Halpiac

Szerző: Vasváry Kinga
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
vasvary.kinga@gmail.com
A ceyloni halpiacra hajnalban érdemes kimenni, mivel a helyi halászhajók éjjel futnak ki a kikötőkből, és hajnalban térnek vissza a zsákmánnyal. A frissen fogott állatokra hatalmas tömeg vár, és gyorsan köttetnek az üzletek a kereskedők és a halászok között, de a tartósítás is azonnal megkezdődik.

Séta a ceyloni halpiacokon – Srí Lanka

Elhelyezkedés

A képek készítésének helye Srí Lankán (Google Maps)

Földrajzi leírás 

Utazások során kihagyhatatlan program a piacok felkeresése. Van zöldség-gyümölcs-, ruha-, élelmiszer-, állat- és fűszerpiac, no meg halpiac. A többi piaccal ellentétben a halpiacra nagyon korán reggel érdemes kimenni, mivel a helyi halászhajók éjjel futnak ki a kikötőkből, és hajnalban térnek vissza a zsákmánnyal. A frissen fogott állatokra hatalmas tömeg vár, és gyorsan köttetnek az üzletek a kereskedők és a halászok között.

Csaknem hajnalban nyit a halpiac, amikor visszatértek a hajók a friss fogással. (letöltés)
Kora reggel meg is kezdődik a zsákmány előkészítése az eladásra. (letöltés)

Az adásvétel lebonyolítása után a halászok nekikezdenek a hálók javításához és a hajók takarításához.

A halászok rendbe teszik a hálóikat a következő halászathoz. (letöltés)

Srí Lankán eredetileg egy speciális hajóval, az oruwával halásztak. A hajót tölgyfa törzséből faragták, oldalt támasztékkal látták el, és két bambuszárbócra erősítették a négyzet alapú vitorlát. Ma már nagyobb hajókkal szelik az Indiai-óceán hullámait. 

A halpiacon az eladás mellett a halak részleges feldolgozását is megfigyelhetjük, ügyesen szedik ki az ehető részeket, vágják fel szeletekre a halhúst, szinte konyhakészre készítik el a termékeiket a halárusok. A halak másik részét tartósítják, hiszen a tűző napon hamar elveszíti frissességét az áru. Ilyen eljárás a jég közé rakás, vagy a sózás. A halat sóba forgatják, majd utána egy zacskóba téve elássák a homokban. Néhány nap elteltével a kiásott halak akár fogyaszthatók is.

A tartósítás egyik hagyományos módja a sózás. (letöltés)

A másik gyakori tartósítási módszer a szárítás, nagy kókuszrostokból készült ponyvákra teszik a kifogott példányokat, és a nap elvégzi a munkáját. A szárított halak nagyon kelendőek a helyi emberek körében, sokszor vízben főzik meg azokat jó sok fűszerrel, de chipsként is eszegetik. 

A tengerparton kókuszrostokból font szőnyegeken száradnak a napon a halak.(letöltés)
A szárításhoz gondosan kiteregetik a halakat. (letöltés)
A szárításhoz minden felületet, még a partra vontatott csónakokat is kihasználják. (letöltés)
A kiszárított halakat kosarakba borítják. (letöltés)
A halakat forgatják is a szőnyegen, hogy minden oldaluk jól kiszáradjon. (letöltés)

A halpiacokon a kereskedők hangosan kínálják portékáikat, licitálnak is az étterem tulajdonosok a friss árura. A vevők aprólékosan nézegetik, méregetik a kínálatot, és alkudnak az árra. A tengerparti települések lakói nagyon sok szállal kapcsolódnak a halpiachoz, vagy mert halászok, kereskedők, akik eladják a tenger gyümölcseit, vagy mert vevők, akiknek a mindennapi táplálkozásuk része, fontos fehérje- és D-vitaminforrás a hal, a polip, a rák. Szinte az óceánok egész kínálatát megcsodálhatjuk a pultokon. Sokat exportálnak is közülük.

A tenger széles választékot kínál az emberek étlapjára. (letöltés)

A halpiacokat rengeteg kiskócsag is látogatja. Persze – mondhatnánk –, mert halra „éhesek”. Azonban nem halat szeretnének elcsenni a piacon, hanem legyeket és egyéb rovarokat fogdosnak a szépen kirakott halakról, nem bántva azokat. Így az emberek nem kergetik el őket, cserébe a kiskócsagok sem fogyasztanak a halakból. Így mindenki jól jár!

A kiskócsag a halak dézsmálása nélkül is jól lakhat a legyek levadászásával. (letöltés)

Sajnos a helyi halászok mindennapi zsákmánya veszélyben van manapság: hiszen a nagyobb cégek hatalmas hajókkal, az egész halállományt veszélyeztető technikákkal, például a vonóháló használatával fogják ki a halakat, a hatalmas mellékfogás miatt pedig sok olyan állat (pl. tintahal, rák) is elpusztul, amely a helyi emberek ételeit alkotja. A helyi halászok között is nagy a konkurencia, egyre több és több halászbárka fut ki a kikötőkből, hogy minél több halat fogjanak a megélhetésükhöz. A fenntartható halászat megszervezése azonban még várat magára!

Motorizált vásárlás (letöltés)

Feladat

Gyűjtsd ki a szövegrácsból az egyes lebomlási időhöz tartozó tengerbe kerülő szennyeződéseket!

Lebomlási idők

  1. 4-6 hét:
  2. 6 hónap:
  3. 1-5 év
  4. 10-20 év
  5. 50 év
  6. 450 év
  7. 1 millió év

A feladat leírása (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Források:

A fotókat dr. Mari László készítette.

Új írásaink

Taníts érdekesen érdekeset!

A keréktől a füstig

Ha valaki buddhista vallású területen utazik, elképzelhetetlen, hogy ne találkozzon a vallás fontosabb jelképeivel. Ezek egy részét mutatja be az írás főként Tibet területéről vett példákon.

Taníts érdekesen érdekeset!

A nagyúr

Az írás az afrikai Namib-sivatag különleges felépítésű szárazságtűrő növényét, az évszázmilliók óta csaknem változatlan velvícsiát mutatja be szép fotókkal eredeti környezetében.

Taníts érdekesen érdekeset!

Argánolaj

Az írás az argonfa csonthéjas termésének feldolgozását mutatja be képekben, hogy olajat sajtoljanak belőle, vagy a pörkölt magokat fogyasztják.