Hírek, események

A remény vasárnapja

2022. december 4.

A második is fényre lobban,
jelzi, angyal szállt a földre:
– Éljetek méltóbban, jobban,
s várjatok az újszülöttre!
Találd meg a belső békét,
s majd, ha utad tisztán járod,
élvezheted eredményét,
egy csendes, békés világot…

(Részlet Aranyosi Ervin: Advent második gyertya c. verséből)

Advent második vasárnapján a keresztény hagyomány szerint meggyújtjuk a második gyertyát az adventi koszorún. Ahogyan a koszorú elsőként meggyújtott gyertyája, úgy a második is lila színű, jelentése mégis eltérő az elsőétől. Ez a gyertya ugyanis nem a hitet, hanem a reményt szimbolizálja (t. i. a Messiás eljövetelének reménye, aki a zsidó nép közül való lesz, a 2. gyertya a keresztény szimbolikában a zsidó nép jelképe).

Adventi koszorú a második gyertya meggyújtása után a mezőkövesdi templom oltárán (forrás)

Advent első vasárnapján a hívők megnyitják a lelküket mások felé, most pedig eljött az ideje, hogy saját erejükből másoknak is adjanak. Ezúttal végiggondolják, mi az, amit másokért tehetnek: egy bíztató mosoly, egy kedves és bátorító szó, egy érintés. Az ember nem azt nézi, hogy mit kaphatna az adakozásáért cserében, hanem a segítő szándék vezérli.

Az ezotériában úgy tartják, hogy advent második vasárnapján egy piros ruhás angyal érkezik az emberek közé az égből. Kezében egy serleget is hoz, amiben összegyűjti az emberek őszinte szeretetét. Ezután visszaszáll az égbe, ahol a nemes érzésből az angyalok fényes csillagokat készítenek, hogy a földi halandóknak, ha rájuk néznek, boldogság költözzön a szívébe.

Kiemelt kép: Adventi fények a zágrábi adventi vásárból (forrás)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük