Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

Úszókertek

Élet a vízen az Inle-tónál – Mianmar

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

Az Inle-tó földrajzi fekvése Mianmarban (Google Maps)

Földrajzi leírás

Mianmar (Burma) második legnagyobb tava az Inle-tó. A tó a vizét a környező 1000-1500 méter magas hegyekből lefutó vízfolyásokból kapja, ezért édesvízű. A tó felülete igen nagy, mégis csak egyharmad része szabad vízfelület. Ennek oka, hogy területének jelentős részét cölöpökön álló kis falvak, házcsoportok és mesterséges úszókertek foglalják el.

A tavon felépített falvak házai cölöpökön állnak. (letöltés) (letöltés)

A tavon a körülbelül 70 ezer fős intha („tó gyermekei”) népcsoport lakik, gazdálkodik. Ők az egész életüket a tavon élik. A gyerekek előbb tanulnak meg úszni, mint járni. A cölöpházak között hajózva láthatjuk, amint a helyiek mossák a hajukat, mosakodnak, mosogatnak vagy éppen mosnak a vízben, vagy kis csónakokban viszik a helyi úszópiacra a portékájukat eladni.

A lakók többsége hagyományos evezős ladikokkal közlekedik. (letöltés)
A lakók egy része már gyors motorcsónakkal közlekedik. (letöltés)

A férfiak a tavon halásznak igen speciális módszerrel. Egy hosszú csónak végében állnak féllábon, miközben a másik lábukat az evezőre fonva eveznek. Kezüket csak a varsaszerű „háló” eldobásához és felhúzásához használják. Ez az evezési mód egyrészt azért alakult ki, mert a sekély, átlagosan 2 méter mély vizű tóban nagyon sok a gyökerező hínár és egyéb vízinövény, ami miatt ülve nehezebb volt evezni, másrészt a halrajokat állva könnyebb volt észrevenni a nap miatt erősen tükröző vízben. Ma is a hal jelenti a helyiek legfőbb táplálékát. A varsát ledobják a tó fenekére, majd egy rúddal megijesztik a halakat, azok pedig menekülésük során beleakadnak a hálóba.

A halrajokat állva jobban látja a háló kivetésére készülő halász, mint ülve. (letöltés)
A kitartó munka eredményeként halakkal telik meg a csónak. (letöltés)

Sok halász jövedelemkiegészítés végett a turistákat szállító csónakok körül pózol, így készülhetnek szép fényképek a felkelő vagy éppen a lemenő nap fényében. Az így szerzett kis pénz nagyon jól jön a családoknak. 

A halászok kiegészítő kereseti lehetőségként a turistáknak pózolnak egy-egy jó fotó kedvéért. (letöltés) (letöltés)

Az inthák egyedi módszert fejlesztettek ki a földművelésre is. Úszókerteket hoznak létre a tó vizén, és csónakjaikból gondozzák azokat, szüretelik a termést, majd viszik a piacra. A lebegő kerthez először vízinövényeket gyűjtenek és kiszárítják azokat.

Az úszókertek gondozásához folyamatosan gyűjtik a hínárt és az iszapot. A háttérben egy úszókert, amelyen paradicsomot termesztenek. (letöltés)

Majd bambuszkeretekre rakják a növényeket, amit iszappal fednek.  Ebbe ültetik a paradicsom-, tök- és uborkapalántákat.

Az úszókertek „talajának” pótlására rengeteg vízinövényt szállítanak. (letöltés)

A kertek magánkézben vannak, családok művelik. A termény egy részét a családok fogyasztják el, de a nagy részét Nyaungshwe város felvevőpiacán értékesítik. Bő lehet a termés, mivel hegyekben áll a paradicsom a raktárakban, ahol az asszonyok válogatják és csomagolják a szállításhoz.

Nyaungshwe átvevőhelyein dobozolják a tavon megtermesztett paradicsomot. (letöltés)

Az intha népcsoport egy legendával meséli el, hogy miért élnek a tavon. Miszerint egy uralkodó megharagudott rájuk és elkergette őket a földjéről, ezért az emberek a tóra menekítették az életüket.

A tavon lévő cölöpökön álló házak sokféle kézműves mesterségnek adnak otthont, mint például a lótuszszálakból textíliák szövésének (amikből sál és ruha készül) vagy szivar (cheroot) készítésének. A jobb megélhetés reményében a környező hegyekből a különféle népcsoportokból sokan jönnek dolgozni ezekbe a műhelyekbe. Az egyik helyen láttuk, amint egy padaung hölgy szőtte szorgalmasan a sálakat, miközben a turisták fotózták rézkarikával díszített „zsiráfnyakát”.

Az üzletekbe is csónakkal járnak vásárolni az emberek. (letöltés)

Feladat

Az alábbi állításokat turisták mondták, akik egy adott tó körül kirándultak. Ismerj rá a tavakra! Válaszd ki a felsorolásokból a tavak keletkezési típusát és nevét!

Tavak: Szent Anna-tó, Poprádi-tó, Garda-tó, Tanganyika-tó, Vörös-tó, szegedi Fehér-tó, Szelidi-tó, Gyilkos-tó

Tótípusok (keletkezés szerint): morotvató, krátertó, tengerszem, végmorénató (gleccsermoréna által elgátolt), dolinató, hegyomlással elgátolt tó, szél által kialakított tó (elgátolás és mélyítés)

  1. A világ második legmélyebb taván csónakáztunk, láttuk, hogyan fogják a halat, amely a környék lakóinak fontos fehérjeforrása, de láttunk két elefántot is, akik a tónál oltották a szomjukat.
  2. Távcsövekkel felszerelve vártuk, hogy meglássunk egy vörös gémet vagy egy nagy kócsagot, hiszen ez a tó az európai madárvonulás fontos állomása. A nagy meleg és az erős párolgás miatt a tóparton kivirágzott a sziksó.
  3. Egy közel kör alakú tóhoz érkeztünk, amelyiknek nincs lefolyása, csapadékvízből táplálkozik. Ha 32 ezer évvel ezelőtt sétáltunk volna itt, igencsak izzott volna lábunk alatt a talaj.
  4. A cseppkőbarlang meglátogatása után elmentünk megnézni a csodálatos kis tavat, amely színét a belemosódott üledék vas-oxid tartalmától kapta.
  5. Az egykori folyó partján vettünk egy kis halásztelket, és most ott pecázással töltjük a szabadságunkat.
  6. Felmásztunk az 1700 méter magasan lévő hágóra, és onnan gyönyörködtünk a meredek sziklafalakkal ölelt mélyedésben lévő tó látványában. Fürödni nem tudtunk, mert a nyár ellenére nagyon hideg volt.
  7. Magas hegyek övezte, hosszan elnyúló tóban vitorláztunk, hiszen ez a tó a bukószelek miatt a szörfösök és vitorlások paradicsoma.
  8. Nagyon hangulatos volt csónakázni a tóból kiálló fatörzsek között, ezek a fenyőcsonkok közel kétszáz éve még hűs árnyékot adtak az embereknek, állatoknak.

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

A településeken buddhisták élnek, a hithű lakosok a tóra épült templomokba, pagodákba járnak a szertartásokra. (letöltés

A fotókat dr. Mari László készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük