Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

India utcáin

Minden az utcán történik – India

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium; vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

A képek készítésének helye (Google Maps)

Földrajzi leírás

Sokszor merész vállalkozásnak tűnik az indiai városokban gyalogszerrel közlekedni… A turistákat magánbuszokkal szállítják a műemlékekhez, a merészebb utazók riksában vagy tuk-tukkal közelítik meg a látnivalókat, miközben a járművekből nézik az utcák kaotikusnak tűnő forgatagát. 

A városok zsúfolt vagy szűk utcáin a hazai gyártású tuk-tuk a leggyorsabb közlekedési eszköz (Delhi). (letöltés

Az igazi kihívást a gyalogos közlekedés jelenti, így élhetjük meg az utcai életérzést. A sétához megfelelő zárt cipő szükséges, hiszen az utakon hihetetlenül sok a szemét, amely kisebb-nagyobb esőzéskor a vízzel elkeveredve hömpölyög a csatornákat nélkülöző utcákon.

A szent tehenek a köztisztasági hivatal szerepét is próbálják ellátni. (letöltés)

A szemét fogalma Indiában más, mint nálunk, ott minden annak minősül, ami pillanatnyilag nem kell, így dobják el a gyerekek a csokipapírt, az élelmiszerek csomagolását, a nylonzacskókat. Persze régen is eldobálták az emberek a szemetet, csak akkor még azok lebomlók voltak, főleg zöldség-, gyümölcshulladékok, vagy éppen textilmaradékok. A köztisztasági hivatal szerepét a városokban szabadon kóborló szent tehenek, és a piacok felett köröző madarak és a mindig éhes majmok látták el. Mára a hulladék összetétele igencsak megváltozott, a tehenek hosszasan turkálnak ennivaló után, a szemét meg csak gyűlik, és sok esetben a folyókban köt ki.

A legtöbb indiai városban sok majom garázdálkodik, ezért érdemes rácsokat szereltetni a nyitott ablakokra (Pushkar). (letöltés)

Az utcakép nagyon színes, a nők gyönyörű helyi viseletben, szárikban jönnek-mennek, vásárolnak az utcák két oldalán lévő kis boltokban. Betérni nem tudunk a boltba, hiszen az csak pár négyzetméter, tele áruval, a tulajdonos papírt vagy egyéb szerény ülő alkalmatosságot helyez a bolt elé a vásárlók számára. A vevőknek a boltos készségesen bemutatja akár az üzlet egész kínálatát, legyen az ruha, anyag a szárihoz, edény, cipő. A helyiek nem sietik el a vásárlást, gondosan válogatnak a portékák között, hiszen nagyon kevés pénzből gazdálkodnak az ilyen helyen vásárló emberek. 

Ha egy nagyobb üzletbe tévednénk be, akkor szigorúan cipő nélkül kell bemenni a helyiségbe. Vannak olyan emberek is, akiknek nem telik üzlethelyiségre, ők az utcán árulnak, sokszor megküzdve a szent tehenek és a rafinált majmok mohóságával, amelyek a leggondosabb figyelem mellett is el-elcsennek egy-egy banánt. A szegény emberek számára is megfizethető szolgáltatásokat az utca kövezetén vagy  leterített ponyván láthatjuk. Így vágja a hajat a fodrász, borotvál a borbély, jósol a jövendőmondó, de a fogászati „szakkezelések” is így vehetők igénybe. Bár a protézisek széles választéka látható, az elavult fogászati eszközök látványa és a higiénia hiánya sem tudja eltántorítani a pácienseket.

Aki nem tudja üzletének a bérleti díját megfizetni, az az utcán fogadja vendégeit, mint pl. ezek a fodrászok is. (letöltés)

Különféle kézműipari munkákkal is találkozhatunk sétánk során, fafaragók, kovácsok, fazekasok, textilfestők, bútorkészítők termékeivel. Nagyon sok a mozgó árus, akik portékájukkal rohamozzák meg a járókelőt, hogy eladjanak neki valamit. Sokszor az életüket kockáztatják pár rúpiáért, befutnak az autók közé vagy éppen a buszokra szállnak fel. 

Kovácsműhely az utcán (letöltés)
Műhely hiányában a fazekas is az utcán készíti el a használati tárgyakat (Abhaneri). (letöltés)
A város körüli falvakból érkező asszonyok árulják portékájukat (Johdpur). (letöltés)

Az indiai utcák tele vannak jó és kellemetlen illattal egyaránt, az egyik ilyen a sütőolaj szaga, amely belengi a buszállomások, hindu templomok környékét, piacokat. Tulajdonképpen egy turista számára is finom fánkok és egyéb péksütemények sülnek az olajban, fogyasztásuk „biztonságos”, mivel a forró olaj megöli a kórokozókat, csak az olaj „ki tudja hány éves koráról” kell elfeledkezni. Számos olcsó kisvendéglő várja az éhes embereket. Étkezés közben a konyha is megtekinthető, hiszen sok helyen az utcán főznek és mosogatják el az edényeket. Nagyon sok tulajdonos válna munkanélkülivé, ha a magyar Nemzeti Népegészségügyi Központ ellenőrizné a körülményeket. Az ételek azonban ízletesek és jó fűszeresek, a fűszerezés az egészség megőrzését is szolgálja. 

Utcai „gyorsétterem” (letöltés)
Utcai vízárus (Johdpur) (letöltés)

Van, akinek lakása is maga az utca, összetákolt kalyibák vagy éppen „lakatlan”, felhasználásra váró csövek jelentik a lakhatást. 

Igazi „csőlakók” is élnek az utcákon (Jaisalmer). (letöltés)

A mindennapi élet eseményei is kiköltöznek az utcákra. Ennek oka például a fürdőszoba hiánya. Ott mosnak hajat, ott mosakodnak az emberek a munka után.

Fürdőszobák hiányában az utcán mosakodhatnak és moshatnak is az emberek (Bishno). (letöltés) (letöltés)

Az aranyművesek utcájának csatornájánál emberek szedik ki a szennyet, és próbálják kimosni a munkások mosakodása után odakerült aranyszemcséket.

Dzsaiszalmerben az aranyművesek utcájának csatornájában lévőiszapból próbálják kimosni az aranyszemcséket. (letöltés)

Gyerekeket nem nagyon látunk játszani az utcán Indiában, mivel keményen be vannak fogva a munkába. Árusítanak, gyűjtögetik a szent tehenek után visszamaradt trágyát a főzéshez, vagy éppen az utolsó korty után több kis maszatos kéz is nyúl felénk, hogy megkaphassa a PET-palackot, amit összegyűjtve potom összegért újrahasznosítóknak adnak el, hogy jogging vagy valami más készüljön belőle. Nagyon sok a kéregető, a beteg ember, akiknek a napi megélhetését jelentik a helyiek filléres adományai. A turisták az első alkalommal adakoznak, de hamar rájönnek, hogy az összes rászorulón nem lehet megsegíteni…

Feladat

Indiáról készült ez a keresztrejtvény. 

  1. Az indiai Szilícium-völgy központja
  2. A 6–10. század között Indiából …….. csoportok indultak Európába az éhínségek elől.
  3. A multinacionális vállalatok az …….. munkaerő miatt telepítik Indiába a gyáraikat.
  4. Ez a nyelv is hivatalos az országban
  5. Ilyen iparágnak van exportálható mennyiségű nyersanyaga is Indiában
  6. India angol gyarmat volt, a „…….. ékköve”.
  7. Ugyan a lakosság nagy százaléka a napi 2-3 dollár jövedelem alatt él, de India nagy lépéseket tesz a …….. kutatás fejlesztése terén.
  8. Nagy sűrűségű hálózaton, nagy tömegeket szállító közlekedési eszköz, amely a legtöbb munkaerőt foglalkoztatja

Mely szó rakható ki a sárgával kiemelt oszlop betűiből?

Erre is használhatjuk a teheneket: …………………………………………………………..

A feladat leírása (letöltés)

A feladat megoldása (link)

A fotókat dr. Mari László készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük