Bételdió-rágás

Szerző: Vasváry Kinga
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium
vasvary.kinga@gmail.com
Délkelet-Ázsiában hagyományos csemege az arékapálma magjából készült fűszeres rágcsálnivaló. A bételdió rágása közösségi program is, különösen az idősebb korosztályban.

Közösségi program Délkelet-Ázsiában

Elhelyezkedés

A cikk fotóinak készítési helyei (Google Maps)

Földrajzi leírás

Ha Délkelet-Ázsiában az utcán megfeketedett fogú, a földre vöröset köpő embert látunk, akkor nagy valószínűséggel bételdiót rágó helybélivel találkoztunk. A bételdió fokozza a nyáltermelést, és vörösre színezi a nyálat.

Bételdió az arékapálma (bételpálma) termése. Az utcán kis asztalokról, vagy piacokon, de kis boltokban is árusítják. Igen nagy az árusok forgalma, sokan élnek ezzel az élvezeti cikkel. 

A rantepaoi piacon (Sulawesi, Indonézia) könnyen hozzájuthatunk a bételdióhoz. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)
A bételdió minőségéről a félbevágott termések segítségével bizonyosodhatunk meg. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Az árusok bételborslevélbe csavarják a bételdió magját, de tesznek bele kis meszet is, ami segít kioldani a mag alkaloidját. Ízlés szerint adhatnak hozzá még fűszereket, mint például kardamont, fahéjat, gyömbért, dohányt, szerecsendiót. 

A bételdió mellett a hozzá való fűszereket és a zacskókba kiporciózott mészport is beszerezhetjük. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Rágcsálása során az emberek felfrissülnek, csökken az éhségérzetük, és egyéb, nem igazolt hatást is tulajdonítanak neki a helybéliek, mint például a légzésre és a szívműködésre gyakorolt jótékony és bódító hatása. A bételrágásnak nemcsak esztétikai következményei vannak, hanem ínysorvadáshoz, így a fogak elvesztéséhez és garatrákhoz is vezethet. 

A bételes mosoly (fotó: Mari László)D (letöltés)
A piacon vásárló vérvörös szája és barnuló fogai árulkodnak bételrágó szenvedélyéről. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)
A bétel rágása sok esetben társas tevékenység. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Feladat

Kapcsold össze az italokat az alapanyagukkal, a jellemző országokkal és az éghajlattal! Töltsd ki a táblázatot!

Alapanyagok: kék agavé, rizs, cukornád, szőlő, kajszibarack, árpa, burgonya vagy gabona

Jellemző ország: Franciaország, Mexikó, Kuba, Magyarország, Írország, Lengyelország, Japán

Éghajlat: mérsékelt övezeti sivatagi éghajlat, száraz kontinentális éghajlat, óceáni éghajlat, nedves kontinentális éghajlat, mediterrán éghajlat, mérsékelt övezeti monszunéghajlat, szavannaéghajlat 

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Források:

Új írásaink

Taníts érdekesen érdekeset!

A keréktől a füstig

Ha valaki buddhista vallású területen utazik, elképzelhetetlen, hogy ne találkozzon a vallás fontosabb jelképeivel. Ezek egy részét mutatja be az írás főként Tibet területéről vett példákon.

Taníts érdekesen érdekeset!

A nagyúr

Az írás az afrikai Namib-sivatag különleges felépítésű szárazságtűrő növényét, az évszázmilliók óta csaknem változatlan velvícsiát mutatja be szép fotókkal eredeti környezetében.

Taníts érdekesen érdekeset!

Argánolaj

Az írás az argonfa csonthéjas termésének feldolgozását mutatja be képekben, hogy olajat sajtoljanak belőle, vagy a pörkölt magokat fogyasztják.