Kitekintő

A Meteorológiai Szolgálat jelenti – október időjárása

BURÁNSZKINÉ SALLAI MÁRTA

Országos Meteorológiai Szolgálat, sallai.m@met.hu

A vénasszonyok nyarától az esőkig

Október hónap időjárása tipikusan őszies, ami elsősorban a hűvös hajnalok egyre gyakoribbá válását és a ködhajlam erősödését jelenti. Szeptember végén és október első felében az éghajlati statisztikák alapján nagy gyakorisággal élvezhetünk olyan időszakot, amelyet szélcsendes, hajnalonként hűvös és párás, de délutánonként kellemesen meleg, derült, napos, nyugodt időjárás jellemez. Ezt az időszakot vénasszonyok nyarának, vagy más kifejezéssel élve indián nyárnak nevezzük. A kellemes időjárást a térség felett kialakult magas nyomású légköri képződménynek köszönhetjük, az anticiklont jellemző leszálló légáramlás okozza a derült, csapadékmentes napokat. A magas nyomás fokozatos leépülésével a hónap második felében megnyílik a mediterrán térség áramlási mezeje, ahonnan egy-egy ciklon északabbi pályára kerülve, a Kárpát-medencében is csapadékosra fordítja az időjárást.

A nappalok hossza jelentősen rövidül és a napmagasság csökken a hónap folyamán. A hónap eleji 11,5 órás nappal a hónap végére 10,5 órára csökken. Ez a hőmérséklet alakulásában is érezteti hatását. A napi átlaghőmérséklet a sokéves átlag szerint a hónap elején 13 °C, a hónap végén már csak 7 °C.  A napi maximum hőmérsékletek a hónap elején általában 19 °C körüliek, míg a hónap közepétől egyre ritkábban számíthatunk 10 fok alatti értékekre. Októberben átlagosan 1 nyári napra számíthatunk, amikor 25 °C fölé emelkedik a hőmérő higanyszála.

Október átlagos középhőmérséklete Magyarországon az 1981–2010 közötti 30 éves átlag alapján (forrás: OMSZ)

Természetesen az egyes évek októberi időjárása ettől lényegesen eltérhet, 1966-ban és 1985-ben például a hónap folyamán 6 nap mértek 25 °C fölötti hőmérsékletet.  Az eddigi legmagasabb októberi hőmérsékletet, 32,9 °C-ot 1932 október 1-jén mérték Szerepen, de a hónap végén is fordultak elő extrém hőmérsékleti értékek, például 2019. október 24-én Kőrösszakálnál 29,2 °C-ig emelkedett a hőmérő higanyszála. A minimum hőmérsékletek sokéves átlaga 3 és 8 °C között alakul. Már a hónap elején is előfordulhatnak kemény fagyok, pl. 2013. október 4-én Zabaron -9,3 °C-ot mértek. A legalacsonyabb októberi hőmérsékleti értéket, -16,8 °C-ot 1920. október 31-én Túrkevén jegyezték fel.

A havi csapadékösszegben október végéig figyelhetjük meg a júniustól tartó csökkenő tendenciát. Októberben a havi csapadékmennyiség 40 mm alá csökken. E hónapban tapasztalhatjuk a legnagyobb térbeli különbséget, a legkevesebb csapadék az Alföldön, a legtöbb az ország délnyugati részén hullik. Természetesen nagy az időbeli változékonyság is: a legcsapadékosabb október 1974-ben volt, az átlag több mint négyszeresének megfelelő csapadékmennyiséggel, míg a legszárazabb októberben 1965-ben a sokéves átlag csupán 6%-ának megfelelő mennyiségű csapadék hullott.

Október átlagos csapadékmennyisége Magyarországon az 1981–2010 közötti 30 éves átlag alapján (forrás: OMSZ)

Mi várható a népi időjóslás alapján?

Október a lombhullás kezdetének időpontjaként szerepel a régi naptárakban. A lombhulláshoz népi megfigyelések is kapcsolódnak. Ezek szerint „ha a fák levelei soká hullanak le, nagy telet várhatunk. Ha hamar, akkor hamar hideget és jövőre bőséget jelentenek. Ha sok levél marad a fákon, akkor sok hernyó támad jövőre”. A népi időjóslás szerint október az elkövetkező évre is jövendöl: úgy tartják, hozzá hasonló lesz majd a március időjárása. Ha októberben még meleg van, annak böjtje egy hideg februárral jön el, az októberi hideg szelekért viszont az enyhe január kárpótol majd. A népi tapasztalás arra is rámutat, hogy a tél milyenségét leginkább Orsolya napja (október 21.) árulja el. Ha ilyenkor szép az idő, akkor az karácsonyig meg is marad.

Október reggeli fények a tatai Fényes-források égerlápján (fotó: Makádi M.)

A téma megjelenése az oktatásban

Októberben még bőven adódnak olyan kellemes időjárású napok, amelyek kedveznek kisebb túrákhoz, iskolai kirándulásokhoz. Gyűjtsünk színesedő faleveleket, terméseket! Délutáni foglalkozásokon szép asztali vagy fali dísz készíthető ezekből, amellyel az osztálytermet tehetjük otthonosabbá. Közben azt is meghatározhatjuk, hogy milyen fának, cserjének a levelével, termésével dolgozunk. 

Ehhez hasonló, színes falevelekből és dísztökökből készült dekoráció könnyen elkészíthető (forrás: https://mymirror.hu/)

A matematikai ismeretek elmélyítését segíti, ha statisztikai vizsgálatot végzünk arra vonatkozóan, hogy az elmúlt évtizedekben – lakóhelyünk vagy egy közeli település adatai alapján – mennyire volt jellemző a hónap elején a vén asszonyok nyarának nevezett időszak kialakulása. Adatok a vizsgálathoz az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján, illetve a meteorológiai adattárban találhatók. Végül, nemcsak augusztusban, hanem októberben is lehet derült égbolt esetén hullócsillagokat nézni. Minden évben október 21–22-re esik az Orionidák meteorraj csúcspontja. Nevét onnan kapta, hogy a legtöbb hullócsillagot a Földről nézve az Orion csillagképben lehet látni. Ez a csillaghullás nem olyan látványos, mint az augusztusi, de a csúcspont idején óránként 15-20 hullócsillag is feltűnhet.

Irodalom

Kiemelt kép: Őszi lombhullás (fotó: Ütőné Visi J.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük