Hírek, események

Megjelent a rendelet a tanárképzés átalakításáról

2021. szeptember 16-án megjelent Magyar Közlönyben az 538/2021. (IX. 15.) Korm. rendelet, amely módosítja a jelenleg érvényben lévő tanárképzési rendeletet (283/2012. (X. 4.) Korm. rendelet), ezzel a tanárképzés rendszerét.

A rendelet egybeszerkesztett hatályos szövege elérhető: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1200283.kor

A változás lénye, hogy a tanárképzés egységes lesz (nem különül el az általános iskolai és a középiskolai képzés), és időtartama egységesen 10 félév lesz. Ez a kétszakos mesterképzés felkészít az általános iskolai és a középiskolai tanári munkára egyaránt, a végzettség megnevezése: pl. földrajztanár. (A tanári képzettség – ahogyan az már ebben a tanévben is – lehetséges az adott tanárszak szakterülete szerinti nem tanári mesterszakkal, illetve osztatlan szakkal párhuzamosan vagy a mesterfokozatot követően is megszerezhető 2 félév alatt.)

Az érettségire való felkészítésre és vizsgáztatásra azonban csak az a tanár lesz jogosult, akinek ún. szaktanári képesítése van, amit min. Pedagógus I. fokozattal lehet megszerezni további 2 félév alatt. A végzettség megnevezése: pl. földrajz szaktanár.

A rendelet első ízben a tanulmányaikat a 2022-23. tanévtől megkezdőkre vonatkozik.

A kreditrendelet, valamint a képzési és kimeneti követelmények (KKK) még váratnak magukra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük