Hírek, események

Verseny: klímaváltozás és fenntarthatóság

2023. március 4-én lezajlott a Középiskolai MTA Alumni Program keretében szervezett tanulmányi verseny döntője, amelynek fő témája a klímaváltozás és a fenntarthatóság volt.

„Hozzatok magatokkal egy tárgyat 2061-ből, és mondjátok el, hogy miért lesz fontos a klímaváltozás szempontjából” – ez volt az egyik feladata az MTA Székházba érkező csapatoknak. A két részből álló döntő első fordulójában ezeket a tárgyakat – egyebek mellett mesterséges intelligenciával működő mezőgazdasági munkagépet, új típusú akkumulátort, az erdők pillanatnyi állapotáról képet adó rendszert, környezetbarát klímaberendezést – kellett rövid prezentációkban bemutatniuk, emellett kvízkérdésekre kellett válaszolniuk, hogy bizonyítsák lexikális és alkalmazott tudásukat, tájékozottságukat és kreativitásukat.

A versenyt az MTA Székház Dísztermében összegyűlt, diákoknak szurkoló felkészítő tanárok, iskolatársak, vendégek és kutatók mellett az MTA YouTube-csatornáján online is sokan követték figyelemmel. Így szemtanúi lehettek annak, hogy a meglepetésvendég alternatívrock-együttes, a Carson Coma produkciója után folytatódó döntő második részébe, a végső fináléba rendkívül szoros versenyben 

  • az ELF (Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium; felkészítő tanár: Németh Éva);
  • a Membrain (kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium; felkészítő tanár: Bakk János); valamint
  • a Trifolium (gödöllői Református Líceum Gimnázium; felkészítő tanár: Nagyné dr. Molnár Melinda) csapata jutott.

A három csapatot alaposan megdolgoztatták a szervezők a végső összecsapásban: egyebek mellett kvízkérdésekre adott válaszokkal, éghajlatváltozással kapcsolatos fogalmak elmutogatásával, valamint cím nélküli, a felmelegedéssel összefüggő jelenségeket ábrázoló ábrák megfejtésével és elmagyarázásával is bizonyítaniuk kellett felkészültségüket, végül rendkívüli izgalmak után, szoros versenyben alakult ki a végső sorrend. 

Eredmények

A fődíjat, egy többnapos szakmai utazást Dél-Franciaországba, az épülő ITER kísérleti fúziós erőműbe a Trifolium csapata nyerte. 
Második helyezett az ELF, harmadik pedig a Membrain lett. A döntő minden résztvevője értékes díjakban részesült: a diákok egy Galaxy Tab A8 tabletet kaptak Smart keyboarddal, a döntős csapatok felkészítő tanárainak munkáját pedig 150 ezer forintos vásárlási utalvánnyal köszönték meg a szervezők. A legtöbb, 13 csapatot felkészítő tanár, Sete Krisztina Beáta, a Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium pedagógusa munkáját egy kerékpárral ismerték el. A díjakat Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Bozó László meteorológus, akadémikus, a zsűri elnöke adta át. 

Összefoglaló a versenyről

Az mta.hu összeállítása a döntőről:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük