Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

Sebhelyek síksága

Köcsög-síkság – Laosz

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

A Köcsög-síkság fekvése Laoszban (Google Maps)

Földrajzi leírás

Laosz északi részén Phonshavan városából juthatunk el egy izgalmas fennsíkra, a Köcsög-síkságra.

A Köcsög-síkság látképe (letöltés)
Köcsögök maradványai a fennsíkon (letöltés)

Furcsa nevét a területen igen nagy mennyiségben előforduló hatalmas kőedényeknek köszönheti, amelyek kb. 2000 éve készülhettek vas- és bronzszerszámokkal. Anyaguk helyben bányászott, jól faragható homokkő. 1,5 méteres korsók között akad 2 méteres is közel 1 tonna súllyal. Pontos rendeltetésüket ma is találgatják a kutatók, lehet, hogy borérlelésre, rizstárolásra, temetkezési urnának, vagy egyes darabjait győzelmi serlegnek is használhatták. A kutatók találtak olyan kőedényeket, amelyekben csontok voltak, de olyanokat is, amelyek ékszereket, szobrokat, egyéb tárgyakat tartalmaztak, bizonyítva a környező országokkal folytatott kereskedelmet. 

Különböző méretű kőedényekkel találkozhatunk a síkságon. (letöltés) (letöltés)
Láthatunk fedővel rendelkező és fedő nélküli kőedényeket is. (letöltés) (letöltés)

Egyre több turista keresi fel a több száz kőedényt tartalmazó gyönyörű fennsíkot. Az egész terület bejárása nem volt és ma sem teljesen veszélytelen. Ahogy sétálunk az embernagyságú kőedények között, lépten-nyomon krátereket az ösvényeken kis kőlapokat találunk, amelyek jelzik, hogy ott aknamentesített az ösvény. Ezek emlékeztetnek arra az időre, amikor az amerikai repülők a vietnámi háborúk során Laoszt bombázták a vietnámi csapatok utánpótlás útvonalainak felszámolása miatt.

A síkságon csak kijelölt útvonalon közlekedhetünk, mert még hatástalanított taposóaknák rejtőzködhetnek a felszín alatt. A biztonságos ösvényeket a talajba mélyesztett, MAG (Mines Advisory Group ) feliratú kőlapok jelzik. (letöltés)

A ledobott bombák mennyiségét jól érzékelteti, hogy az akkori népességszám alapján minden lakosra csaknem 1 tonna bomba jutott annak idején. Ma is sok a fel nem robbant bomba, illetve még a hatástalanított taposóakna. Sok esetben a szerencsén múlik, hogy a helyi lakosok rizstermesztés közben nem sérülnek meg. A gyerekek gyakran játéknak tekintik a festéssel, formával ananásznak és egyéb helyi gyümölcsnek álcázott aknákat. Így is nagyon sok felnőtt, gyermek él kéz, láb nélkül, a szeme világát elvesztve, akikről helyi és nemzetközi szervezetek próbálnak gondoskodni.

Ponshavanban múzeumot hoztak létre a taposóaknák veszélyeiről, ahol fotókat nemcsak emberi áldozatokról láthatunk, hanem sok megsérült állatról (pl. elefántokról), amelyek Laoszban is sokáig az emberek legfőbb segítségei voltak a fakitermelésben, szállításban. Az iskolákban is fontos lett a diákok felvilágosítása a földben rejtőző veszélyekről.

A háború mementójaként szétbombázott tankokkal is találkozhatunk. (letöltés)
A ponshavani múzeumban rozsdásodnak a háború szomorú emlékei. (letöltés)

A helyiek a talajban talált repeszekből, töltényhüvelyekből köznapi tárgyakat is készítenek: kanalakat, ékszereket, kulcstartókat, sörnyitókat, de a turistáknak szánt emléktárgyakat is.

Feladat

Oldd meg a keresztrejtvényt! Megoldásként a sárga mezőben egy a Köcsög-síksággal kapcsolatos fogalmat kapsz.

  1. A laoszi folyóknak a közlekedésben, élelmezésben és a/az …… van nagy szerepe.
  2. A Laoszban beszélt nyelv (ez Laosz nemzetközi gépkocsi jelzése is).
  3. Laosz kiviteli cikkei között nagy mennyiségben szerepelő termékeket előállító iparág, amelynek egyre növekvő exportja jelentősen veszélyezteti a hazai állatvilág élőhelyét.
  4. Az ország nagy folyója, egyben a fő közlekedési útvonala is, azonban az áruszállító hajók nem tudják elérni a tengert egy nagy vízesés miatt.
  5. Laosz legelterjedtebb gabonaféléje.
  6. Érc, amelyet jelentős mennyiségben bányásznak az országban.
  7. Laosz nyugati szomszédja, a turizmusból jelentős bevételekkel rendelkező ország.
  8. Fűszer, amit gyakran használnak ételeik ízesítésére a laosziak.
  9. Ez az ország tartotta gyarmati uralom alatt Laoszt.
  10. Az ország egyik legégetőbb környezetvédelmi problémája, amely a nagy esőzések és a jelentős erdőirtás következtében alakul ki.

A feladat leírás (letöltés)

A feladat megoldása (link)

A fotókat dr. Mari László készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük