Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

A homok völgye

Rum vádi  – Jordánia 

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

A Wadi Rum fekvése Jordániában (Google Maps)

Földrajzi leírás

Jordánia bővelkedik UNESCO világörökségi helyszínekben, sétálhatunk többek között az elhagyott nabateus városban, Petrában, vagy meglátogathatjuk azt a helyet a Jordán folyónál, ahol Kereszteló Szent János keresztelkedett. Azonban különleges földrajzi élményt a Rum vádi felkeresése jelentheti. Megérkezésünkkor különleges sivatagi környezet fogad minket.

A Rum vádi széles fővölgye, amelynek homokos részein gyér sivatagi növényzet biztosít legelőt a beduinok tevéinek és kecskéinek. (letöltés)

A hegyekkel, dombokkal tagolt területen kialakult vádiban csodálatos homokformákkal, bizarr sziklaalakzatokkal, kőhidakkal, sziklarajzokkal ismerkedhet meg az idelátogató turista.

A sziklaívek a homokkő lepusztulásának látványos formái. (letöltés)

Itt emelkedik Jordánia legmagasabb pontja is, az 1854 méter magas Dzsebel Um Adámi.

A vádit helyenként függőleges homokkőfalak határolják. A homokkő aprózódásából származó homokot a szél buckákba rendezi a sziklafalak előterében. (letöltés)

Aki a vádi bejáratáig eljut, eldöntheti, hogy hogyan szeretne bemerészkedni a hol szűkebb, hol egészen kiszélesedő vádi „világába”. Lehet gyalogosan, bár ez igen fárasztó és időigényes. Lehet bérelt tevék hátán. Az arab tevék a legmagasabbak a Földön a maguk 2 méterével, de széles patáik segítségével biztonságosan közlekednek a homokban. Ha jól megitatták őket, akkor akár napokig kibírják a Rum vádi igencsak tikkasztó melegében. Érdemes a fejet és a testet is betakaró öltözettel védekezni a nagyon erős, a kőzeteket is „megrepesztő” napsugárzás ellen.

A beduinok és állatállományuk túléléséhez elengedhetetlenek a források és a fúrt kutaknál kialakított itatóhelyek. (letöltés)

Mehetünk terepjárókkal is, amelyeket szintén az itt élő beduinok üzemeltetnek, így jutva biztos jövedelemhez ebben a kietlen, növények termesztésére nem, csak teve- vagy kecsketenyésztésre alkalmas területen. Érdemes a tájat jól ismerő helyi kísérőt felfogadni, így a sziklákra felkapaszkodva, felülről is megcsodálhatjuk a mesés tájat, illetve naplementében elvisz olyan helyre, ahol meghallgathatjuk a „sivatag zenéjét”, amely furcsa zajt a kőzeteket felépítő ásványok eltérő összehúzódása okoz, amikor csökken a levegő, így a kőzetek hőmérséklete.

A Rum vádi területén kecske- és tevetenyésztésből élő beduin családok hagyományos sátrai bújnak meg a sziklafalak védelmében. (letöltés) (letöltés)

A vádit szegélyező hegyoldalak homokkőből épülnek fel, a szél a felkapott homokkal hihetetlen formákat vés a puhább kőzetrétegekbe. A vádiban a szél néhol hatalmas homokdűnéket épített fel, amelyre felkapaszkodva akár a Vörös-tengerig vagy a nem messze fekvő szaúdi határig is ellátni. 

A homokot a szél homokfodrokba rendezi. (letöltés)

A Rum vádi igazi kincseinek számítanak a sziklarajzok is, amiket a völgyet 12 ezer éve benépesítők vagy a kereskedelmi céllal erre járó karavánok emberei karcolták, „gravírozták” a homokkősziklákba. Sok rajznak nem tudják még a jelentését, lehet, hogy vallási okból, jelzésre, „újságnak” vagy csak dekorációnak használták. Az biztos, hogy már legalább 25 ezer rajzot találtak, amelyek ma mesélnek nekünk egykor itt élt állatokról (pl. hiéna, oryx, oroszlán), éghajlatváltozásról, vízforrások titkos helyéről, de sajnos arról is, hogy sok vandál ember van, akik manapság is igyekeznek tönkretenni a világ egyik legnagyobb „szabadtéri könyvtárát”. 

A sziklafelszíneken képződött sivatagi máz lekaparásával készítették a régmúlt művészei a sziklarajzokat. (letöltés) (letöltés)

A gyönyörű vádi sok filmest csalogatott ide filmforgatás céljából. Volt a vádi Mars bolygó díszlete (pl. A Vörös bolygó, Az utolsó napok a Marson, Marslakó), de egy képzeletbeli sivatagos bolygó helyszínéül is szolgált (pl. Star Wars, Dűne), és Aladdin is megfordult itt, de csak a film kedvéért. Az Arábiai Lawrence filmnek pedig autentikus helyszínt adott, hiszen az angol katona, író a Rum vádiban alakította ki egyik hadiszállását, amelynek ma már csak egy kicsiny épületrom állít emléket.

Arábiai Lawrence egykori szállása egy szikla védelmében épült, ma már csak falmaradványok jelzik a helyét. (letöltés

Feladat

Fejtsd meg a keresztrejtvényt! Olvasd össze a kiemelt oszlop kezdőbetűit!

Meghatározások

 1. Kevírnek nevezzük a kiszáradt ……… sivatagok sós medencéit. 
 2. A futóhomok a szél által időnként ………. tartott, dűnékbe rendezett homoktömeg.  
 3. Egy sivatag típus a hammada, a felszínét éles ……… borítja.  
 4. Az erg a homoksivatag ………. neve. 
 5. A vádi a sivatagi vízfolyások száraz mederágya, ahol nagy zivatarok idején időszakosan ……… zúdul le. 
 6. A szélmarás a szél ……… tevékenységével jön létre, amely során a szél a magával ragadott homokszemcsékkel koptatja a felszínt. 
 7. A szerír olyan sivatagos terület, ahonnan a szél a kavicsok közül kifújta a ……….
 8. A szélmarással létrejött …..….-szikla egy áramvonalas forma, amely az egyiptomi ……..szobrokra emlékeztető maradékgerinc.
 9. A sivatagi dűnéket felépítő anyag. 
 10. A szél által kialakított …….. mélyedések a deflációs medencék. 
 11. A tanúhegyek a lepusztult eredeti felszínből megmaradt …….. alakú hegyek. 

A feladat leírása (letöltés)

A feladat megoldása (link)

A fotókat dr. Mari László készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük