Kitekintő

Gondolatébresztő világnapokról 5. – január- február

ÜTŐNÉ VISI JUDIT

Oktatási Hivatal; judit.uto.visi@gmail.com

A január-februári nevezetes napok bemutatásával a tavaly elkezdett sorozatunk végére értünk. Az elmúlt év során arra törekedtünk, hogy bemutassuk azokat a különleges napokat, amelyek szorosabban vagy kicsit tágabb megközelítésben, de kapcsolódnak a földrajz tantárgyhoz, és egy-egy tanítási órát, szakkört megszínesítve felkelthetik a tanulók érdeklődését az adott téma iránt. 

A két éveleji hónap nem olyan gazdag világnapokban, mint a tavaszi-nyári hónapok, de azért ünneplésre, megemlékezésre most is van lehetőség. 

január 22. – A magyar kultúra napja

1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. Ennek emlékére 1989 óta ünnepeljük a magyar kultúrát ezen a téli napon.

Néhány javaslat a nevezetes napról való megemlékezéshez

 • Bár első pillantásra nehezen kapcsolható a nap a földrajzhoz, de ha jobban belegondolunk, a zeneműveknek vagy festményeknek gyakran témája egy-egy szép táj, földrajzi hely. Kérjük meg a tanulókat, hogy keressenek ilyen alkotásokat, mutassák be ezeket a többieknek, és persze mutassák meg a térképen hol találhatók az érintett a helyek.
 • Kereshetnek a tanulók tájakról, földrajzi helyekről szóló verseket, érdekes tájleírásokat. Lehet az osztálytársak feladata, hogy felismerjék, megevezzék a helyeket, majd mutassák meg a térképen, hogy hol találhatók.
 • Szervezhetünk versenyt, amelynek témája pl. írók, költők születési helyének kontúrtérképen való elhelyezése, vagy felismerésére és megnevezése.
 • kontúrtérképen való elhelyezése, vagy felismerésére és megnevezése.

Január 26. – Nemzetközi vámnap 

1983 óta ünnepeljük a brüsszeli székhelyű Vám Együttműködési Tanács magalakulásának napján a vámnapot. Hazánkban 1993-tól tartják számon. 

Néhány javaslat a nevezetes napról való megemlékezéshez

 • Beszéljük meg a vám gazdaságban betöltött szerepét: hogyan befolyásolja a külkereskedelmet a vám, mi a különbség a vám és a védővám között?
 • Gyűjtsenek információkat a tanulók a NAV honlapjáról a vámügyekkel kapcsolatban és készítsenek rövid beszámolót.
Sok érdekes információ szerezhető a vámokkal kapcsolatban a NAV honlapján.

Néhány hazai vonatkozású januári nevezetes dátum

 • 1975. január 1-jén alakult meg Magyarország második nemzeti parkja, a Kiskunsági Nemzeti Park.
 • Néhány évvel korábban 1973. január 10-én jött létre első nemzeti parkunk, a Hortobágyi Nemzeti Park, amely Európa legnagyobb szikes pusztájának élővilágát és hagyományos gazdálkodását védi. 

Ezek a dátumok lehetőséget kínálnak arra, hogy megismerjük ezeket a nemzeti parkokat, pl. tanulói kiselőadások vagy YouTube-videók segítségével, amelyekhez a tanulók is készíthetnek narrációt, de közösen megtervezhetjük egy tavaszi kirándulás programját, látnivalói is.

Ebben az évben ünnepli 50. születésnapját a Hortobágyi Nemzeti Park. (forrás
 • 1848. január 3-án alakult meg a Magyarhoni Földtani Társulat, amelynek tevékenysége fontos szerepet játszott a Földtani Intézet 1869-es megalapításában. Ebből az alkalomból szervezhetünk ásvány- és kőzetbörzét. A tanulók bemutathatják kedvenc kőzeteiket, ásványaikat. Tarthatunk kőzet- és ásványfelismerő versenyt akár valódi, akár online formában.
 • Januárban született tudósok: Prinz Gyula geográfus (1882. január 11. Rábamolnári – 1973. december 31. Budapest), Konkoly-Thege Miklós csillagász, asztrofizikus (1842. január 20. Pest – 1916. február 17. Budapest). Ebből az alkalomból készülhetnek bemutatók, képzeletbeli riportok a tudósok tevékenységének, eredményeinek megismertetésére.

február 1. – A Tisza élővilágának emléknapja

2000. január 30-án súlyos szennyezés történt a Szamos vízgyűjtő területén. Az aranyérc-kitermeléssel foglalkozó Aurul vállalat nagybányai (Baia Mare) létesítményéből mintegy 100-120 ezer köbméternyi cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz került a Zazar és Lápos patakokba, onnan pedig a Szamosba, majd a Tiszába. A szennyeződés ökológiai katasztrófát okozva február 1–12. között vonult le a Tisza magyarországi szakaszán. Az országgyűlés erre emlékezve 2000. június 16-án elfogadott határozatában február 1-jét a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította.

Néhány javaslat a nevezetes naphoz kapcsolódóan

 • Rekonstruálják a tanulók a történteket korabeli híradások alapján, készítsenek időszalagot az események bemutatására. 
 • Készíthetnek animációt, képregényt is, amiben egy a Tisza mentén élő diáktársuk szemével mutatják be az eseményeket.
 • Projektfeladatként készülhet bemutató a Tisza jelenlegi környezeti állapotáról, utánajárhatnak, hogy vannak-e máig tartó nyomai a több, mint 20 éve történt környezeti katasztrófának.
A folyóvizeink gazdag élővilágát bemutató akvárium a Tisza-tavi Ökocentrumban (fotó: Ütőné Visi J.)

február 2. – A vizes élőhelyek napja

1971. február 2-án az indiai Ramsar városában fogadták el azt az egyezményt, amely a biológiai sokféleség megőrzése érdekében védelmet biztosít a vizes élőhelyeknek. Ez az ún. Ramsari Egyezmény. Hazánk 1979-ben csatlakozott az egyezményhez. Jelenleg 29 védett vizes élőhelyet tartanak nyilván Magyarországon, a világon pedig közel 80 millió négyzetkilométer áll védelem alatt. 

Ramsari területek Magyarországon (forrás)

Néhány javaslat a nevezetes naphoz kapcsolódóan

 • Alakítsunk csoportokat! Válasszanak ki a csoportok egy-egy hazai vizes élőhelyet, és készítsenek bemutatót az élőhelyről! Tervezzék meg az élőhely logóját is! Állítsanak össze programot az odalátogatók számára!
 • A vizes élőhelyek napját összekapcsolhatjuk a Tisza napjával is. A bemutatás ebben az esetben a Tisza menti vizes élőhelyeket állítsa a középpontba!
 • Szervezhetünk rendhagyó órát környezetvédelmi szakember meghívásával, akivel beszélgethetnek a tanulók a vizes élőhelyek megőrzésének fontosságáról. 
 • Tervezzenek meg a tanulók egy rendhagyó órát a vizes élőhelyekről az internet segítségével pl. a témához kapcsolódó YouTube-videók felhasználásával. A legjobb tervet valósítsák is meg a tanulók. 

február 11. – A betegek világnapja 

A betegek világnapja egy „fiatal” emléknap, amelyet II. János Pál kezdeményezésére 1993-tól tartanak meg. Célja, hogy felhívja az emberiség figyelmét a betegekre, a betegekkel való törődés fontosságára. 

Néhány javaslat a nevezetes napi megemlékezéshez

 • A világnap jó lehetőséget teremet arra, hogy megbeszéljük a tanulókkal, mit jelent és miért fontos a testi és a lelki egészség. 
 • A tanulók gyűjthetnek adatokat az Egészségügyi Világszervezet honlapjáról az emberiséget leginkább veszélyeztető betegségekről, járványokról.
A Magyar Vöröskereszt önkéntesei sokat tehetnek a betegségek elleni küzdelemben. (forrás

Források

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük