Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

Kwai-híd

A híd a Kwai folyón – Thaiföld

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

A Kwai folyó Thaiföldön (Google Maps)

Földrajzi leírás

A Kwai folyón átívelő híd egy történelmi emlékhely, egy mérnöki építmény Thaiföldön, amelynek eredetije több ezer ember halálának is szimbóluma egyben.

Kanchanaburi városánál áll a nevezetes híd. (letöltés)

A II. világháború során a japánok Thaiföldön keresztül – Burma érintésével – szerettek volna vasútvonalat kiépíteni a csapataik és az ellátmány szállításához. Ehhez az útszakaszhoz volt szükséges a Kwai folyó feletti híd megépítése is. A híd eredetileg fából épült, azonban az 1945-ben történt bombatalálat után acélszerkezettel építették újjá.

A hidat a háború után újjáépítették, amelyen ma már főként turistákat szállítanak a vonatok. (letöltés) (letöltés)

A vasútvonal kiépítése 1942-ben kezdődött el többek között ausztrál, brit, holland hadifoglyok embertelen körülmények közötti dolgoztatásával. Őket „segítette” a kényszerrel idehurcolt közel 250 ezer ázsiai: maláj, burmai, kínai civil munkás is. Az emberek szinte a két kezükkel dolgoztak, csákánnyal, kalapáccsal törték fel a kemény sziklákat, bambuszkosarakban hordták el a nehéz köveket. A munka akár 12-16 órán keresztül is zajlott, sokszor fáklyafényben fejezték be a munkát késő este. 

Azonban a munkatábor éjszaka sem adott zavartalan pihenést, mivel nélkülözött minden tisztálkodási lehetőséget, az alváshoz kényelmes fekhelyet és az élősködő rovaroktól mentes éjszakát. Nem volt elég és megfelelő élelem (sokszor csak penészes rizs), tiszta ivóvíz. Az emberek között mindennaposak voltak a rosszullétek, a vitaminhiányból eredő megbetegedések, bélproblémák (mint a vérhas, a kolera), és a malária is tömegesen szedte az áldozatait az igen legyengült emberek között. Az éghajlati viszonyok sem kedveztek a kényszermunkásoknak, a monszun során hatalmas esőzések sártengerré változtatták a vidéket, a magas hőmérséklet és a magas páratartalom miatt bomlottak a fából készült barakkok, a ruházat, romlottak az ételek.

A múzeumban élethű bábukkal jelenítették meg a munkatáborok és építkezés körülményeit. (letöltés) (letöltés)

A japánok minél gyorsabban meg akarták építtetni a vasútvonalat, ezért a munkafelügyelők az amúgy is holtfáradt, beteg embereket mind gyorsabb munkára ösztönözték, és nem riadtak vissza a veréstől sem. Az építkezés során 70-90 ezer ázsiai és 12 ezer hadifogoly vesztette életét. A japánok a munkában elhunytakat gondosan eltemették, hiszen féltek a további járványtól, illetve attól, hogy a munkások szellemei nehogy visszatérjenek bosszút állni a kegyetlenkedésért. 

A japán szerelvényeket ilyen mozdonyok vontatták. (letöltés)

Roppant nagy ár ez egy vasútvonalért, amelyet a japánok nehezen tudtak használni, hiszen az angolok sorozatos légitámadásokkal akadályozták a közlekedést, a Kwai folyó felett átívelő hidat pedig le is bombázták.

A „Halálvasút” hosszú szakaszon a Kwai folyó völgyét követve épült meg 1943 végére. (letöltés)

Az eredeti híd helyén ma egy acélhíd áll, és békés céllal halad rajta át egy turistákat szállító vonat, amely csak nagyon rövid szakaszon közlekedik… Ma már gyalogos turisták bámészkodó hada lepi el a híd vágányait, készülnek a szelfik, fiatal külföldiek vidám pózokban fotózzák egymást, és csak néha lehet észrevenni egy-egy idősebb embert, aki talán azért megy át a hídon, hogy a saját múltjára emlékezzen…

Az eredeti fahíd maradványa mellett látogathatjuk meg a híd történetét bemutató múzeumot. (letöltés)

Feladat – Mennyire ismered Thaiföldet?

Oldd meg az igaz-hamis feladatot! Használj hozzá atlaszt is!

  1. Thaiföld területe megegyezik Magyarország területével.
  2. Thaiföld államformája alkotmányos monarchia. Az uralkodót oly mértékben övezi a mindennapi tisztelet, hogy a mozifilmek előtt az emberek felállva hallgatják meg a himnuszt.
  3. A helyi pénz a thai juan.
  4. Az úszópiac igazi kuriózum, ahol csónakokból árusítják a finom ételeket, mint például a kókuszos palacsintát, de avokádót, mangót, banánt is vásárolhatunk.
  5. Thaiföld tipikus növényeiből, az orchideákból több mint 1300 faj nő Thaiföldön.
  6. A Phi Phi-szigeteken játszódik a Leonardo di Caprio főszereplésével híres Apart című film. 
  7. Thaiföld korábbi neve Mianmar volt.
  8. A masszázs eredetileg a királyi család kiváltsága volt, és a buddhista templomokban kerülhetett rá sor.
  9. A thai ember számára a fej a test legnemesebb része, amit ezért nem szabad másoknak megérinteni.
  10. Az északi területén lévő tengerparton csónakba szállva érhetjük el a James Bond sziklát, ami egy trópusi toronykarszt.

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

Ha nem jön vonat, a hídra gyalogosan is felsétálhatunk. (letöltés)

A fotókat dr. Mari László készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük