Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

Buddha

A fekvő Buddha-szobor – Thaiföld

VASVÁRY KINGA

Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium; vasváry.kinga@gmail.com

Elhelyezkedés

A Wat Po templomegyüttes fekvése Thaiföldön (Google Maps)

Földrajzi leírás

Thaiföld legnagyobb fekvő Buddha szobra a bangkoki Wat Po templomegyüttesben található. Az alkotás monumentalitását az is fokozza, hogy a III. Rama uralkodó által 1832-ben köré építtetett viharát (szentélyt) a szobor szinte teljesen „betölti” hatalmas, 46 méteres hosszával és 15 méteres magasságával. Téglából és gipszből alkották, majd teljesen bevonták arannyal.

A Wat Po, azaz a Fekvő Buddha temploma a thaiföldi templomépítészet hagyományainak megfelelően nem egy épületből áll. (letöltés)
A szentélyt sztúpák veszik körül. (letöltés)

Sokszor alvó Buddhaként emlegetik a szobrot, mivel a vallásalapító a fejét jobb kezére támasztva fekszik, de ez a póz valójában a Nirvána elérése előtti pillanatot szimbolizálja. Buddha arcán derű és megnyugvás, a sorsával való megbékülés látszik. A szobor lába is elég méretes (3 m magas és 5 m hosszú), fekete márványlapokból gyöngyház berakásokkal készült. Összesen 108 jel látható a talpán, amely Buddha egyedi tulajdonságait hivatott hirdetni. 

A vallásalapító emberi formában való ábrázolása Kr. u. I. században történt először, addig szimbólumok formájában (mint lótusz vagy a lábnyoma) örökítették meg. Buddha megjelenítésére Apollon görög istent választották mintául, akit a görög szobrászok göndör hajjal, hajkonttyal, nyugodt tekintettel ábrázoltak. Később kialakultak a Buddha-szobrok sajátosságai, mint például a koponyadudor a bölcsesség jeleként, a férfias megjelenés helyett a harmóniát sugárzó „nemtelen” alak, a hosszú fülcimpa (ami Indiában uralkodói szépségjegy), a lótusz alakú szem, a széles váll. Ma már álló és ülő helyzetben is ábrázolnak a szobrok minden méretben és mennyiségben. A különböző láb- és kéztartások fontos üzeneteket közvetítenek a hívők felé.

A hívők egész nap jönnek, hogy imádkozzanak Buddhához. (letöltés)

A csarnokban a hatalmas szobor előtt 108 bronz edény van kirakva, amibe a hívők buzgón dobálják a fémérméket egy kis zacskóból, amelyet pár bathért vásárolnak az egyik szerzetestől.

A szentélyben kis tálkákban 108 pénzérmét vásárolhatnak a hívők. (letöltés)

Ahogy csörrennek az érmék, úgy gondolnak az emberek egy-egy kívánságra, és várják, hogy az adakozás után álmaik, vágyaik mihamarabb beteljesüljenek. Ha megteltek az edénykék, egy szerzetes kiüríti azokat, majd újra zacskókba tölti az érméket, hogy újabb hívőknek teljesülhessenek a kívánságai…

Az érmék megvásárlásával a hívők segítenek a szerzeteseknek a wat (több épületből álló buddhista templomok neve Thaiföldön) fenntartásában. (letöltés
Az érméket összegyűjtik és újra 108-as csomagokba osztják. (letöltés)

Feladat

A buddhizmushoz és a Buddha-szobrokhoz nagyon sok szimbólum köthető. A feladat most az, hogy párosítsd a szimbólumokat a jelentésükkel!

 1. lótuszvirág
 2. szvasztika
 3. nyolcküllős kerék
 4. Nága kígyó
 5. ékkő
 6. végtelen csomó

Buddha ábrázolásánál alkalmazott szimbólumok:

 • 7. meztelen lábak
 • 8. megnyúlt fülcimpa
 • 9. koponyadudor a fején

Jelentések:

 • A. aszkéta életmód
 • B. a bölcsesség jelképe
 • C. hagyományos szerencse szimbólum, amit a 20. században eltorzítva is használtak politikai célokra
 • D. Buddha tanát, Buddhát és a tanítást megőrző és terjesztő szerzetesek szimbóluma
 • E. Buddha tanának bölcsességét és egyetemességét fejezi ki, a kölcsönös egymástól függés szimbóluma, ruhába hímezve véd a gonosz szellemektől is
 • F. megvilágosodott személy
 • G. gyakran a szentírások védelmezőjének tartják, ernyőszerűen védelmezte Buddhát a meditációja során
 • H. a hűséget, újjászületést társítják hozzá, mivel minden nap képes „tökéletes pompában és tisztaságban kibontakozni”…
 • I. Buddha által hirdetett tan jelképe, amit a megvilágosodását követően fogalmazott meg, és beszédével hozta „mozgásba”

A feladat leírása (letöltés)

A feladat megoldása (link)

A fotókat dr. Mari László készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük