Hírek, események

“Tűzön-vízen át” online földrajzverseny

Az ELTE Eötvös Loránd Tudományegyetem Földrajz- és Földtudományi Intézete online földrajzversenyt hirdet a 2021-22. tanév őszi félévére.

A  „Tűzön-vízen át” online földrajzverseny egyéni, és két korcsoportban kerül meghirdetésre: az általános iskolások (7–8. évfolyam) és a középiskolások (9–11. évfolyam) számára. Olyan tanulók jelentkezésére számítunk, akik érdeklődnek a földrajz iránt, és szívesen elgondolkodnak egy-egy probléma okain, természeti, társadalmi és környezeti következményein, keresik a tapasztalható tények közötti összefüggéseket. 

A verseny alapvetően az iskolai földrajz tananyagra épül. Az általános iskolásoknak a 7. és a 8. osztályos tananyaggal, a középiskolásoknak a 9. és a 10. osztályos tananyaggal kapcsolatos feladatokat kell megoldaniuk. A verseny témaköre az idén:

  • általános iskolásoknak: Magyarország földrajza (Kárpát-medencei keretekben);
  • középiskolásoknak: Globális kihívások és a fenntarthatóság (beleértve a témához kapcsolódó egyéb tananyagfejezeteket is).

A tanulók felkészüléséhez az alábbi földrajztankönyveket ajánljuk: 

A verseny háromfordulós:

  • Az 1. és a 2. forduló (elődöntők) online rendszerűek, a Socrative (https://socrative.com) alkalmazás használatával történik. Ennek során a tanulók szabadidejükben oldják meg a tesztfeladatokat egy adott időtartamon belül, és a megoldásokhoz bármely segédeszközt használhatnak.
  • A döntő két részből áll: 
  • Első részében a tanulók írásbeli feladatlapot oldanak meg, amiben ábrát vagy képet és térképet kell elemezniük tesztszerű feladatokban (egyszeres és többszörös választás, igaz-hamis, fogalomfelismerés; párkeresés; sorba rendezés; szöveg-, ábra-, kép-, térkép-értelmezés; érvgyűjtés; indoklás).
  • A második rész szóbeli, ahol a versenyzők a verseny témakörével kapcsolatos szabadon választott témáról tartanak rövid (5 perces) előadást. Az előadásra előzetesen kell felkészülni, és egy infografikában összefoglalni a választott témával kapcsolatos tartalmakat, amit be kell mutatniuk lehetőleg interaktív módon (pl. érdekes előadásban vagy kísérni tárgyi bemutatással, a hallgatóság bevonásával).

A verseny fordulóinak tervezett időpontja:

  1. forduló: 2021. november 5–8.
  2. forduló: 2021. december 3–6.
  3. A döntőre a két elődöntőben a legjobb teljesítményeket elért tanulókat hívjuk meg az ELTE TTK-ra.  A döntő időpontja: 2022. február 19. szombat

Versenyszervezők: dr. Makádi Mariann és dr. Mari László

A versenyre jelentkezést 2021. szeptember 25-ig várjuk a makadi.mariann@ttk.elte.hu címre, az alábbi adatok feltüntetésével: a jelentkező neve, évfolyama, iskolája, felkészítőtanárának neve, e-mailcím (ahová az értesítést kéri).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük