Módszertani műhely Taníts érdekesen érdekeset!

Szerelemszentély

Tádzs Mahal, a szerelem szentélye – India

VASVÁRY KINGA
Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium, vasvary.kinga@gmail.com

Elhelyezkedése

Agra fekvése Indiában (Google Maps)

Földrajzi leírás

Az iszlám kultúra indiai ékköve Agra városában található. Ahogy Rómeót és Júliát Shakespeare tette halhatatlanná, úgy Mumtáz Mahalnak Sah Dzsahán indiai nagymogul állíttatta a szerelem örökre szóló szentélyét. 

A Mumtáz Mahal név jelentése „a palota kiválasztott ékessége”, amit akkor kapott a perzsa hercegnő, amikor feleségül ment az uralkodóhoz. A sah nagyon megkedvelte az asszony intelligens személyiségét, ezért külföldi útjaira, hadjárataira is magával vitte. A hercegnő tizennégy gyermekkel ajándékozta meg a férjét, de az utolsó szülésébe belehalt. Állítólag halálos ágyán megígértette férjével, hogy egy mauzóleumot építtet örök szerelme jeléül.

Kedvenc felesége halála az uralkodót nagyon megviselte, több héten át böjtölt, 2 évig nem hallgatott zenét, nem használt többé parfümöt, a szakálla és a haja hirtelen megőszült. A búskomor uralkodó döntött: olyan sírhelyet állít felesége emlékére, amelyet nem látott még a világ, és megalkotta a tökéletesség vízióját, a földi Paradicsomot. 

A 17 ha-os területű épületkomplexumot falak övezik, amelybe a díszes főkapun (Darváza-i Rauza) léphetünk be. (letöltés)
A kapun belépve mesés szépségű kertbe érkezünk, amely a Paradicsomot jelképezi, a medencék az „égi tavakat”, ahol az emberek a szomjukat olthatják a Paradicsomba érkezvén. (letöltés)

Állítólag 20 ezer ember, 1000 elefánt több, mint 20 évi (1632–1653) munkájába került a nagyszerű épület megépítése. A falakhoz felhasznált kövek India bányáiból származnak, a fehér márvány például Radzsasztánból, és ezt az építőanyagot akkor csak a birodalmi épületekhez lehetett felhasználni. A téglákat a helyszínen égették, a drágaköveket távolabbról hozták, a türkizt például Tibetből, a zafírt Sri Lankáról. Az építési költség mai áron meghaladta az 500 millió dollárt. A hosszú építkezés kisebb éhínséget idézett elő a környéken, hiszen a gabonaszállítmányokat ide irányították a rengeteg munkás táplálására. 

A bejáratnál érzékelhetjük azt az optikai csalódást, hogy befelé haladva a Tádzs Mahal épülete egyre alacsonyabb lesz, kifelé haladva pedig nő. (letöltés)

A Tádzs Mahal az akkori India és Európa kapcsolatának is a szimbóluma, hiszen Itáliából is érkeztek mesterek, hogy a pietra dura (egy intarziatechnika, kivágott és finomra csiszolt színes köveket illesztenek szintén kő alapba) eljárással díszítsék a mauzóleum falait. A „kővel festés” technikája révén huszonnyolc féle drágakőből és féldrágakőből készült berakások díszítik a bánat emlékművét. 

A fehér márványfalakat pietra dura technikával készített növények, virágok díszítik. (letöltés) (letöltés)
A falakból az angol hódítók sok drágakövet elvittek. (letöltés)

A mauzóleum a kert fölé emelkedő teraszra épült. A terasz sarkainál négy egyforma, 47 m magas minaret áll. 

Az épület körüli minareteket statikailag úgy építették meg, hogy ha földrengésre kerülne sor, kifelé dőljenek, ne a kupolára. 

A mauzóleum szépsége a szigorú szimmetria, a fehér szín és a formák egyszerűségében rejlik. Az iszlám gondolkodással összhangban az épületet nem borítják emberábrázolások, a Korán tiltásának megfelelően, csak a belőle vett idézetek, mértani formák, stilizált növények teszik így is nagyon változatossá. A főkupola alatt található Sáh Dzsahán és a felesége szarkofágja, a tényleges sír a szentély alatt van.

A mauzóleum nem a téglalap alakú komplexum közepére épült, hanem az északi végébe, a Dzsamuna folyó partjára. (letöltés)

A hatalmas építkezést persze legendák is övezik. Az egyik szerint az uralkodó le akarta vágatni minden kivitelező hüvelykujját, hogy sehol se tudják megismételni alkotásukat. A másik legenda szerint az uralkodó megvakíttatta a mauzóleum tervezőjét, Ahmad Lahoritot, hogy ne tudjon még hasonlót se tervezni többé.

A mauzóleum nyugati oldalán áll a mecset, aminek a vörös homokkő a fő építőanyaga, de a kupolák és a bejárat fehér márványból készült. (letöltés)
A mecset hűs belső tere jó pihenőhely is egyben (letöltés)
A teraszra – mint minden iszlám szent helyre – csak cipő nélkül léphetünk be. (letöltés)
Imaidőben a mecsetben, a Mekka irányát jelző mihráb (fali fülke) előtt imádkoznak a hívők. (letöltés)
A mecsetből is megcsodálhatjuk a mauzóleum épületét. (letöltés)

Az uralkodót fia letaszította a trónról, és a Vörös Erődbe záratta, ahonnan pont rálátott szeretett felesége sírjára.

A Vörös Erődből így láthatta Sáh Dzsahán a Tádzs Mahalt. (letöltés)

A turistaforgalom miatt megnövekedett közlekedés következtében a műemlék falai elkezdtek sárgulni, ezért hétről-hétre vegyszerrel mossák le azokat. 

A műemléket a terrortámadások célpontjának is tartják, ezért szigorúan őrzik. (letöltés) (letöltés)

Feladat

Olvasd el a szöveget, és keresd meg a benne lévő tíz hibát!

A mauzóleum a hindu építészet csodája. Sáh Dzsahán szeretett felesége számára emeltette a 14. század végén, a betegségben elhunyt felesége halála után. Az építkezésben spanyol mesteremberek is segédkeztek, akik pietra dura technikával festettek mintákat a falakra. Az épületet három minaret veszi körül, amelyek enyhén kifelé dőlnek. A homlokzatot a Koránból vett idézetek, stilizált növényi és állati motívumok díszítik. A fehér márvány Agrába szállításához tevéket használtak. Az síremléket a kertje teszi még csodálatosabbá. A kis tavak, a csatornák és a növények egy japánkertet idéznek. Sáh Dzsahán szeretett volna egy fekete mauzóleumot építtetni magának, de ez nem valósult meg, így halála után itt lett eltemetve kedvese mellett. A műemlék az UNESCO védelme alatt áll. A turistáknak legideálisabb a száraz időszakban, májustól októberig felkeresni. 

A feladat szövege (letöltés)

A feladat megoldása (link)

A fotókat dr. Mari László készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük