Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

Adománygyűjtők

Luang Prabang adománygyűjtő szerzetesei – Laosz 

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

Luang Prabang fekvése Laoszban (Google Maps)

Földrajzi leírás

Luang Prabang laoszi kisváros méltán került fel az UNESCO Világörökség listájára több, mint 30 buddhista kolostora és szentélye révén. A Mekong folyó hömpölyög a város mellett, régen az embereknek védelmet adott és az áruknak ma is közlekedési lehetőséget biztosít. A 300 lépcső megmászása után gyönyörködhetünk a folyó látványában a város fölé emelkedő Phu Si hegyről, ahogy nálunk is teszik a turisták a Gellért-hegyről a Dunát szemlélve. 

A városban több száz szerzetes él, akik mindennapi életüket viszonylag rejtve élik a kolostorok kapuin belül. Bár néha láthatjuk őket takarítás közben, vagy amikor felvilágosítást adnak a turistáknak szentélyük történetéről, vagy amikor sáfránysárga ruhájukat teregetik ki a lakóházuk tornácára. Találkozhatunk velük a szimnek nevezett főcsarnokban imádkozás közben, vagy amint éppen a Buddha-szobrokat, az adományokat rendezgetik, vagy amikor a helyi hívőknek adnak tanácsokat bármi problémájukra, adnak áldást az életük elkövetkezendő eseményéhez, mint például a utazás, a házasság.

Reggel, napfelkelte előtt azonban a több száz szerzetes libasorban elindul a kolostorokból az utcára, hogy adományt gyűjtsenek. E tradíciónak az eredete a 14. századra tehető, amikor is a helyi emberek korán felkeltek, hogy ételt készítsenek a szerzetesek számára. A szokás azóta is tart, a helyiek ún. ragadós rizst főznek, illően felöltöznek, egy kendőt vetnek át a vállukon, és egy kis takaróra vagy sámlira ülnek ki az utcákban, és csendben várják a szerzetesek felbukkanását.

Napkelte előtt megtelnek az utcák az adományozókkal, akik türelmesen várják a szerzeteseket. (letöltés)
A szerzeteseknek szánt adományt meg is vásárolhatják a hívők. (letöltés)

Ahogy a szerzetesek elhaladnak a hívők mellett, egy adag rizst tesznek a fémből készült edényükbe. Ez nagyon fontos a hívők részéről, hiszen ez a cselekedet jó karmát jelent nekik, mivel a kolostorban élők így tudják a reggeli és a déli étkezéshez összegyűjteni az élelmet (a szerzetesek ebéd után már nem ehetnek).

A szerzetesek hosszú sorokban érkeznek adománygyűjtő edényeikkel. (letöltés)

Ma már nemcsak rizst adományoznak, hanem az edénybe snack, nápolyi, csokoládé, üdítő, ásványvíz, friss gyümölcs is bekerül. Mivel mindenki előtt megállnak az adománygyűjtők, a rizsből és a többi ételből is igen sok kerül az edénybe, rendre tesznek egy-egy adagot az utcán kirakott kosarakba.

A hívők az adományt a szerzetesek edényébe helyezik, sohasem érnek a szerzetesekhez. (letöltés) (letöltés) (letöltés)

A kosarakhoz a gyerekek futnak, kiveszik belőle az ételt, és viszik haza nélkülöző családjuknak. Az is előfordult, hogy az étellel megrakott nehéz kosarakat a helyi általános iskolába vitték be, valószínű a szegény gyerekek ebédje lett a sok finomság. A minden kolostorból útra induló szerzetesek ugyanazt az útvonalat járják be egymás után mezítláb lépkedve, csendben, egy szó nélkül, csak lopva figyelik a hátul ballagó fiatalabbak az utcán várakozó embereket, és ma már a turistákat is. 

A szegény sorból származó gyerekek válogatnak az utcai gyűjtőedényekből és viszik haza családjuknak az élelmiszereket. (letöltés)

E fontos és spirituális tradíciónak íratlan szabályai is kialakultak. Mindig eltakart vállal, lábbal kell megjelenni a szerzetesek előtt, amivel tiszteletünket fejezzük ki. Az adomány átadásakor a fejünk nem lehet magasabban a szerzetesek fejénél, ezért sokan letérdelnek vagy meghajolnak az adomány átadásakor. Nem lehet megszólítani vagy megérinteni a szerzeteseket, nők amúgy sem adhatnak semmit a közvetlenül a kezükbe. A városban sok helyen lehet látni figyelemfelhívó plakátokat a külföldiek számára a ceremónia alatti helyes viselkedésről, aminek az az oka, hogy sok turista látványosságnak fogja fel az adománygyűjtést és fényképezés közben sűrűn vakuznak akár a szerzetesek arcába is. 

Ez a buddhista hagyomány nagyon mély vallási tartalommal bír a helyiek és a szerzetesek között, amit csak megfelelő tisztelettel szemlélhetünk, vehetünk részt benne.

A szerzeteseknek szánt adományt a helyszínen vásárolhatják meg a turisták. (letöltés)

Feladat

A következő szövegben Laoszról olvashatsz. Egészíts ki a szöveget a megadott lehetséges válaszokkal! Használd az atlaszodat is!

A Mekong nagy szerepet játszik Laosz életében, hiszen a folyó felső és középső folyása mentén alakult ki az ország. …1… van a leghosszabb határa, a legrövidebb pedig …2… . Az ország területén húzódó hegyláncok igen …3… a kelet–nyugat irányú kereskedelmet és az emberek vándorlását. Laosz területének …4…%-a hegyvidék, így csak …5…%-a alkalmas földművelésre. A hegyvidéken száraz rizstermesztés, a síkságokon …6… alakult ki. A Buddha ábrázolások is összefonódtak a természeti folyamatokkal, az Esőhívó Buddha szobrához folyamodtak esőért a száraz időszak végén, …7… hónapban. Igen jellemző a Tengert Lecsendesítő Buddha ábrázolás is, amely mindkét kezét felemeli, hogy Laosz másik nagy természeti problémáját, a …8… megállítsa. Az ország fővárosa, …9… a Mekong folyása mentén alakult ki egy nagyobb termékeny síkságon, ahol a laoszi lakosság jelentős része él. Az országot turizmus céljából …10… érdemes felkeresni, amikor nagyon kellemes a klíma. A hegyekben viszont ilyenkor fagyok is előfordulhatnak. A legkomolyabb környezetvédelmi problémák …11… vannak. Laosz természeti kincsekben nem túl gazdag, kivéve …12…. .

 1. Thaifölddel / Vietnámmal
 2. Burmával / Kambodzsával
 3. megkönnyítették / megnehezítették
 4. 40 / 90
 5. 14-15 / 4-5
 6. öntözéses rizstermesztés / kapás-égetéses földművelés
 7. április / október
 8. földeket elöntő nagy áradásokat / viharos monszunszelek hatását
 9. Hanoi / Vientiane
 10. télen / nyáron
 11. az erdőirtásból / a vadállatok illegális kereskedelméből
 12. kőszénkészletét / energiatermelésre alkalmas folyóit

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

A fotókat dr. Mari László készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük