb pontját sós tavak töltik ki (letöltés)
A sós tavak partján megfigyelhető a sókiválás jellegzetes hatszöges alakzata  (letöltés)

A sót az afar törzs tagjai termelik ki nagyon egyszerű szerszámokkal. Hosszú rudakkal felfeszítik a sóréteget, majd egyforma téglalapokra formálják. Az embereknek sokszor egy palack víz jut egész napra, pedig a Föld legmelegebb évi átlaghőmérsékletű helyén dolgoznak napi 8-10 órát is akár. A napi hőmérséklet meghaladhatja a + 45 °C-ot is.

A sót hagyományos eszközökkel fejtik, csákánnyal és hosszú rudak segítségével. (letöltés)
 A sót azonos méretű téglalapokra formálják egyszerű kéziszerszámmal. (letöltés)

A kész sódarabokat tevékre kötözik, egy-egy állatra akár 40 kg sót is felraknak. A tevekaravánok hosszú, tömött sorban kapaszkodnak fel a Danakil-mélyföldről az Etióp-magasföld peremére, hogy Mekelében eladják a sót és egy kevés bevételhez jussanak a szerény megélhetésükhöz.

A tevék felmálházása gondos munkát igényel, hogy a teher egyenletesen terhelje az állatot a hosszú út során (letöltés)
Sóval felmálházott tevekaraván (letöltés)
A turistákat szállító terepjárók mellett vonulnak a karavánok, a kereskedők saját holmiját szamarak viszik (letöltés)

Feladat – Só show a Föld körül

Olvasd el a sólelőhelyekről szóló leírásokat, és párosítsd azokat a megfelelő képpel és országnévvel!

Leírások

Parajdi sóbánya – A földalatti sóbányászat 1762-ben kezdődött. Akkoriban a kitermelt sót bivalybőrben lovakkal húzták a felszínre. Itt van Európa egyik legnagyobb kősókészlete. A sóhegy mélyén lévő hatalmas bányaterem a gyógyulni vágyóknak és a turistáknak is nagy élmény játszótereivel, ökumenikus kápolnájával.

Wieliczkai sóbánya – A 13. századtól kezdve folyamatosan működött, Európa egyik legrégebbi és legtovább működő bányája volt. A sótelepek a miocén korban keletkeztek. A bánya fénykorában több mint 2000 ember fejtette a sót, amely fontos volt a bőrök színezésénél, élelmiszerek tartósításánál, a pénz megjelenése előtt fizetőeszközként is szolgálhatott. A túra során a turisták közel 2 km-es útszakaszt járhatnak be 135 m mélyen a felszín alatt. A bánya igazi nevezetességei a Szent Kinga-kápolna, a bányászok által sóból faragott szobrok, csillárok, az „Utolsó vacsora” remekműve.

Holt-tenger – Sókiválás látható a Föld legmélyebb pontjánál. A só valójában egy lefolyástalan tó partján vált ki. A területen kivált sóból sok ásványi anyagot (brómot, magnéziumot stb.) vonnak ki a vegyiparhoz. A tóban való lebegés különleges élmény, még úszni nem tudóknak is! 

El Sod – Egy vulkáni kráterből folyik a só kitermelése. A borana törzs tagjai merülnek bele az igen magas sótartalmú vízbe, csak az orrukat és a fülüket tömik be műanyag zacskóba csomagolt föld vagy fadarabbal. A sós víz annyira agresszív, hogy kimarja bőrüket, vakságot okoz. A fekete színű, magas sótartalmú iszapért merülnek le nap mint nap a férfiak a krátertó vizébe. A környéken az állattenyésztő boranáknak ez a legfőbb megélhetési forássa.

Aknaszlatina – A valaha működő sóbányák helyét hatalmas felszín beszakadások jelzik. Ma már nem bányásznak sót, mivel a területen több bányarész is beszakadt veszélyeztetve a település házait. A sóbányából kiszivárgó sóoldat a Tisza vizének jelentős sókoncentráció növekedését is okozta. 

Aveiro – Ez a város lett az ország egyik legnagyobb só előállítója. 1950-es években több mint 250 sólepárló medencét alakítottak ki. Ezekbe a medencékbe, szalinákba most is tengervizet engednek, és a nap idővel elpárologtatja a bennük lévő vizet, és az így visszamaradt sót értékesítik mind a mai napig.

Hallein sóbánya – Itt már a kelták 400 évvel időszámításunk előtt sót termeltek ki. A bánya meglátogatása során lecsúszhatunk a bányászok egykor használt közlekedési eszközén, tutajozhatunk a Salzach folyó által táplált földalatti tavon, megcsodálhatjuk Szent Rupert oltárt, aki a helyi bányászok védőszentje. A bányában „határátlépés” is van a föld alatt a túra során.

Bo Klua – A hely neve, amit meglátogatunk, annyit jelent: jó só. Két kút található a faluban, amiből a nagy sótartalmú talajvizet nyerik. Ezután a vizet nagy wok-szerű edényekbe helyezik, és forralva párologtatják addig, amíg az edény alján tiszta sót nem kapnak. A nap 24 órájában „főzik” a sós vizet, teljesen hagyományos módon még ma is. A két kútból napi kb. 60 kg sót tudnak kinyerni.

Kusamba – A tengerből a helyiek vödörben vizet hoznak, majd ráöntik a fekete homokra, a nap hatására rövidesen megjelennek a sókristályok. Majd összegereblyézik a homokot, kosarakban beviszik egy kis házba, ahol a nők elválasztják a homokot a sós víztől. Majd a házon kívül kimélyített fahasábokba, vagy fekete lapokra rakják, és rövid időn belül már összegyűjthetik az értékes „fehér aranyat”.

Halál-völgy – Ezen az Ördög golfpályájának nevezett területen eredetileg egy tó vize hullámzott, az utolsó 2000 évben a vize elpárolgott, vastag sóréteget hagyva maga után. Egyes helyeken a felszín egy felszántott mező benyomását kelti, míg máshol sokszöges elválású sóformák láthatók. Az előbbin a járkálás igencsak bakancsszaggató az éles sókristályok miatt.

Országnevek

  • A. Portugália
  • B. Románia
  • C. Ukrajna
  • D. Lengyelország
  • E. Izrael
  • F. Etiópia
  • G. Thaiföld
  • H. Indonézia
  • I. Ausztria
  • J. USA

Képek

A feladat részei leírások (letöltés), országnevek (letöltés) és képek (egyben – letöltés, képenként –letöltés)

A feladat megoldása (link)

Források:

Kiemelt írások

Taníts érdekesen érdekeset!

Tonlé Sap

A kambodzsai Tonlé Sap Délkelet-Ázsia legnagyobb tava, ami összeköttetésben áll a a Mekonggal. Az itt élő emberek a vízen, a vízzel együtt élik mindennapjaikat.

Taníts érdekesen érdekeset!

Magtároló

Egy olyan épületet nézünk meg, amelyet a berberek emeltek élelmiszereik raktározására, hiszen ezen a Szahara peremén lévő, már alig termékeny területen élet-halál kérdése volt a termények biztos tárolása. 

Taníts érdekesen érdekeset!

Kéngőzös vulkán

Erta Ale egy a ma is folyamatosan működő vulkánok között, ami a lávataváról híres. Itt érzékelhetjük, hogy óriási erők működnek a lábunk alatt, és utat nyitnak a kőzetolvadékoknak a felszínre.