Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

Záródó ernyők piaca

Piac a vasúti vágányokon – Thaiföld

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedés

Maeklong fekvése Tahiföldön (Google Maps)

Földrajzi leírás

Nagyon sok érdekes vasútvonal létezik a világon, van, ami azért izgalmas, mert gyönyörű tájakon halad keresztül, van, amelyiknek a történelmi háttere különleges, vagy éppen maga a vonat egyedülálló. Thaiföldön, Bangkoktól 75 km-re létezik egy hely, pontosabban egy vasútállomás, amelyre az ideérkező helyi vonatok szó szerint egy nyüzsgő piacon mennek keresztül. A piac sokkal hamarabb kialakult, mint a csak 1905-ben megépített vasútvonal.

Maeklong vasútállomása a piac szomszédságában. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)
A vasútvonal a tengerparti kikötőt köti össze Bangkokkal, azért épült, hogy a halakat és egyéb tenger gyümölcseit gyorsan el tudják juttatni Bangkok piacára. (fotó: Mari László) (letöltés)

Az árusok a sínek mellé, sőt egészen a sínekre tolják rá az áruikat tartó standjaikat, illetve pakolják a ponyvára a termékeiket. Amikor jön a vonat, az árusok szélsebesen, gyakorlott mozdulatokkal húzzák be mobilállványaikat, és csukják be időlegesen az árukat a napsugaraktól és az esőtől védő ernyőiket is.

Az árusok pontosan ismerik a menetrendet, így szinte vezényszóra kezdik behúzni az árnyékoló ernyők tartórúdjait. (fotó: Mari László) (letöltés)
A vasutat igen kicentizve vezetik az épületek között. (fotó: Mari László) (letöltés)

A vonat érkezését nemcsak az árusok várják, hanem a sok turista is, akik az érkezést megelőzően a piacon sétálgatnak, és ismerkedhetnek a trópusi gyümölcsválasztékkal, a tenger gyümölcseinek furcsaságaival, a halat filéző, húst szeletelő hentesekkel, az áruikat mindig rendezgető vagy éppen elvitelre levest vagy üdítőt zacskóba „tálaló” thai asszonyokkal, és a pultokon elnyújtózva alvó macskákkal.

A régi piac alkalmazkodott a vasúthoz, mozgatható standokat és árnyékoló ernyőket készítettek az árusok. (fotó: Mari László) (letöltés)

A vonat lassan, kürtölve érkezik, ablakából turisták lógnak ki a fényképezőgépükkel, hogy megörökítsék, amint a vonat banán-, avokádó- és zöldségkupacok között halad lépésben, miközben a mozdony előtt ugráló külföldiek próbálják lefotózni ezt a különleges pillanatot. Ahogy a szerelvény elhaladt, az árusok újra visszaalakítják a „sínek” piacot, és folyik tovább az adás-vétel, a hét minden napján reggeltől estig.

A tenger gyümölcsei mellett a nagy melegben fagyit és üdítőket is vásárolhatunk. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

Sok helyi látogatja a piacot, válogat a gazdag gyümölcs, fűszer, mosópor, ruha, és egyéb termékek árukínálatából. Ebből jól látszik, hogy – bár a piac egyre inkább turistaszenzáció – az árukat nem a külföldieknek szánják a helyi kereskedők, termelők. Hallal, rákokkal, mangóval, édesburgonyával megrakott kosarakkal, a piacon lévő kifőzdékből vásárolt ételekkel teli szatyrokkal igyekeznek a helyiek otthonukba.

A vasúti sínek jól kijelölik a vásárlók útvonalát. (fotó: Mari László) (letöltés)
A standok pultjai kerekeken gördíthetők hátra, ha jön a vonat. (fotó: Mari László) (letöltés)

A vonat kb. 40 km-ről érkezik, egy keveset időzik az állomáson, majd indul vissza az árusokat újra higgadt pakolásra késztetve, a szemlélődőket pedig újra élményhez juttatva. A vasút és a piac szimbiózisa kiválóan működik!

Amire a vonat a piacra ér, már szabad az útja. (fotó: Mari László) (letöltés)

FeladatPiacmustra

Először egy keresztrejtvényben szereplő árukat kell megfejteni, és az így megkapott szó segítségével kell válaszolni a feltett kérdésre. A feladat megoldása akkor lesz teljes, ha a megadott helyneveket is a termékekhez rendeled.

Kérdés: Hogyan árusítanak az eladók a megfejtésben lévő helyen Thaiföldön?

A lehetséges helyszínek: Ulánbátor, Osaka, Kanton, Rovaniemi, Lima, Kairó, Canberra, Palermo

Az „áruk”, amiknek a nevét a keresztrejtvénybe kell beírni:

  1. Ezen a déli félgömbön található piacon vehetünk …-t , amely színben és ízben is a marhahúsra emlékeztethet bennünket, az emberek által kedvelt barbecue során hamar megsül. Mi, magyarok, ezt az aranyos, az adott országra egyértelműen utaló állatot nehezen tudjuk elképzelni a tányérunkon.
  2. Ilyen, a számik által tenyésztett állat húsából készült kolbászt, pástétomot, bőréből készült táskát, szíjat vehetünk piacán.
  3. Érdemes megkóstolni ezt a frissen fejt kancatejből erjesztéssel készült, kellemes, savanykás ízű italt. A tejet így már laktózra érzékenyek is fogyaszthatják.
  4. A piacon fantasztikus piros paradicsomok, óriás paprikák, szőlőfürtök, narancsok csábítanak vásárlásra. Vennünk kell …-t is, hiszen kedvelt csemege a sültekhez és a salátákba is.
  5. A piacon az árusok „témák” szerint árulják portékáikat. A gyümölcsösök piacán datolyát kóstolhattunk, a hentesek piacán tevehúst vehetünk ebédhez, a fűszeresek piacán pedig sáfrányt, koriandert, fahéjat, kardamont is vásárolhatunk, miközben az illatok bizsergetik az orrunkat. A szuveníresektől pedig …-t vehetünk ajándékba, csak ne feledkezzünk meg az alkudozásról!
  6. Szárított békák, pókok, csótányok, szöcskék, hernyók gazdag választéka fogad a piacon, ahol kis papírzacskóba vagy műanyagtálon ehetjük meg akár azonnal a kis finomságokat. Ne hagyjuk ki a pálcikára felszúrt …-t sem, már nem veszélyes ránk, mi annál inkább rá!
  7. A szusihoz szinte minden kelléket beszerezhetünk a piacon: algaleveleket, nyers halat, rizst, fűszereket, …-t és szójaszószt.
  8. A piacon a vasárnapi ebédhez vehetünk cuyt, vagyis …-t a roston sütéshez, már ha nem sajnáljuk meg a kis állatot. Az indiánok készítenek kiszuperált autógumiból strapabíró szandált, lámaszőrből pulóvert, sapkát is, ha szerencsés utat akarunk, akkor kis lámaembriót is vásárolhatunk magunknak talizmánnak.

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük