Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

Ceylon kincse

A tea – Srí Lanka

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium; vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

A képek készítésének helyszínei (Google Maps)

Földrajzi leírás

Srí Lanka kanyargós, szűk útjain araszolva az alig 30 km/h sebességgel haladó helyi járművek, a tuk-tukok mögött van időnk gyönyörködni a hegyoldalakon kialakított teaültetvények látványában. Ma már a tea (Camellia sinensis) az ország egyik legjelentősebb bevételi forrása, de nem volt ez mindig így. 

A hegyvidéki terület meredek lejtőin teaültetvényeket alakítottak ki. (letöltés

Az első gyarmatosítók, a portugálok és a hollandok főként borsot, fahéjat és más fűszernövényeket vittek ki Ceylon szigetéről. Az angolok kávéültetvényeket létesítettek, de az 1870-es évektől kezdve egy gomba (Hemileia vastarix) támadta meg a kávécserjéket, ami véget is vetett a kávétermesztésnek. Egy skót származású ember felismerve a jó éghajlati és talajadottságokat teaültetvényt létesített az ország belsejében fekvő Kandy város közelében. Az angol gyarmati hatóságok támogatták az ötletét, és gomba módra kezdték kialakítani az ültetvényeket az ország egész területén. Így alakult ki 1000-2000 m közötti tengerszint feletti magasságban a magasföldi, és a déli tengerpart közelében az alföldi teatermesztés vidéke. 

A tea természetes környezetében fatermetűvé növekedne, de termesztett változatait az ágak visszavágásával cserjének nevelik. (letöltés) (letöltés)

A teaültetvény gondozása és a levelek szedése sok kézimunkát igényel, ezért az angolok a hiányzó munkaerő pótlására szegény, megélhetési lehetőség nélküli tamil családokat telepítettek be Dél-Indiából. Ma is jórészt tamil asszonyok dolgoznak az ültetvényeken nagyon kevés fizetésért. A teát napi 8-10 órán keresztül szedik a fejükre akasztott zsákba.

A teaszedő nők a fejükről lelógó zsákokba gyűjtik a tealeveleket. (letöltés)

A szedőnők keze a sokéves gyűjtéstől teljesen tönkrement, bár már sokan kesztyűben szedik a leveleket. A napi elvárás 17 kg tealevél, de átlagosan kb. 7-8 kg-ot tudnak leszedni egy munkanap alatt. A leszedett tealeveleket a meredek ösvényeken egyensúlyozva viszik az autóutak melletti felvásárlóhelyre. 

tealevelek feldolgozása közel 1 millió embernek ad munkát. A feldolgozást az ültetvényeken végzik, amely munkafolyamatokat szívesen megmutatják a kíváncsi érdeklődőknek.

A nap végén a tealevelekkel telt zsákokat az átvevőhelyre viszik az asszonyok. (letöltés)
A frissen leszedett levelek feldolgozását rövid időn belül el kell kezdeni, ezért a feldolgozóüzemek a teaültetvények mellett sorakoznak. (letöltés

A tea leveleit szárítják, aminek következtében a tömege a felére csökken. A kiszáradt leveleket gépek segítségével sodorják, hogy a sejtek sejtfalai felszakadjanak. Majd a levéltörmelék méret szerinti szelektálása következik.

A szárított leveleket nagyság szerint osztályozzák. (letöltés)

A szelektálás után a fermentálás következik, amikor az összesodort leveleket néhány órára szétterítik egy asztalon. A csomagolás előtti végső folyamat a szárítás 70-150 °C fokon. Csak a fekete teát fermentálják, a zöld teát nem. A tea feldolgozása során keletkezett növényi részeket visszaviszik a földekre a talajerő pótlására. 

A sodrás, hengerlés és rostálás után a leveleket néhány órára szétterítik egy asztalon fermentálás (erjesztés) végett. (letöltés) (letöltés)

A teaültetvény látogatása nem fejeződhet be kóstolás nélkül. A tea minőségét nagyon sok minden befolyásolja, ilyen többek között a feldolgozás menete, az, hogy melyik részét szedik le a leveleknek, milyen volt az időjárás a szedés alatt, hiszen például a sok csapadék csökkenti a tea aromaanyagait. 

A bemutatók végén meg is kóstolhatók a különböző ízesítésű teák (letöltés) (letöltés)

Ma Srí Lanka a Föld második legnagyobb teaexportőre, és negyedik legnagyobb termelője. A tea utáni bevételek az ország GDP-jének 2%-át adják. A ceyloni teák ma már szinte minden országban kaphatók élvezetet nyújtva a fogyasztójának kiváló minőségükkel.

Feladat

Mivel a teaivás nagyon régi időkre nyúlik vissza, az egyes teafogyasztó országokban egyéni rituálé alakulhatott ki vele kapcsolatban. A 16. században a teaivás már minden társadalmi rétegben népszerű volt Japánban. Az alábbi mondatok egy japán teaceremónia részletét írják le. Tedd megfelelő sorrendbe az állításokat!

  1. A tál visszaadása után a házigazda megtisztítja az eszközöket, majd felállással jelzi a szertartás végét.
  2. A házigazda korán kel fel, hogy előkészítse a szertartást.
  3. Minden vendég letörli azt a helyet, ahonnan ivott, mielőtt továbbadja a tálat.
  4. A tea keserűségének ellensúlyozására édességet szolgálnak fel.
  5. A vendégek kezet mosnak a kertben, majd egy kis ajtón belépnek a szobába. Előtte a vendégek a kertben lelkileg rákészülnek a szertartásra.
  6. A házigazda megtisztogatja az eszközöket, és a padlóba mélyesztett tűzhelyen vizet forral egy kannában.
  7. A Matcha tál átadása a vendégnek.
  8. Forró vizet ad a házigazda a zöld teához (Matcha), és elkeveri.
  9. A vendég a tál átadása után 180 fokkal elforgatja ivás előtt, hogy elkerülje, hogy a tál dekorációval díszített felén igyon.

A feladat leírása (letöltés)

A feladat megoldása (link)

A fotókat dr. Mari László készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük