Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

Mecset

A muszlimok imádkozási helye

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

A fotók készítésének helyszínei (Google Maps)

Földrajzi leírás

mecset elnevezése az arab maszdzsid szóból származik, és jelentése: „a leborulás helye”. Az imádság helye egy széles, általában kupolával záródó terem, amihez sokszor nyitott udvar is kapcsolódik.

Az Al-Szaleh mecset Szanaaban (letöltés)
A napjainkban épített modern mecsetek is a hagyományos építészeti szerkezetet és formát követik (Zájed sejk mecset, Abu-Dzabi). (letöltés)

A mecsetek jól ismert tartozéka a minaret, ahonnan a hívőket szólítják imára. 

Mielőtt belépünk a mecset udvarára, le kell venni a cipőnket, a nőknek a vállukat és a fejüket kendővel kell takarni, de a térd sem maradhat szabadon még a férfiaké sem.

A cipőlevételre táblák, rajzok is felhívják a figyelmet (Omajad mecset, Damaszkusz). (letöltés)

Az esetek többségében az udvaron találjuk a rituális mosdásra szolgáló kutat, ahol a hívők ima előtt megmossák a lábukat, a karjukat és a fejüket. 

Az ima előtti rituális mosdást hagyományosan a mecsetek udvarán lévő kutaknál végzik (Omajád mecset, Damaszkusz). (letöltés)
A többezer főt befogadó modern mecsetekben hatalmas mosdóhelyiségekben végezhetik a hívők az ima előtti rituális mosakodást (Al-Szaleh mecset, Szanaa). (letöltés)

A mecset belseje egyszerű, nincs oltár, csak a Mekka irányát jelző mihrábnak nevezett falban lévő mélyedés. A padlót szőnyeg borítja, amit sokszor egy darabbá szőnek meg a nők a mecset falainak elkészülte után. A szőnyegre borulnak le az imádkozók, fejük a padlót érinti. A mecset tartozéka még a minbár, a pulpitus, ahonnan a prédikációk hangzanak el, vagy éppen innen jelentenek be fontos eseményeket. 

Az imát mindig Mekka felé fordulva végzik (Aziret szultán mecset, Nur-Szultan). (letöltés)
A Zájed sejk mecsetben (Abu-Dzabi) van a Föld egyik legnagyobb szőnyege. Az 5700 m2 területű szőnyeget 15 darabból varrták össze a helyszínen. (letöltés)

A mecset belső díszítéséhez csempéket, geometrikus motívumokat és sok feliratot használnak. A feliratok arab nyelvűek függetlenül attól, hogy a mecset milyen nyelvű országban épült. A kalligrafikus írással többek között Mohamed próféta, Allah nevét írják fel a Koránból vett idézetek mellett. A péntek a fő ima napja, ezért a település legfontosabb mecsetét „Pénteki mecsetnek” is nevezik.

A mecsetbe ima alatt csak muszlimok léphetnek be, de a nők és a férfiak szigorúan elkülönítve imádkozhatnak. A nők menstruáció idején nem léphetnek be a mecsetbe, mert ilyenkor tisztátlannak tartják őket.

A szanaai Al-Szaleh mecsetben a nők rácsos ablakokon keresztül láthatják és hallhatják, hogy mi történik a mecset főtermében. (letöltés)

A mecsetben a hívők szívesen ücsörögnek, hűsölnek a nyári forróságban. Emellett a mecset már kezdetektől fogva nem pusztán az imádság helye volt, hanem a tanításé is, ahol gyerekeket, felnőtteknek is oktatták a hit alapjait, a kötelességeket. Később a tanulást szolgáló épületrészek különváltak a mecsettől madrasza („a tanulás helye”) néven.

A mecset hűs terme pihenőhelyként is szolgál (Omajád-mecset, Damaszkusz). (letöltés)

A mecsetek tetején lévő félhold későbbi keletű, először díszítőelemként használták (szöveteken), illetve fontos volt számukra a Hold megfigyelése, mert annak fényváltozása jelentette például a Ramadán kezdetét. Először az oszmán-törökök zászlóján jelent meg a török félhold, és lassan az iszlám világ szimbóluma lett. 

Feladat

Melyek az iszlám tartópillérei? Az öt tartópillérhez kulcsszavakat soroltunk fel, amelyek alapján fogalmazd meg a tartópilléreket!

  1. főisten, hit
  2. öt, nap, ima, müezzin, imaszőnyeg, Mekka, minaret
  3. Mohamed születésének helyszíne, egy alkalom, utazás, Kába-kő, vallási kötelesség, szent kő
  4. szegények, jövedelem, adó, adakozás
  5. napnyugta, utazók, evés, böjt, dohányzás, ivás, holdhónap, napkelte, tilos, betegek, gyerekek, Ramadan

A feladat leírása (letöltés)

A feladat megoldása (link)

A fotókat dr. Mari László készítette.

Kiemelt kép: Zájed sejk mecset Abu-Dzabiban (letöltés)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük