A rovatban földrajz szakmódszertani elméleti tanulmányok, tudományos cikkek jelennek meg. Empirikus kutatási eredményeket, elméleti és szakirodalmi elemzéseket, esettanulmányokat és gyakorlatorientált témákat feldolgozó tanulmányokat egyaránt közöl. Kiemelt célja tudományos hátteret adni az alap- és középfokú földrajztanítás, valamint a felsőfokú földrajztanár-képzés szakmetodikai megújulásához. Esetenként egy módszertani műhely kutatási eredményeit tárja az érdeklődők elé vendégszerkesztő közreműködésével.

Tanulmányok

A geográfia időszerűsége

A közfelfogás a földrajzot nem azonosítja olyan szakterületként, amely választ ad köznapi jelenségekre,legfeljebb a természeti katasztrófák hírei kapcsán jönnek elő földrajzi tanulmányok. Pedig pl. az éghajlatváltozás hatásának elemzése, a geopolitika, a regionalitás, a geoinformatika nem állnak meg földrajzi ismeretek nélkül.

Tanulmányok

Panta rhei

A Szlánik-völgyben koncentráltan fordulnak elő földtani és felszínalaktani értékek. A Mănzalesti és Lopătari közötti völgyszakaszon tanulságos üledékföldtani, kőzettani, morfológiai jelenséggel találkozhatunk és betekintést kaphatunk a fejlődéstörténetébe.