Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

Bölények

A Préri egykori jelképe, az amerikai bölény – USA

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

A Yellowstone Nemzeti Park és a Custer Állami Park elhelyezkedése az USA-ban (ahol a fotók készültek) (Google Maps)
Bölények az autók előtt … és mögött (fotó: Mari László) (letöltés)

Földrajzi leírás

Az amerikai bölényt nevezik a préri királyának is, ez a legnagyobb őshonos állat az észak-amerikai kontinensen a 2-3,5 méteres hosszával és a 1000 kg-ot is elérő testtömegével.

A Yellowstone Nemzeti Park meleg iszapfortyogóit, forrásait nem csak a téli hidegben keresik fel az állatok. (fotó: Mari László) (letöltés)

Amerikai elnevezése (buffalo) az európai bevándorlók tévedése volt, ugyanis ez a szó bivalyt jelent, azonban az amerikai bölény európai társának a rokona. Fején lévő hajlott, éles szarvával, testtömegével, 55 km/h végsebességével, kollektív védekezési stratégiájával (amit a telepesek is átvettek tőlük a szekértábor védekezéssel) sérthetetlennek bizonyult. Ám az ember a préri meghódítása során a kihalás szélére kergette.

A védelemnek köszönhetően egyre több legelő bölénnyel találkozhatunk az USA védett területein. (fotó: Mari László) (letöltés)

Ma nemzeti parkokban és farmokon találkozhatunk a szaporodási időszakon kívül azonos nemű állatokból álló bölénycsordákkal, amint füvet, leveleket legelnek. Főleg szürkületkor és éjszaka táplálkoznak, ezért a nemzeti parkok autóútjain indulnak el a csordák a legelőjükre vagy éppen az itatóhelyre. Lassan sétálnak az autók, motorok között, hamar megszokják a fényképező turistákat. 

Népes csordákban legelnek a Custer Állami Parkban. (fotó: Mari László) (letöltés)
Késő délután az itatóhelyeknél gyülekeznek az állatok. (fotó: Mari László) (letöltés)

Mielőtt az európai bevándorlók megismertették volna a lovat az indiánokkal, addig ők gyalogosan, íjjal, nyíllal, lándzsával vagy éppen különleges stratégiájuk egyikével (pl. szakadékba kergetéssel) vadásztak az állatokra. Az amerikai bölény szinte minden részét felhasználták: a csontjából eszközök, a bőréből tipik (indián sátorok) burkolásához sátorponyva, ruha, cipő, az inakból íjhúr, az ürülékéből fűtőanyag, a húgyhólyagjából tarisznya vagy vizes tömlő készült, a koponyáját rituális célokra használták, a húsát pedig megették frissen vagy szárított formában. 

Az indiánok a húgyhólyagot megtisztították, kiszárították és használati eszközöket készítettek belőle. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)

A telepesek megjelenésével a bölények sorsa is megpecsételődött, számuk a 19. századra hirtelen lecsökkent. Elvették a bölényektől természetes élőhelyüket, a bölénybőr igen keresendő cikké vált a piacon, sokszor szórakozásból, akár vonatból is vadásztak az állatokra. A bölények tömeges kiirtásával ellehetetlenítették az indiánokat is, hiszen sok törzs életmódja a „bölényre” épült.

Az állatok az autóutak „kényelmét” használják vándorlásuk során. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés)
Az állatok már teljesen habituálódtak (megszokás) a turisták autóihoz, motorjaihoz. (fotó: Vasváry Kinga) (letöltés) (letöltés)

Az 1872-ben a világon elsőként létrehozott Yellowstone Nemzeti Park bölényei szabadon, védetten élnek. Az állomány fontos génbank szerepet is betölt a bölénypopuláció megóvásában.

A Yellowstone Nemzeti Parkban a turistautakon is összefuthatunk bölényekkel. (fotó: Mari László) (letöltés) (letöltés)

Feladat

Buffalo Bill, William F. Cody neve összefonódott a Vadnyugattal és az ott élő bölényekkel. Tedd sorrendbe változatos és tanulságos életének állomásait! 

 1. A Buffalo Bill becenevet nevet kapta.
 2. Postafogathajtó, prémvadász foglakozást vállalt.
 3. Megkapta a becsületrendet az amerikai államtól.
 4. 18 hónap alatt több mint 4800 bölényt ölt meg, hogy ellássa hússal a munkahelyén dolgozókat, de mellette szívesen lőtt a bölényekre „szórakozásból” is.
 5. Rájött, hogy a mészárlással a kihalás veszélye fenyegeti a bölényeket.
 6. Felvették a Pacific vasúttársasághoz az emberek ellátásáért felelős munkakörbe.
 7. Cirkuszával fellépett Budapesten elképesztő sikert aratva a műsorával.
 8. Ülő Bikával összefogva törvényjavaslatot adtak be a bölények védelme érdekében.
 9. Denverben lévő sírjához ma is sokan elzarándokolnak. 
 10. Részt vett az amerikai polgárháborúban a 3. lovasezred felderítőjeként.
 11. Showműsort állított össze, amivel évekig turnézott Amerikában. A műsorban felléptek akrobaták, volt cowboy-csata, íjászbemutató, és Ülő Bika személyesen is megjelent.
 12. Európában is bemutatta showműsorát Viktória királynő jubileumán.

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

A parazitáktól porfürdővel vagy madarak segítségével szabadulnak meg a bölények. (fotó: Mari László) (letöltés) (letöltés)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük